Vista de Ca n’Oriol i de la serra de Galliners, 1965

"Vista aèria de la part nord-est del terme de Rubí, captada l’any 1965, on podem veure l’incipient barri de Ca n’Oriol, vertebrat al voltant dels carrers de Lourdes i de la Pastora (Divina Pastora)"

La fotografia que presentem aquesta setmana procedeix de l’Institut Cartogràfic de i Geològic de Catalunya (ICGC) i fou presa per Carlos Rodríguez Escalona, de los Servicios Aéreos Comerciales Españoles (SACE).

Es tracta d’una vista aèria de la part nord-est del terme de Rubí, captada l’any 1965, on podem veure l’incipient barri de Ca n’Oriol, vertebrat al voltant dels carrers de Lourdes i de la Pastora (Divina Pastora). Si bé alguns noms de les noves vies urbanes de la zona eren de forta inspiració religiosa, la majoria adoptaren les denominacions de ciutats de l’estat espanyol: especialment, capitals de província, però també algunes altres que es consideraren importants en el seu moment (com la del “Ferrol del Caudillo”, ara carrer del Ferrol a seques).

 

Com vegeu encara no s’hi havien edificat blocs de pisos; en realitat, les primeres cases que donaven als carrers, sense asfaltar encara en aquells temps, eren d’autoconstrucció, i és que les famílies que començaren a habitar i a formar el barri, en la seva majoria immigrants del sud peninsular, es dedicaven els caps de setmana a edificar-les a poc a poc. Fins a quasi vorejar els anys 80 els carrers asfaltats de Ca n’Oriol eren poquíssims: només el de la Pastora i el de Lourdes.

A la part central de la fotografia es poden veure els boscos de la serra de Galliners, situats entre Rubí, Terrassa i Sabadell. A la part inferior esquerra copsem les carreteres de Terrassa i Sabadell, paral·leles a la riera. A la banda dreta, la taca fosca és el bosc de Ca n’Oriol, mentre que la part inferior de la imatge està ocupada pel centre urbà de Rubí.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.