La Sindicatura de Greuges, figura clau de la democràcia

"Ciutats veïnes com Terrassa o Sant Cugat disposen de reglaments més complets i ambiciosos que garanteixen que la Sindicatura pugui treballar amb total independència i professionalitat"

Fa un mes que la fins ara Síndica de Greuges de Rubí presentava la seva renúncia al càrrec després de quatre anys de plena dedicació de manera totalment altruista. Des d'aquí, i una vegada més, donar-te les gràcies Milagros per tot el temps i esforços que has dedicat a atendre a la ciutadania de Rubí, i per deixar-te la pell en la defensa i promoció dels Drets Humans a la nostra ciutat.

La figura de la Sindicatura Municipal de Greuges en democràcia té un paper rellevant, tal i com recull el mateix reglament que regula aquest càrrec. I és que la funció del síndic o síndica municipal de greuges és defensar els drets de la ciutadania en relació a l'actuació de l'Ajuntament i dels organismes que en depenen. A més, les Sindicatures de Greuges locals són la institució imparcial i independent que millor pot garantir els drets humans de proximitat. De fet, la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans, signada i ratificada pel nostre municipi, promou, com a un dels mecanismes de prevenció de la vulneració dels Drets Humans a la ciutat, la figura del Síndic/a de Greuges. És per això que aquesta Carta ha de ser la guia de l'actuació de la Sindicatura a la nostra ciutat. Els valors de la igualtat de drets, la convivència, el desenvolupament de les persones, la solidaritat i la protecció dels col·lectius i ciutadania més vulnerable han de fonamentar en tot moment les seves actuacions.

Al nostre municipi la figura de la Sindicatura de Greuges està regulada per un reglament de l'any 2000 i fa temps que es treballa en la seva revisió i millora, entre d'altres coses per posar en valor la gran tasca i responsabilitat que té aquesta institució a nivell local. Des d'Esquerra Republicana defensem la necessitat de modificació d'aquest reglament de manera urgent, per tal que la persona que hagi d'ocupar el càrrec ara vacant pugui disposar dels recursos humans i materials necessaris per tal de dur a terme les seves funcions amb totes les garanties. Ciutats veïnes com Terrassa o Sant Cugat disposen de reglaments més complets i ambiciosos que garanteixen que la Sindicatura pugui treballar amb total independència i professionalitat.

L'actualització del reglament de la Sindicatura de Greuges local no pot esperar més temps. Com tampoc pot esperar més temps l'elecció del nou síndic o síndica municipal. Però abans, cal modificar el reglament per millorar el procés d'elecció per fer-lo més obert i participatiu, oferint la possibilitat a la ciutadania de fer propostes per al càrrec obrint un termini de participació ciutadana. Així com establir una remuneració per a l'exercici del càrrec en funció de la dedicació, i destinar els recursos econòmics i personals necessaris per a garantir el correcte desenvolupament de les tasques que li són atribuïdes al Síndic/a Municipal de Greuges.

 

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.