Aprovats inicialment els pressupostos del 2024 amb dues abstencions i tres vots en contra

L'oposició ha sigut bastant crítica amb l'augment de la despesa que es fa en festes populars i en comunicació i propaganda

El pressupost municipal de 2024 ha sigut aprovat inicialment aquest dijous durant el Ple de novembre. Els comptes han tirat endavant gràcies als vots a favor del PSC i d'ERC, un suport que ja es va manifestar fa unes setmanes mitjançant la signatura d'un acord. Per la seva banda, AUP i ECP s'han abstingut i PP, VOX i Veïns per Rubí han votat en contra.

Encara no es coneixen els números exactes d'aquest pressupost perquè no s'han fet públics, però hem pogut saber algunes dades gràcies a les intervencions dels polítics. Marta Oliva, regidora del PSC ha explicat que els comptes responen a sis objectius estratègics que marcarà la seva acció de govern.

El primer objectiu és crear un pla d'acció social, per a aconseguir-ho està previst un increment de les ajudes alimentàries en un 25%, la creació d'un sistema d'ajudes per a infants en risc d'exclusió social i pobresa, i la posada en marxa del servei residencial per a urgències socials, entre d'altres.

El segon objectiu és el manteniment i conservació de l'espai públic. Això, la regidora ha explicat que s'obtindrà principalment mitjançant contractes, i ha remarcat el contracte de parcs i jardins per un valor de 2,3 milions, el de manteniment d'asfaltatges i voreres per 1,3 milions, i el de recollida de residus i neteges viàries per 9,5 milions.

El tercer objectiu és la convivència, civisme i seguretat. Pel que fa a aquest punt, s'ha treballat en partides com acció social, ciutadania, civisme i joventut, tot i que Oliva ha recordat que "les dades demostren que Rubí és una ciutat segura".

El quart objectiu tracta la mitigació del canvi climàtic, el verd urbà i l'estalvi energètic. Per assolir l'objectiu, la regidora ha dit que l'increment en les partides de medi ambient permetran potenciar els espais d'ombra per crear refugis climàtics naturals, així com la licitació per les franges perimetrals a les urbanitzacions.

El cinquè objectiu és la igualtat de gènere. En aquest sentit, han volgut destacar la futura implantació de la xarxa de punts liles i que es tracten dels quarts pressupost que presenten amb perspectiva de gènere.

Finalment, la sisena voluntat és garantir una mobilitat saludable. En aquest punt s'ha assenyalat la implementació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE), ordenança reguladora de la qual s'ha aprovat també en aquest ple.

Pel que fa a les inversions, es preveuen accions per gairebé 4'8 milions, un augment de 3, 2 milions respecte del 2023 que inclou el pla de millora de les escoles, l'escola d'hoteleria, les adequacions del nou espai de civisme i convivència de les Torres.

Punts a favor i punts en contra dels grups municipals

La resta de grups municipals han fet les seves aportacions i han analitzat els punts que els hi ha semblat més positius i els que els hi ha semblat més negatius. Una crítica en la qual han coincidit tant l'AUP com ECP, VOX i VR, és en la despesa que es fa aquest any en festes populars i fires, una despesa que ha augmentat en un 25% i 30% respectivament, en comparació amb la inversió prevista per a l'any 2023. "Entenem que la cultura popular és necessària, però creiem que hi ha altres maneres de fer-ho sense augmentar tant el pressupost", ha afegit Andrés Medrano, portaveu dels comuns. L'augment del 50% en comunicació i propaganda també ha estat criticat per la major part de l'oposició.

Un altre punt en el qual l'AUP i ECP han sigut bastant crítics ha sigut amb la pujada dels sous de l'Ajuntament en un 2,3%, on ambdós grups han remarcat que, com a mínim, s'haurien d'haver congelat.

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha lamentat que l'equip de govern rebutges la seva petició de participació en l'elaboració dels comptes de l'Ajuntament. També ha mostrat la seva incomprensió davant de la reducció d'un 22% de la inversió en acció social.

PP i VOX han trobat a faltar més inversió en seguretat i concretament el PP, més inversió en polígons industrials i indústria en general.

Un tema en el qual tots han coincidit en posicionar-se positivament ha estat la inversió d'un milió i mig d'euros en llums led per abastir tant el centre com les urbanitzacions. Medrano també ha valorat positivament la partida de 100.000€ per manteniment preventiu d'escoles i Dolset, portaveu de l'AUP, l'aposta per entomar les polítiques de seguretat ciutadana des d'una visió més general i amb mesures socials.

ERC ha defensat el seu vot a favor dels pressupostos assegurant que aquesta decisió és fer un pas endavant i fer servir els seus cinc regidors per incidir en els pressupostos per al 2024. Segons el seu portaveu, Xavier Corbera, s'ha actuat amb la "valentia i amb la responsabilitat" de posar per davant la ciutat de Rubí, evitant que es repetís la influència del PP en l'esdevenir de la ciutat, com va passar a inici de mandat on el PSC va acordar amb ECP i PP el cartipàs municipal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.