La vinya del Patilles a principis del segle XXI

De la vinya del Patilles, una de les últimes de Rubí, encara se n’extreu vi

Presentem aquesta setmana una fotografia de CEPNA on es mostra una verema a la vinya del Patilles als primers anys del present segle.

La vinya de cal Patilles, una de les últimes de Rubí, té el seu origen l'any 1889 i des de fa molt temps està treballada per la família Carrera-Esteve, amb casa al carrer de Pau Claris. La seva extensió és de 2,5 hectàrees, de les quals dues estan dedicades als ceps, entre ells alguns de centenaris com "el de les tres branques". S'hi cultiven deu varietats de raïm: malvasia, xarel·lo, macabeu, picapoll, raset, sumoll, pansa i moscatell, cadascun amb les seves característiques, de tal manera que així s'evita la pèrdua de la collita en cas d'adversitats climatològiques. No obstant això, el gran perill actual, més que la sequera o les gelades, ve de les incursions dels porcs senglars, els quals diverses vegades ja han malmès seriosament la vinya.

La vinya presenta també una barraca singular feta d’obra. Aquestes construccions solien ubicar-se en els conreus de ceps per poder resguardar-se de la calor, reposar una estona o bé guardar les eines.

Després de la verema, a mitjans setembre, el raïm es porta a la casa de cal Patilles, on es troba un cup. Encara se n’extreu vi, segons em comunica Núria Julià, a la qual dono les gràcies.

Precisament aquesta informació ha estat extreta del llibre de Núria Julià La vinya a Rubí. Un passeig per la història, que recomano molt a tot aquell interessat per la història de la viticultura a la nostra població.