Actes simbòlics a Rubí per commemorar el tercer aniversari del referèndum

La Plataforma 1 d'Octubre organitza actes al matí i a la tarda en diferents punts de la ciutat "austers i senzills" a causa de la Covid-19

Ja han passat tres anys del referèndum d'independència i aquest dijous la Plataforma 1 d'Octubre ha organitzat actes simbòlics al matí i a la tarda per commemorar el tercer aniversari de la votació popular en diferents punts de la ciutat. A les 9 h han fet una convocatòria davant dels col·legis electorals on es va votar en el 2017: els instituts Foix, La Serreta, Duc de Montblanc, l'Estatut (on s'han tirat petards) i Els Alous. També al CAP Anton Borja i al Casal de la Gent Gran. 

El tercer aniversari del referèndum d'independència arriba amb la inhabilitació del ja expresident Quim Torra com a teló de fons. L'escriptor Enric Larreula, davant l'Institut Duc de Montblanc, ha manifestat que "el dia d'avui és per recordar que encara hi som aquí, que hi ha gent exiliada i a la presó".

Per a Cristina Álvarez, aquest 1 d'octubre "és un dia per celebrar que hem triomfat (...) estem per reivindicar que hi som i que s'han apropiat d'aquest simulacre de democràcia que vivim. És nostre aquest dia, és de la ciutadania, és dels dos milions de persones que van sortir a apropiar-se de les urnes per un dia. Celebraria que hi som per recordar-ho, perquè això humilia un Estat incapaç de lidiar amb la diversitat i interpel·lar-la com una riquesa pròpia". 

WhatsApp Image 2020 10 01 at 09.51.27
Institut Estatut. FOTO: Cedida

Martí Pujol, president d'Òmnium Cultural de Rubí, ha parlat davant del Casal d'Avis, un altre dels llocs clau en la votació de 2017. "Fa tres anys que vam votar aquí i vam defensar els col·legis quan ens van avisar que venia la policia des de Castellbisbal. Estàvem a la porta 300 persones defensant els drets dels rubinencs i rubinenques i el nostre futur. Va ser un dia molt important per a la democràcia i fins i tot per a Europa, on hi ha precedents d'una votació d'aquestes característiques, tot i els impediments, repressió i amenaces als directors de les escoles i membres de les meses. Si no hagués estat per la repressió haguessin votat 3 o 4 milions".

Pujol també ha volgut destacar que "en la Plataforma 1 d'Octubre estan els tres partits independentistes i les quatre entitats de Rubí, per tant és una mostra d'unitat que no es dona a tot arreu. Estem relativament contents per això".

A les 20 h hi haurà una altra manifestació estàtica a la plaça de la Nova Estació, batejada per la plataforma com a plaça 1 d'Octubre, on es llegirà un manifest unitari. Les darreres informacions apunten que serà un professional de l'àmbit de l'educació qui el llegirà. 

A causa de la Covid-19, enguany la plataforma integrada per l’ANC, Òmnium, els CDR, el Consell Local per la República i els partits de l’Alternativa per l’Unitat Popular, Esquerra i JuntsxCAT, ha previst actes "senzills i austers". El  tercer aniversari del referèndum d'independència té com a teló de fons la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, que va mobilitzar més d'un centenar de persones a Rubí per protestar contra la decisió del Tribunal Suprem.

Més info: Més d’un centenar de persones es concentren a Rubí per la inhabilitació de Torra

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.