Clamor a Rubí contra la sentència

Entre 800 i 1000 persones omplen la plaça de l’Ajuntament de Rubí per demanar la llibertat dels presos polítics

Molt abans de les 20 h un degoteig constant de persones ha omplert la plaça de l’Ajuntament de Rubí per mostrar el seu rebuig contra la sentència que dicta penes d’entre 9 i 13 per als líders independentistes i exigir la llibertat dels presos polítics així com el retorn de les persones exiliades.

Diverses entitats i partits catalanistes s’han sumat al clam ciutadà, que ha congregat un miler de persones a la plaça de l’Ajuntament de Rubí. Molts rubinencs i rubinenques també han decidit desplaçar-se a l’aeroport del Prat per protestar contra el que consideren una sentència desmesurada i un judici polític del procés.

“Estem entre tristos i indignats” ha declarat Martí Pujol, president d’Òmnium Cultural. Respecte a les penes dictades, Pujol ha reconegut que “són més dures del que ens esperàvem però en qualsevol cas no canvia res un any més o menys. És una condemna injusta, impròpia d’un estat democràtic de l’Europa occidental, només comparable a Turquia actualment”.

Martí Pujol, d'Òmnium Cultural Rubí, a l'entrada de la plaça de l'Ajuntament. FOTO: Redacció

El president d’Òmnium a Rubí ha estat contundent i ha afirmat que “aquest judici ha estat una farsa i, a banda d’això, considerem que tenim el dret a discrepar i manifestar-ho públicament perquè això és la llibertat d’expressió. Els hi han imposat penes comparables a la d’assassins i violadors. Això és venjança per part de l’Estat. Podien ser ells o nosaltres a la presó”.

Contxita Sánchez, del secretariat de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ACN), ha fet una crida a una mobilització no violenta, “com sempre ha estat el nostre moviment, però contínua i sense defallir”. Sánchez ha afegit que ara cal estar pendents de les xarxes socials, tot referint-se al moviment Tsunami Democràtic, i a les instruccions que indiquin.

La plaça de l'Ajuntament de Rubí plena de gom a gom. FOTO: Redacció

En aquest sentit, ambdós representants han recordat que el 26 d’octubre s’ha convocat una gran manifestació, que compta amb el suport dels principals sindicats de Catalunya i aquest dimecres 16 tornarà a haver-hi a Rubí una nova concentració, com es fa cada mes, en suport als presos polítics.

Per a Montse Soler, regidora d’ERC Rubí, ”és una aberració qualsevol sentència que no sigui absolutòria perquè no hi ha delicte”. Soler ha remarcat que “avui ens han condemnat a tots. Fem un crit a tota la ciutadania a què es mobilitzi perquè estan en joc tots els nostres drets fonamentals”.

La manifestació ha congregat ciutadans, entitats i partits sobiranistes de la ciutat. FOTO: Redacció

Pau Navarro, d’En Comú Podem Rubí, ha declarat que “considerem que és una sentència injusta, no hauríem d’haver arribat mai aquí”. Navarro ha manifestat que es tracta d’un conflicte polític que hauria d’haver tingut una resposta política, i no portar-ho als jutjats. “Era posar més benzina a la situació. Aquesta sentència ens ubica en un panorama de confrontació, amb unes condemnes injustes, per la qual cosa traslladem el nostre escalf i solidaritat a les persones que porten dos anys a la presó i a les seves famílies”.  

Josep Puigventós, president de Junts per Rubí, ha manifestat que “els jutges pretenen acarnissar-se amb aquesta gent. Si jutgen al govern de la Generalitat també estan jutjant a la gent que va anar a votar l’1 d’octubre i que es va manifestar després. Espanya ha donat per morta la democràcia, s’està anant cap a un país dictatorial”.

 

Més informació