Què és la transició ecològica?

La nostra economia està basada en el creixement productiu alimentat amb combustibles fòssils i l’ús irresponsable d’altres matèries finites", opina Andrés Medrano

La transició ecològica és el camí cap a un canvi de model econòmic i social basat en el reconeixement que els recursos del planeta són finits, ras i curt.

La nostra economia està basada en el creixement productiu alimentat amb combustibles fòssils i l’ús irresponsable d’altres matèries finites com són els metalls rars i pesants o els elements radioactius. Aquest sistema requereix un saqueig constant dels recursos, provoca un desequilibri mundial que només es manté via violència, explotació i opressió de milions de persones a tot el món; un sistema global neoliberal d’enriquiment d’uns pocs a través del control d’aquests recursos limitats. El sistema actual només és el responsable principal de la crisi climàtica per la crema de combustibles fòssils, l’explotació de la terra i l’aigua per mantenir un sistema alimentari impossible o l’acumulació de residus.

La transició ecològica és el canvi necessari per basar la nostra vida en l’aprofitament racional dels recursos;  requereix, en primer lloc, una transició mental, una presa de consciència que el camí emprès és un carreró sense sortida que només ens porta a un desequilibri, a renunciar a una vida saludable i a què els nostres fills visquin pitjor que nosaltres. Necessita decisions individuals i col·lectives.

 

Què fem a Rubí?

En primer lloc, treballem en la creació de consciència, la xarxa d’escoles verdes, les activitats informatives que formen part del Pla Local de Residus o la tasca contínua de Rubí Brilla en son part d’aquesta conscienciació basada en l’empoderament i la informació.

En segon lloc, som motor de la transició energètica amb consum energètic propi, optant per models basats en l'eficiència (programa 50/50, il·luminació LED, millora d’aïllaments, nous sistemes de calefacció...) i l'ús de renovables (instal·lació de sistema de producció fotovoltaica com les fotolineres i panells als edificis públics). Actuant també sobre el sector productiu industrial (Rubí Indústria Circular) i comercial facilitant actuacions individuals i col·lectives per a la instal·lació i ús d'autoconsum compartit. Tot acompanyat de fiscalitat verda (reducció d’IBI, IAE...) i simplificació administrativa (nova Ordenança Solar).

Reduïm el malbaratament dels recursos, el nou Pla Local de Residus té com a principal objectiu reduir-ne el rebuig, considerant els residus com a recursos que han de retornar a l’economia circular via reciclatge. Per això treballem en l’optimització del sistema actual i en el canvi cap a un nou sistema de recollida. No podem oblidar aquí el malbaratament alimentari, treballem per facilitar que tot aliment s’aprofiti, amb programes com el Recooperem que permet redirigir l’excedent dels menjadors escolars als centres de repartiment de menjar de la ciutat. Acompanyat del foment del compostatge i de la producció de km 0 als horts municipals.

Treballem per un canvi de model de mobilitat, la mobilitat basada en el cotxe privat és insostenible i és una de les principals causes del canvi climàtic i de la insalubritat de les nostres ciutats. El nou Pla de Mobilitat Sostenible permetrà un augment de la mobilitat no motoritzada, augment que anirà lligat al foment de la mobilitat col·lectiva amb el nou servei de bus ampliat, millorat i gratuït.

Finalment, el model de ciutat futura determinarà la seva sostenibilitat, ara comencem a redactar un nou POUM, aquest haurà de tenir com a principi rector la perspectiva de l’emergència climàtica. Aquesta situació marcarà les tries i decisions en relació amb la mobilitat, materials constructius, àrees verdes, promoció d’àrees agrícoles, obtenció d’energia, promoció econòmica, etc. En definitiva una adaptació als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODSs) que són els que han marcat la redacció del nostre Pla de Mandat, el nostre compromís amb Rubí.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.