Els clubs esportius de Rubí, frustrats per les restriccions

Les entitats esportives de la ciutat entenen que s'ha de fer tot el possible per reduir els contagis de la Covid-19 però no creuen que siguin els responsables directes

Les noves mesures aprovades pel Govern de la Generalitat el passat dijous decretaven l'aturada de l'esport allargant la suspensió de competicions autonòmiques, entrenaments i el tancament de centres esportius pels pròxims 15 dies, a excepció de les competicions estatals, internacionals i/o professionals.

Més info: Tanquen els equipaments culturals i esportius de Rubí

Les activitats esportives només són el 0,28% dels brots des de l'inici de la pandèmia

Les actuals restriccions no han estat ben rebudes pels clubs esportius de Rubí que pensen que no són responsables directes de l'augment dels contagis i per això han presentat aquest dilluns un recurs al TSJC demanat l'adopció de mesures cautelars. Segons el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, i les dades reflactides a Salut, les activitats esportives només són el 0,28% dels brots des de l'inici de la pandèmia.

Més info: El sector de l'esport recorre al TSJC la suspensió de l'activitat i el tancament d'instal·lacions

Aquest és un dels punts clau on els clubs de Rubí s'aferren per demanar la reobertura dels centres. "Durant les darreres setmanes que hem estat entrenant, no hi hagut cap positiu ni contagi directe per culpa del futbol, els nens treballen amb el seu grup estable de companys i entrenador, i quan ens hem trobat amb algun jugador que ha tingut contacte o ha sigut positiu, ha estat en altres àmbits", explica Pepe Poyato, coordinador de futbol base de la Unió Esportiva Rubí qui afirma que la majoria de clubs estan en desacord amb les noves mesures i demanen "que es torni a la normalitat, o almenys ens deixin tornar a entrenar". 

Carme Vinyas membre de la junta directiva del Club Vòlei Rubí assenyala que "nosaltres ho hem donat tot per les mesures de seguretat, havent sempre un membre de la junta al pavelló per controlar l’accés, mesurar temperatura i desinfectar les pilotes. Ara hem de pensar com encarar les properes setmanes i assumint que això serà una constant durant la temporada". A més, Vinyas no acaba d'entendre la desigualtat entre competicions: "No volem ser egoístes davant la pandèmia. Tot i així, ens costa entendre perquè súperlliga i nacional no s’aturen i a nosaltres ni tant sols se’ns dóna la possibilitat d’entrenar". 

En la mateixa línia, l'entrenador del primer equip femení de futbol sala de l'Esportiu Rubí, David Parrilla, assegura que malgrat "la salut es lo primer, l'esport és una branca bastant important per la salut de les persones, i tal i com estàvem treballant amb grups totalment tancats, i amb la inversió de temps i treball que estan fent les entitats esportives per tal de tenir el màxim de seguretat possible, crec que el tancament dels centres no és una mesura excepcional ni eficaç per aturar la pandèmia".

L'estructura econòmica dels clubs, afectada

Un altre punt a destacar per les entitats és l'estructura econòmica dels clubs que s'esta veient afectada per les noves i dures restriccions i que en segons quins casos, podrien acabar fent que l'entitat desapareixi. 

Des del "Club Juventud 25 de Septiembre" asseguren que la gestió econòmica de l'entitat està sent "molt complicada". Amb la suspensió de la competició, i ara també dels entrenaments, molts sóns els pares i mares que tenen jugadors al futbol base i que demanen una reducció de la quota o una suspensió de la mateixa. "Com a club de barri, no podem obligar als pares a pagar una quota que no estan gaudint", afirmen. 

Sense aquests ingressos, i els d'altres activitats que es feien durant la temporada, el "Veinti" veu molt dificil gestionar les restriccions i les que puguin venir i denuncien que "ni la Federació Catalana de Futbol ni l'Ajuntament de Rubí s'han posat en contacte amb nosaltres per trobar solucions al respecte. La Federació Catalana va parlar d'uns diners però que als clubs a títol individual en cap moment ens han notificat res". 

L'HCR Cent Patins és un altre dels clubs afectats econòmicament per la crisi sanitària. "Nosaltres venim d'una situació econòmica crítica i aquesta pandèmia està fent que sigui encara més difícil mantenir-nos per la caiguda d'ingressos però, a més, les noves restriccions ens comporta haver de deixar de fer algunes activitats com els grups d'hoquei a les escoles", assenyalen.

El club d'hoquei, malgrat això, té permés l'obertura de la pista Francesc Calvo per tenir tant al seu primer equip masculí com femení a competicions estatals i d'alt nivell. Així, aquests dos equips podran entrenar com disputar els seus partits. 

Més info: El primer equip femení de l'HCR Cent Patins guanya al Tsunamis a la pròrroga

El repte: mantenir endollats a jugadors i jugadores davant l'aturada

Un dels reptes més difícils, sobretot en el cas dels més petits, és mantenir als jugadors i jugadores endollats per quan es pugui tornar als entrenaments i a la competició. Així, David Parilla explica que "a nivell de competició ja estàvem fets a la idea abans de començar de que podia passar, aleshores intentàvem que les sessions d'entrenament l'equip s'ho passés bé, assimilés conceptes i idees per el dia que tornessim a competir, ara bé, amb l’aturada d’entrenaments, es complica perquè "les jugadores es poden desmotivar al perdre la connexió directa amb l'equip". 

Una opció que portarà a terme l'HCR Cent Patins en els seus equips de la base per tal de que els seus jugadors i jugadores no perdin capacitats físiques són els entrenaments en línia, que tot i no poder treballar qüestions tècniques sobre la pista, pot servir per mantenir la ment treballada i preparada per la tornada. 

Suspendre la competició de forma definitiva o no

Aquesta irregularitat en la competició fa plantejar si seria una bona opció la suspensió definitiva. Sergi Antón, actualment coordinador del "Juventud 25 de septiembre" creu que "la competició s'hauria d'haver aturat des d'un principi perquè per moltes mesures de seguretat que portin a terme els clubs, els nens i nenes de l'entitat al final cadascun van a un col·legi diferent i en alguns casos, també són de ciutats diferents, cosa que ho fa incontrolable".  

Qui també creu que ara per ara, i "per seguretat de les jugadores i dels cossos tècnics, el fet d'aplaçar la competició ha estat una bona decisió" és David Parrilla, entrenar del primer equip femení del FS Rubí el qual juga a la Primera Divisió d'Honor catalana.  

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.