Una vista aèria de Rubí de l’any 1968

Encara no s’havia inaugurat l’avinguda de Carrero Blanco, actual avinguda de l’Estatut

Es tracta d’una postal impresa per Postales Badalona (concretament és la número 3 d’una sèrie dedicada a Rubí) pertanyent a la col·lecció particular de qui escriu aquestes línies.

La fotografia, amb total seguretat és del 1968. Ho sabem perquè veiem a la part dreta, al costat de la popular plaça “del Domènech” el gran sot que es va fer aquell any per poder edificar el bloc Torreblanca, pertanyent al complex “residencial” de Las Torres de Rubí, que es va començar a construir l’any anterior. Agraeixo a Diego Contreras la informació precisa sobre l’any en què es van fer aquests fonaments.

Aquell any encara es trobava dempeus el vell edifici del Cafè Teatre Domènech, a la part nord de la plaça “del Domènech”, que podem veure a la imatge, i que fou ensorrat el 1973.

Ja s’havien realitzat els dics de contenció i els ponts que travessen la riera. No obstant això, encara es pot veure a la part inferior de la postal el pont vell que sostenia la via del tren, que seria demolit en una data indeterminada dels anys 70 per ser substituït per l’actual.

 

Ens adonem també que encara no s’havia inaugurat l’avinguda de Carrero Blanco (fou el 1974), actual de l’Estatut, i podem copsar el caminet que, des de la zona on ara es situa la plaça de l’Agricultura aproximadament, menava al bosquet de ca n’Oriol (actualment aquesta zona està ocupada per l’IES L’Estatut). Al costat d’on comença aquest camí, podem veure el col·legi dels Maristes, que fou obert a la població escolar un any abans que prenguessin la foto. Una mica a l’esquerra, la fàbrica de Bonaventura Josa, que ja portava activa una colla d’anys i que en l’època de la postal era la més important de Rubí. A la dreta apareix el complex de les Escoles Ribas, rodejades de jardins.

A la part esquerra de la imatge que comentem podem veure les naus de l’actual complex Escardívol, que en aquells anys pertanyien a l’empresa Pich Aguilera. Als seus peus s’estén la petita plana de l’actual pàrquing, on posteriorment el 1971 s’edificaria la piscina municipal, inexistent a la postal.

Finalment, direm que a la part superior de la foto figura el barri de ca n’Oriol que s’anava poblant a poc a poc en aquells anys de cases d’autoconstrucció, vertebrat pels carrers de Lourdes i de la Pastora, els únics asfaltats en aquells temps.

Segur que vosaltres sabreu descobrir moltes més coses a la postal que presentem aquesta setmana!