Ser multitasca: optimitzem realment el temps?

La primera estratègia és molt òbvia: en comptes d'alternar unes tasques amb les altres, podem fer-les una rere l'alta, tot començant una al acabar l'anterior Foto: Pixabay

A l'actualitat la majoria de nosaltres portem un ritme de vida atrafegat. Sembla que ens faltin hores per fer tot allò que tenim pensat, així que una solució és ser multitasca. Si fem diferents tasques alhora, serem més eficients, oi? 

 

Els estudis conclouen que no: fer diverses tasques de manera simultània, a més d'augmentar la possibilitat de que ens equivoquem, fa que triguem més en acabar-les, en comparació amb al temps que trigaríem si les féssim una rere l'altra. 

 

La raó és la següent: el nostre cervell és incapaç d'atendre a dues tasques alhora. Quan fem diferents tasques a la vegada, el nostre cervell ha de passar constantment d'una tasca a l'altra. Aquest procés pot semblar immediat, malgrat però necessita d'un temps per fer-se efectiu; un exemple és el temps que necessitem per concentrar-nos de nou, després de ser interromputs (evidentment, aquest temps és proporcional al nivell de complexitat de la tasca).

 

A continuació et proposo un exercici que no et prendrà més de dos minuts: agafa paper i bolígraf, i tingues a mà un cronòmetre (per exemple, el del mòbil). Apunta la següent paraula: MULTITASCA. Tot seguit, escriu els números del 1 al 10. Mesura quant trigues en fer-ho.

 

A continuació, torna a fer el mateix exercici però aquest cop alternant les lletres amb els números (així: M1U2L3...). Mesura de nou quant temps trigues en fer-ho.

 

És molt probable que hagis trigat més temps el segon cop. Aquest fet il·lustra que triguem més temps si portem a terme dues tasques de manera pararel·la, en comparació a si les fem una rere l'altra.

 

Què podem fer, aleshores? La primera estratègia és molt òbvia: en comptes d'alternar unes tasques amb les altres, podem fer-les una rere l'alta, tot començant una al acabar l'anterior.

 

Si el que volem és optimitzar el temps de que disposem, a més, podem identificar les distraccions que patim normalment i gestionar-les de tal manera que tinguin un menor impacte en la nostra feina i productiviat. Així com també podem ser conscientes de a quines hores del dia som més eficients i reservar-les per aquelles tasques que requereixen més atenció. Una altra opció és delegar: potser no és necessari que siguem nosaltres qui fem certes tasques.

 

Aplicar algunes d'aquestes estratègies pot no ser factible en tots els casos; no obstant, et convido a provar d'aplicar-ne tantes com puguis durant uns dies, i que siguis tu mateix/a qui jutgi els efectes.