13.395.000 euros. Edificis municipals abandonats o infrautilitzats a Rubí

"Ens preocupa profundament la gestió dels lloguers, compres i rehabilitacions (o més aviat manca d’elles) dels equipaments i el patrimoni municipal", diu Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP

Al darrer Ple de l’Ajuntament, el 28 de gener, un dels temes que va centrar el debat fou l’aprovació inicial del projecte de rehabilitació del local on hi havia una antiga ferreteria, a la cantonada de la plaça de l’Ajuntament.

Es tracta d’un local de lloguer, de 130 metres quadrats que costarà 316.000 euros rehabilitar, més el lloguer. No ens han dit el cost del lloguer, però sí que sabem que la rehabilitació inclou mobiliari de luxe (taburets de 400 euros, butaques de 600 euros, un taulell de 2.700 euros, etc.). El destí de l’oficina? Un espai per a la participació ciutadana en el futur pla d’ordenació urbana de la ciutat.

Entre els partits del Ple hi ha consens que és important tenir aquesta oficina, però tant ERC com nosaltres vam fer una crítica clara i contundent a una despesa tan elevada. El vot de l’AUP, un no a aquest projecte de rehabilitació, es va transformar en una abstenció perquè vam aconseguir el compromís de l’alcaldessa de revisar el projecte. Ara, caldrà que restem atents a què això es compleixi. Si no és així, el nostre no el tenen assegurat.

 

Ara bé, més enllà del cost de la rehabilitació, ens preocupa profundament la gestió dels lloguers, compres i rehabilitacions (o més aviat manca d’elles) dels equipaments i el patrimoni municipal.

El darrer i més extrem exemple és el de les Torres Massana, abandonades fa 10 anys, propietat municipal (llevat ⅓ d’una d’elles que manca acabar d’expropiar). El cost total de la compra serà de 3 milions d’euros. En una, fins i tot es va invertir en una rehabilitació per a després tornar a ser abandonada. Es tracta de 3 edificis singulars, amb un valor històric i cultural molt rellevant, ja perdut en gran part pel seu abandó i maltractament, que són a més focus de conflictivitat veïnal en la mesura que no s’inverteix per a fer d’elles un pol de transformació i dinamització del barri. El darrer cop que vam demanar per aquesta intervenció, se’ns va respondre, simplement, que no estava prevista.

A la vegada, però, sí que tenen previstos els 4’5 milions d’inversió en una rehabilitació d’alt nivell al Casino (més 1.000.000 d’euros en la seva compra), els 1.235.000 euros per la compra i adequació de les antigues oficines bancàries de la plaça de la cooperativa, o el 1.200.000 euros per la compra de l’antiga fàbrica Superson el passat 31 de desembre de 2019.

Però la llista no s’acaba. Fa 14 anys que els Antics Cinema, un espai gran, cèntric i que podria ser un pol de dinamització de tot el municipi, però especialment del barri de Les Torres, resta també semiabandonat. Va costar 2 milions d’euros i s’utilitza només una ínfima part per a una Oficina d’Atenció Ciutadana. Potser seria un bon lloc per a la futura oficina de participació.

 

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.