L’accés a l’habitatge. El pla local d’habitatge de Rubí

"A Rubí, es retarda l'edat de l'emancipació i augmenten les famílies que comparteixen l'habitatge", explica Ànnia García, regidora d'Habitatge

A Rubí, tenim més de mil sol·licituds d'ajudes al pagament del lloguer i prop d'un 12% d'aquestes són de persones de més de 65 anys (2019).

A Rubí, el 43% de la població té rendes inferiors a 2,26 vegades l'IRSC.

A Rubí, des de l'any 2015, el nombre mitjà de persones per habitatge principal, lluny de disminuir, ha anat augmentant fins a una mitjana de 2,8 persones per llar en l'actualitat. Es retarda l'edat de l'emancipació i augmenten les famílies que comparteixen l'habitatge.

A Rubí, hi ha uns 1.500 immobles buits, que no es reparteixen de forma uniforme per la ciutat. La Zona Nord, Ca n'Oriol i el centre són els tres barris que acumulen més percentatge. Un 80% són propietat de grans tenidors, que fins fa uns mesos eren majoritàriament entitats financeres, per aquest ordre, BBVA, SAREB, CAIXABANK, BANCO SANTANDER i BANKIA. Els darrers mesos han venut gran part de la seva cartera immobiliària a diferents fons d'inversió.

El grup poblacional que més creixerà serà el de la gent gran, major de 65 anys, que passaria del 15,6% de l'any 2018, al 21,6% l'any 2033. L'envelliment poblacional, especialment a partir de l'edat de 75 anys, serà un fenomen amb prominència de les dones.

Totes aquestes dades i moltes més es poden trobar entre les quasi 300 pàgines que té el Pla local d'habitatge de Rubí (PLH) i són imprescindibles per conèixer com hem d'afrontar una de les principals preocupacions de la nostra ciutadania: l'accés a l'habitatge.

El PLH, que recentment hem presentat a la Mesa pel Dret a l'Habitatge i que aviat portarem a Ple per a la seva aprovació inicial, és el resultat d'acomplir un dels primers compromisos de l'acord de govern en matèria d'habitatge i, alhora, tanca un cicle que vam iniciar l'abril de 2018 portant a plenari la moció on demanàvem que Rubí disposés d'un Pla local d'habitatge i, conseqüentment, una política d'habitatge molt més potent.

Ara ens tocarà crear moltes complicitats per acomplir els objectius i propostes que hi consten. Complicitats amb tots els actors que hi intervenen: administracions, propietaris, grans tenidors, organitzacions socials, professionals del sector immobiliari, tercer sector i amb el conjunt de la ciutadania.

Complicitats per assolir un objectiu bàsic per la dignitat de tota persona i un dret que com administració hem de garantir: disposar d'un habitatge en condicions de poder-hi viure; aconseguir a la ciutat un 15% d'habitatges amb algun tipus de protecció pública.

Celebro el treball de tota la gent que ha fet possible el pla, de la gent que ha participat en algun taller o ha contestat l'enquesta, dels equips tècnics, de les entitats. Mantenim el compromís de seguir treballant per fer possibles els objectius que són de totes.
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.