S’aproven provisionalment les noves ordenances fiscals per al 2020

També es contempla una rebaixa de l’1% a l’impost de béns immobles (IBI)

El Ple municipal d’aquest dilluns 7 d’octubre, celebrat en sessió extraordinària, ha aprovat de forma provisional la nova proposta d’ordenances fiscals dissenyades pel govern municipal, format per PSC i En Comú Podem. Aquestes inclouen bonificacions en l’impost de béns immobles (IBI) per a particulars i empreses que facin servir instal·lacions d’autoconsum elèctric. És el màxim que permet actualment la llei i que ja s’aplica en altres municipis catalans. També s’ha aprovat una rebaixa de l’1% a l’impost de béns immobles (IBI).

Respecte a les noves propostes d’ordenances fiscals presentades per l'equip de govern, Betlem Cañizar, d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ha declarat la falta de temps per estudiar-les detingudament “i treballar-les conjuntament”. El grup municipal s’ha abstingut en la votació i Cañizar ha explicat que “aquestes ordenances no es corresponen del tot respecte a l’emergència climàtica que es va declarar la setmana passada. No cal fer una reducció de la càrrega de l’IBI, hem de pagar impostos per sostenir l’Estat i la ciutat, la qüestió és qui ha de pagar més i menys”.  

Toni Garcia, portaveu de Veïns per Rubí (VR), ha manifestat que per part de l’equip de govern actual “no hi ha hagut cap intenció de rebre aportacions dels grups de l’oposició i no tenim ni un esborrany del pressupost del 2020”. També ha destacat que amb la mesura de reduir l’impost de l’IBI hi haurà menys ingressos per sostenir el municipi. Tot i això, ha destacat que el tipus impositiu de l’IBI actual de Rubí no equival a la situació i al manteniment de la ciutat actual i proposa que aquesta reducció arribi al 5%. “Hi ha un lamentable servei a la ciutat”, ha declarat Garcia, qui ha votat en contra de les propostes de noves ordenances.

Ple municipal del 7 d'octubre. FOTO: Redacció

Ciutadans (Cs), liderat per Roberto Martín, també ha votat en contra i ha manifestat la seva sorpresa perquè només es rebaixi l’IBI un 1% “tenint en compte el superàvit del consistori, i que som una de les ciutats amb el tipus més alt de la comarca quan el servei que reben veïns i veïnes són ineficaces, i en alguns llocs, inexistents”. També ha declarat que troben a faltar en aquestes noves ordenances bonificacions a petits i mitjans empresaris i les ha trobat “poc ambicioses”.  

Andrés Medrano, representant d’En Comú Podem i actual regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, ha declarat que “votarem aquestes ordenances, no per condicionament de partit sinó per convenciment”. Segons Medrano, cal aprofitar al màxim la bonificació de l’IBI que permet la llei per aquelles empreses i particulars que instal·len energies renovables.  Respecte als impostos, Medrano ha reconegut que “fins que no siguem capaços de diferenciar quanta brossa produeix cada unitat familiar serà difícil aplicar un impost realment adequat a cada situació, però això passa per un canvi de model de gestió de residus i no es fa d’un dia per un altre”.

Robert Masalias, d’Esquerra Republicana de Rubí (ERC), ha intervingut per declarar que “cal un model de fiscalitat més simple, i el model de propostes fiscals presentat és molt similar al de l’any anterior, és continuista”, motiu pel qual el seu grup municipal s’ha abstingut. Segons Masalias, "Rubí no és una ciutat barata en tema d’impostos, en relació qualitat-preu i la responsabilitat recau en l’administració que la gestiona".

Mª Carmen Cebrián Ordóñez, regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics, ha replicat a tots els portaveus dels grups municipals i ha declarat que “treballem tot l’any en les ordenances, si tenen un dubte o una proposta enviïn-la i en parlem”.

Reducció de l’IBI en particulars i l’IAE en empreses

La proposta de l'equip de govern actual és que els habitatges unifamiliars i les comunitats de veïns de Rubí que facin servir energies renovables puguin beneficiar-se d’una reducció de la meitat de l’IBI, aprofitant les possibilitats que obre la nova normativa sobre l’autoconsum d’energia elèctrica del 5 d’abril, i que és el màxim establert per llei.  En el cas de les empreses, aquelles que optin per la producció i aprofitament d’energies renovables, veurien reduït al 50% l’impost d’activitats econòmiques (IAE); un avantatge que se suma a la bonificació del 95% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) que ja es va introduir a les ordenances de 2019.

Dins el paquet de mesures de fiscalitat verda proposat per l’equip de govern, també s’ha presentat una modificació del sistema de bonificacions de l’impost de vehicles de tracció mecànica en funció dels distintius ambientals aprovats per la Direcció General de Trànsit (DGT). Les rebaixes, en aquest cas, serien del 50% al 75% segons la qualificació del vehicle.

Una altra de les novetats que incorpora la nova proposta d'ordenances fiscals és la bonificació del 95% de l’impost sobte construccions i obres (ICIO) en aquelles obres executades a conseqüència d’una catàstrofe, per donar resposta a les demandes del veïnat afectat pels aiguats de juliol i novembre de 2018.

 

Recàrrec del 50% en l’IBI per als pisos buits


Durant el ple municipal, i a proposta de l’equip de govern, també s’ha aprovat una nova reducció de l’1% de l’IBI, que situa el tipus impositiu al 0,677, enfront del 0,684 d’aquest 2019. Aquesta rebaixa se suma a les realitzades el 2018 i el 2019 , d’un 2% cadascuna. Segons l’alcaldessa, “un dels impostos que més pesa a les famílies de la nostra ciutat és l’IBI, i hem intentat sempre que ha estat possible fer una rebaixa d’aquest impost”.

Ana María Martínez Martínez, ha presentat la nova proposta d’ordenances fiscals amb la regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics, Mª Carmen Cebrián Ordóñez. FOTO: Redacció

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, ha presentat la nova proposta d’ordenances fiscals davant dels mitjans de comunicació locals de Rubí abans del ple municipal celebrat a la tarda, acompanyada de la regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics, Mª Carmen Cebrián Ordóñez. Martínez també ha avançat en la jornada del matí que la voluntat de l’executiu és poder disposar finalment d’un cens d’habitatges buits a Rubí que permeti aplicar un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI en aquells pisos que es trobin desocupats amb caràcter permanent. Aquesta mesura, de fet, ja està contemplada dins les ordenances municipals però no es pot fer efectiva per la manca d’un inventari precís dels pisos buits.