Una vista del carrer de Sant Bonaventura, 1910

Es tracta d'una vista orientada a nord de l'actual carrer de Maximí Fornés

Presentem una postal editada el 1910 per Àngel Toldrà Viazo, concretament la que té el número 2756, acolorida recentment per Josep Cornella. Es tracta d'una vista orientada a nord de l'actual carrer de Maximí Fornés, que en aquells anys rebia el nom de carrer de Sant Bonaventura fins que el 1914 seria dedicat al polític Pi i Margall.

A l'esquerra, en primer lloc, apareix la Fonda del Centre, des d'on partien les diligències que es dirigien al Papiol, on es prenia el tren per anar a Barcelona. Al seu costat, ja situat cap al centre de la imatge, hi ha l'establiment del sabater Marià Florià, junt al qual es troba cal Palau, seu d'un important manyà d'aquells temps.

 

A la part dreta de la fotografia, la primera casa que veiem és cal Fusteret i una mica més endavant veiem el ciri gegant de cal Morgades, de la família Rusiñol-Turu, on, a part de queviures i productes de drogueria, es venien precisament espelmes. A partir de 1923 aquest establiment seria cal Ventura i amb el temps esdevindria una popular pastisseria. Més endavant, si anéssim caminant cap al centre de la fotografia, trobaríem també a mà dreta cal Colomer, des d'on sortien els cotxes (en aquella època de tracció animal encara) cap a Terrassa (en veiem un a la imatge). Al seu costat se situava el calderer Lamòlia (al cap dels anys seria una ferreteria), seguit de la casa de la família Tiriñena, on es venien verdures. Després es trobava la fleca de cal Forner, el cosidor de cal Cortina i el barber Granell (on ara hi ha la perruqueria Figueras). Ja al fons, poc visible a la fotografia que presentem, s'ubicava la impremta Casanovas i, immediatament després, la casa del prestigiós metge Maximí Fornés, al qual actualment està dedicat el carrer.

Fins que a principis del segle passat l'actual eix viari format pel passeig de Francesc Macià i l'avinguda de Barcelona (el popular "carrer Fondo") en va prendre el relleu, aquest carrer de Sant Bonaventura havia estat el més important de la vila i era el lloc on se situaven els comerços i establiments més destacats.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.