Síndrome del treballar cremat: t'hi sents identificat?

El Burnout és una síndrome vinculada a l'àmbit laboral que comprèn diferents símptomes els quals són molts similars als de la depressió i l'ansietat. Foto: Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

 

Creus que estàs cremat per la feina? Avui comencem un cicle d'articles adreçats a la identificació, gestió i millora de la situació del treballador cremat. Comencem!

 

Què és el Burnout?

 

El Burnout és una síndrome vinculada a l'àmbit laboral que comprèn diferents símptomes els quals són molts similars als de la depressió i l'ansietat. El Burnout és un trastorn emocional recent, però que cada cop està més present en la nostra societat, arribant a ser una de les principals causes tant d'absentisme com de "presentisme" (un terme també creat recentment que fa referència al fet d'anar a treballar però no ser capaç de ser productiu a la feina).

 

El Burnout típicament es donava en treballadores que duien a terme feines en el quals la càrrega emocional era molt elevada degut al contacte constant amb altres persones i realitats difícils d'assumir; fet pel qual mantenia cert paral·lelisme amb la síndrome del cuidador.

 

Durant els últims anys però, els canvis en l'economia i en les condicions de treball, han fet que el Burnout s'estengués a gairebé totes les professions i que ho fes fins a arribar a nivells preocupants.

 

Quan hi ha més risc de desenvolupar Burnout?

 

Alguns dels factors de risc són: càrrega de treball excessiva, poca autonomia, alts nivells d'estrès i pressió per aconseguir els objectius, manca de recolzament, males relacions a la feina amb els caps i/o els companys, manca (o excés) de formació per realitzar el treball, estil de vida poc saludable, expectatives no complides…

 

Si bé és cert que hi ha dues franges d'edat en les quals ens trobem en especial risc per desenvolupar Burnout.

 

- La primera franja es troba en els primers anys després de la incorporació al món laboral: comencem amb molta energia i molt compromesos amb el treball, fet que s'acaba traduint, amb el temps, en esgotament tant físic com mental. Si a això afegim que ens trobem que les expectatives (pel que fa al salari, nivell de responsabilitat, adequació amb el nivell d'estudis) no es compleixen, les possibilitats de desenvolupar Burnout augmenten.

 

- La segona franja es troba entre els 40 i els 50 anys, edat en la qual solem tenir càrregues familiars que augmenten el nostre nivell d'estrès i preocupacions fora de la feina. Alhora, portem treballant ja forces anys, comencem a experimentar esgotament emocional de manera permanent i notem que tenim menys energia per fer front a situacions difícils que, és possible, acabin superant-nos.

 

Quins són els símptomes?

 

Com ja hem dit, els símptomes són similars als de la depressió i l'ansietat, malgrat en el cas del Burnout giren a l'entorn de la vida laboral, essent aquesta el factor desencadenant principal, - a diferència de la depressió i els trastorns d'ansietat en els quals la causa es troba en altres àrees de la vida -.

 

Els símptomes principals són: esgotament tant físic com mental o emocional; sentiment d'impotència i fracàs; baixa autoestima; nerviosisme; dificultat per concentrar-nos; símptomes físics com mals de cap, taquicàrdia i insomni; baix rendiment a la feina; absentisme; impaciència; avorriment; sensació de ser poc útils; dificultats per comunicar-nos de manera assertiva.

 

En els propers articles continuarem parlant del Burnout i de les estratègies que podem aplicar per, poc a poc, anar prenent control sobre la situació i anar sentint-nos millor.