Una vista del Rubí urbà dels anys 60

A l’horitzó apareixen les tres torrasses de les principals mansions modernistes de la plana de Can Bertran

Presentem aquesta setmana una imatge del fotògraf Carles Embuena que ens mostra una vista del nucli urbà de Rubí que bé es podria datar cap als anys 60. En primer pla veiem la part superior de les cases del carrer que en aquells temps estava dedicat a Calvo Sotelo i ara al metge Maximí Fornés. A l’esquerra, l’edificació amb motllures ondulades de caire modernista a la part superior encara es manté, així com les ubicades més a la dreta, que es corresponen amb les cases on a la seva planta baixa s’havia ubicat fins fa poc l’armeria Sabartés i la Impremta Casanovas, encara activa avui en dia com a papereria.

A la part superior, a l’horitzó, apareixen les tres torrasses de les principals mansions modernistes situades a la plana de Can Bertran. En primer lloc, a l’esquerra, veiem la de l’actual Ateneu Municipal (la torre Ezpeleta en aquells temps), construïda molt probablement per l’arquitecte Lluís Muncunill el 1912 i on vivia als anys 60 la família Ezpeleta. Després fou adquirida, ja als 80, per l’Ajuntament de Rubí. Al seu costat, la torrassa de la casa Marbà (abans Gaju), feta el 1913 d’acord amb els planells de l’arquitecte Eduard Cortina i que encara és la residència de la família Marbà. Una mica més a la dreta, s’albira la torrassa de la casa Texidó o Teixidó, edificada entre 1918 i 1922 per l’arquitecte Josep Graner i que a l’època en què fou presa la fotografia era habitada per la família del Doctor Blanco i la d’en Texidó i, possiblement, segons Salvador Casanovas, al qual agraïm bona part de la informació per redactar aquestes línies, el fill del veterinari Vilaró (que vivia a la casa Xirinacs de Rubí) i que estava desposat amb una de les filles d’en Texidó.

Finalment, ressenyarem que a la part dreta de la línia de l’horitzó urbà podem veure la casa de cal “Met Lleó”, una casa bastida al segle XIX i on vivien diverses famílies de lloguer.