Com protegir les nostres mascotes de patir un cop de calor

L'augment de freqüència respiratòria, un dels símptomes més habituals

Encara estem en època de confinament per l'epidèmia del coronavirus, però ara que comença poc a poc la desescalada cap a la nova normalitat i davant les altes temperatures d'aquests dies que ja recorden el més entrat estiu, es recomanar extremar les precaucions amb les mascotes per evitar-los un cop de calor.

Com detectar i actuar si el teu animal té un cop de calor?

Un dels símptomes més habituals és l’augment de la freqüència respiratòria, “veurem que l’animal està respirant d’una manera molt accelerada, que el cor li batega més ràpid, la part de les genives passa d’un color rosat a un color vermellós, tot això delata un trastorn respiratori”, diu la veterinària Pilar Guirria. 

Els experts expliquen que el més important és actuar com més aviat millor: “Hem de portar-lo a un lloc fresc, on estigui tranquil, posar un ventilador i mullar-lo amb aigua tèbia,  especialment, les potes, el cap i les zones on no té pèl. També es poden fer unes fregues amb una mica d’alcohol a la zona de les aixelles on la circulació és perifèrica, per intentar ajudar a refrigerar la temperatura interna“.

Consells i mesures per prevenir un cop de calor

 

 1. Hidratació. Igual que amb la majoria d'éssers vius, la hidratació és fonamental a l'hora de superar les altes temperatures de l'estiu. Tant per a gats com per a gossos és molt important que sempre tinguin un recipient amb aigua, a poder ser fresca, que sigui de fàcil accés per a ells. És important durant el dia anar revisant que no se l'hagin acabat i es quedin sense. Quan fa tanta calor, acostumen a beure diverses vegades.
 2. Refugiar-los del sol. Com és normal, els gossos voldran sortir a passejar (i més si es tracta d'un de grans dimensions i molta energia). Tot i això, cal evitar les hores centrals del dia, quan el sol és més potent, ja que els pot donar un cop de calor i, a més, poden patir cremades als coixinets plantars. Hem de pensar que nosaltres duem calçat als peus i l'asfalt o la sorra no ens crema però que els gossos no duen aquesta protecció. Les millors hores per sortir a passejar o fer exercici amb el nostre gos és a primera del dia o a última del vespre.

  En el cas dels gats (o dels gossos petits) podria ser que volguessin sortir a jugar a la terrassa o al pati de casa. En aquest cas, és important dotar aquests espais de generosa ombra per evitar també un possible cop de calor.

   
 3. Al cotxe. Està totalment prohibit deixar un gos o un gat dins un cotxe amb les finestres tancades (o obertes) i molt menys si aquest es troba aparcat al sol. Com dèiem, aquestes mascotes també pateixen cops de calor i, en moltes ocasions, poden resultar mortals.

 4. Jocs d'aigua. L'aigua es pot convertir en un element de joc amb les vostres mascotes per aquestes vacances durant els dies de més calor. Es pot instal·lar una piscina petita perquè les mascotes entrin i surtin quan vulguin i, a la vegada, es refresquin, o bé facilitar-los una petita font de circuit tancat perquè juguin amb el rajolí d'aigua. Aquesta segona opció és molt vàlida per aquells gossos i gats que no els agradi tant mullar-se perquè, d'aquesta manera, es refresquen les potes.

 5. Gelats per a mascotes. Una manera d'aconseguir que les mascotes s'hidratin i, alhora, es refresquin és fabricar-los els seus propis gelats. La manera de fer-ho és, simplement, introduir alguna de les llaminadures per a mascotes dins un petit recipient amb aigua al congelador. Passades les hores, la nostra mascota tindrà el seu gelat amb el qual jugarà i es refrescarà.

 6. Un pelatge preparat. El pèl en les mascotes, sobretot a la part del llom de l'animal, els serveix per protegir-los de l'efecte del sol. Tot i això, quan arriben els mesos d'estiu, per aquells animals de pèl molt llarg, es recomana tallar-lo una mica, sobretot a la panxa, per donar més frescor als animals. D'altra banda, no és aconsellable rasurar del tot ni els gossos ni els gats, ja que tenen major risc de cremar-se amb el sol.

   

  En el cas de visitar una platja amb el nostre gos, és molt important un bon raspallat del pelatge abans de tornar a casa així com un bon bany doncs, igual que passa amb els humans, l'aigua del mar i la sorra pot irritar la pell.

 

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

 • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
 • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
 • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
 • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
 • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.