La verema a terres del mas Jornet, 1923

A la verema, que tenia lloc generalment a la segona quinzena de setembre, hi participaven moltes persones, també dones i infants

La fotografia d'aquesta setmana ens mostra un grup d'homes, molt probablement jornalers, treballant en les tasques de la verema a les terres del mas Jornet (on ara es troba la urbanització "Els Avets", prop de can Sucarrats), el setembre de 1923. La foto, d'autor desconegut, fou cedida per Rosa Brustenga i publicada, entre altres llocs, al llibre La vinya a Rubí (Núria Julià, 2015).

Els homes estan omplint els coves de vímet amb el raïm dels ceps, que serà conduït a les portadores dels carros per acabar als diversos cellers familiars o bé al gran celler cooperatiu que feia molt poc que estava en activitat.

 

A la verema, que tenia lloc generalment a la segona quinzena de setembre, hi participaven moltes persones, també dones i infants. A més, jornalers vinguts de fora de la població, que eren allotjats a la casa de cal Ferro, al carrer de Sant Cugat (segons explica la Núria Julià) col·laboraven en aquesta feina. En realitat era com una festa, encara que s'hi treballava dur, però amb alegria i companyonia, segons recorda molta gent gran.

El mas Jornet era situat a la part nord de la masia actual de can Sucarrats, a la zona d'"Els Avets", com hem dit, i va desaparèixer a finals del segle XIX. No obstant això, el nom perdurà i les vinyes seguiren, així com el seu cultiu amb totes les tasques que comportava, entre elles la festiva verema.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.