L'AUP alerta del risc que suposa la pèrdua del patrimoni local

El grup municipal presentarà una moció per recuperar la memòria històrica des de la perspectiva de gènere

El grup municipal de l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP) torna a posar en el debat polític el risc que suposa la pèrdua del patrimoni a Rubí, arran de la destrucció del safareig de la masia històrica de Cal Met Lleó, que ha sofert ocupacions al llarg dels anys i dos incendis en menys de tres dies el passat mes de maig. 

Més info: La masia de Cal Met Lleó crema per segona vegada en menys de tres dies

La regidora de l'AUP, Betlem Cañizar, ha anunciat que el seu grup presentarà una moció en el ple municipal d'aquest dijous que vol recuperar la història local i divulgar-la des de la perspectiva de les dones, i es pregunta què està passant amb el patrimoni la ciutat en espais privats i públics, i si l'Ajuntament fa els suficients esforços per mantenir-lo i conservar-lo. "Creiem que l'Ajuntament no està complint tal com li pertoca. Sabem que no és fàcil però podrien fer més del que estan fent".

La masia de Cal Met Lleó a l'estiu, abans de desaparèixer el safareig. FOTO: NHS

La masia de Cal Met Lleó a l'estiu, abans de desaparèixer el safareig i amb senyals de les flames del passat mes de maig. FOTO: NHS

 

Una part de la moció demana que es compleixin els acords d'una moció iniciada en el 2015 que va presentar també l'AUP “per a l’elaboració d’un inventari d’edificis de titularitat municipal inclosos en el catàleg de Patrimoni”. D'altra banda, demana que es vinculi a la genealogia de les dones i l'activisme feminista. "Aquí concretament s'ha destruït la bassa o safareig i hi ha un treball de recuperació de les dones a través dels safaretjos del Museu d'Història i a altres llocs, perquè és com un símbol de les tasques de cura i sostenibilitat de la vida que tradicionalment hem fet les dones. Abans es feien en espais públics, ara es fan espais privats, la qual cosa també podríem analitzar". 

La masia de Cal Met Lleó aquest mes de febrer de 2022. FOTO: NHS

La masia de Cal Met Lleó aquest mes de febrer de 2022. FOTO: NHS

Respecte a la destrucció del safareig de Cal Met Lleó, finca de titularitat privada, la portaveu de l'AUP ha explicat que encara no tenen informació oficial del consistori, ja que normalment les preguntes del ple municipal les reben hores abans de celebrar-se la següent sessió plenària, però ha dit que "quan hi ha qualsevol obra en espais patrimonials ha d'haver-hi un seguiment del projecte i quan es dóna una llicència comprovar que s'estan respectant els elements patrimonials".

Cañizar també s'ha referit a la venda de l'immoble del carrer Sant Pere 40 a través del portal immobiliari Idealista i la projecció d'una piscina on hi havia l'antic safareig. Segons la regidora, a la ciutat hi ha altres exemples d'edificis catalogats com a béns patrimonials que han respectat la façana i altres elements arquitectònics, tot i convertir-se en un edifici d'habitatges. "Una altra cosa és que després entrin i arrasin. Aleshores el que et queda és sancionar i poca cosa més, però s'ha de sancionar perquè no facin el que els hi doni la gana". 

Imatge promocional dels xalets que es faran a la masia de Cal Met Lleó. FONT: Idealista

Imatge promocional dels xalets que es faran a la masia de Cal Met Lleó. FONT: Idealista

 

La moció de l'AUP també inclou un apartat de beques o ajudes a la recerca perquè es pugui vehicular a través de treballs concrets d'historiadors i alumnat, així com la senyalització del patrimoni local de Rubí per visibilitzar-lo. 

"El safareig sabem que l'han destruït però hi ha moltes altres tasques que ni tan sols sabem que existeixen. Podrien destrossar patrimoni i no ho sabem perquè no l'entenem com a tal", ha apuntat Cañizar, qui ha afegit que la moció demanarà digitalitzar, catalogar i publicar un arxiu del patrimoni local al web municipal. 

Respecte a l'anunci de la rehabilitació de la torre Salduba anunciada aquest dilluns per l'Ajuntament, Cañizar ha contestat irònicament "ens sembla meravellós assabentar-nos per la premsa. Bàsicament perquè, a més, vam tenir comissió informativa i vam preguntar per l'expropiació de l'últim terç de les torres Massana i ens van remetre al pla d'equipaments que aviat ha d'entrar en període d'aprovació. Estaria bé, com a oposició, participar d'aquests processos i tenir més informació". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació