Una casa del barri de la Font de la Via afectada per la rierada del 1962

La zona va començar a poblar-se a partir de 1959 com a resultat de l’establiment de molts immigrants d’origen bàsicament andalús

Aquesta fotografia fou presa per Josep Felibadaló i pertany a la part de l’Arxiu Roset custodiada per l’Arxiu Municipal de Rubí. Va ser publicada al Butlletí del GCMR i el CER núm. 58 (setembre de 2012).

Hi veiem una casa d’autoconstrucció severament afectada per l’embat de les aigües que provocà la rierada del 25 de setembre de 1962. Estava situada al barri de la Font de la Via, el qual, llevat de la part més propera al curs de la riera, no va patir tant com la petita barriada que s’ubicava a l’Escardívol, que fou arrasada completament. Això no vol dir que les cases de la part una mica més alta no patissin seriosos desperfectes.

La zona estava vertebrada pels carrers de Modesto Lafuente (actual de la Font de la Via) i Ponent, i, conjuntament amb el petit barri de cases situat entorn de la masia de Can Fatjó, hi vivien oficialment unes 331 persones, encara que Eduard Puigventós, en un article aparegut al Butlletí abans esmentat, afirma que podien haver arribat a unes 360 i escaig. La zona va començar a poblar-se a partir de 1959 com a resultat de l’establiment de molts immigrants d’origen bàsicament andalús, procedents sobretot de les províncies de Còrdova i Almeria, mentre que els nascuts a altres llocs com Múrcia o Catalunya mateixa eren minoritaris.

Aquestes persones, de condició humil, començaren a construir-se les seves pròpies cases (aprofitant que molts treballaven al ram de la construcció i sabien una mica del tema), amb maons i mitjans precaris. A la imatge podem veure un d’aquests habitatges amb greus desperfectes, que estava situat a la part més meridional del barri, segons la documentació fotogràfica de l’època que hem pogut examinar.