Ivan Vila (Junts): “No hi ha hagut una aposta ferma pel comerç de Rubí”

L'alcaldable de Junts per Rubí parla sobre urbanitzacions, mobilitat, comerç i altres assumptes de ciutat

El TOT Rubí prossegueix amb les entrevistes als candidats a l’alcaldia per a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig. És el torn d’Ivan Vila, alcaldable de Junts per Rubí, formació sense representació en el ple municipal durant el darrer mandat.

Vila, de 38 anys, és veí del centre de la ciutat i ha estudiat Màrqueting i Relacions Públiques. “La majoria de la meva vida professional he estat autònom, per tant, sé el que és aixecar la persiana cada dia”.

Pel que fa al seu perfil polític, ha estat assessor municipal de la formació durant el 2015 i 2019 i, i fins a la sortida de Junts del govern de la Generalitat, ha treballat durant un temps amb la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.

A grans trets, ens pots explicar els eixos principals del programa electoral de Junts per Rubí?

Tenim cinc eixos als quals no volem renunciar, que són: una ciutat més moderna i sense complexos, que sigui model i referent per altres ciutats i no al revés; una ciutat més cívica i segura on els veïns i comerciants tinguin els carrers i les façanes netes, on l’incivisme sigui socialment malvist i castigat per l’Ajuntament; una ciutat més verda i sostenible, amb unes urbanitzacions dignes; una ciutat amb més cura de les entitats i la cultura popular. De fet, així ho reflecteix la nostra llista, amb la incorporació del Carles Pujante, president de la Societat de Blues de Rubí, o el Manel Bamala, president de la Societat de Sant Antoni Abat. I una ciutat plena d’oportunitats per a tothom.

“A les urbanitzacions no s’ha invertit en els darrers 30 anys, no és una prioritat per a l’Ajuntament”

Molts veïns de les urbanitzacions es queixen de què són els grans oblidats.

De fet, és cert. Nosaltres sabíem que la ciutat estava malament i que les urbanitzacions, concretament, també. En els darrers mesos ens hem dedicat a reunir-nos amb associacions de veïns de la ciutat i urbanitzacions (Can Mir, Castellnou...). El seu estat és lamentable. A les urbanitzacions no s’ha invertit en els darrers 30 anys, no és una prioritat per a l’Ajuntament. Al final, alguns governen a toc de vot i les urbanitzacions no els hi reporten els vots necessaris com per invertir.

Nosaltres fem una aposta ferma, les volem posar al dia però no volem enganyar ningú. L’estat de les urbanitzacions és tan dolent que no les podrem posar al dia en quatre anys. El que sí que volem és que els veïns i veïnes sàpiguen que per a Junts per Rubí les urbanitzacions són una prioritat.

“A les urbanitzacions hi ha un problema d’ocupacions delinqüencials molt important”

Volem implementar i millorar la videovigilància a les urbanitzacions. Ara mateix hi ha algunes càmeres però no funcionen o estan girades perquè hi ha certes persones que els hi interessa. A les urbanitzacions hi ha un problema d’ocupacions delinqüencials molt important.

Per temes de mobilitat, tenen molts problemes de transport urbà, s’han de repensar els recorreguts, marquesines, horaris d’autobusos, il·luminació... La majoria de parades a les urbanitzacions no tenen marquesina per quan plou, fa fred o fa sol, ni tenen il·luminació, amb la qual cosa hi ha percepció d’inseguretat.

Un altre problema evident és el seu manteniment, o hi posem remei a partir de ja o sempre anirem darrere d’altres ciutats.

Pel que fa a la seguretat, proposem la creació d’una unitat específica de la policia municipal que s’encarregui només de patrullar en urbanitzacions i que els agents sempre siguin els mateixos perquè coneguin els veïns i tinguin relació amb ells. D’aquesta manera, si hi ha moviments estranys els hi crea un toc d’alerta.

“Els comerços es troben ofegats pel pagament d’impostos”

Pel que fa al comerç de Rubí, creus que està tocat de mort?

El comerç de Rubí té el mateix problema que la resta de la ciutat: no ha avançat en els darrers anys en cap àmbit i no hi ha hagut una aposta ferma pel comerç local. Vam fer una proposta de millora de la campanya de Nadal que es pot extrapolar a la resta de temporades de l’any.

Al final, el comerç necessita una dinamització i hem d’abocar recursos extres. Tu mateixa has fet entrevistes recentment a comerços emblemàtics que estan tancant les seves portes.

Nosaltres proposàvem, en col·laboració amb entitats culturals, fer un recorregut amb músics a diferents punts comercials, activitats i dinamització. Per la banda econòmica, els comerços es troben ofegats pel pagament d’impostos i les vendes no són les que haurien de ser. Volem ajudar als comerciants a què tinguin un dia a dia més fàcil amb una subvenció de fins al 50% de la quota de la seguretat social si contracten gent a través de la borsa de treball de l’Ajuntament o de Rubí. Això també ajudarà a baixar els índexs d’atur que, per cert, estan per sobre de la mitjana de la comarca.

El candidat de Junts per Rubí per a les eleccions municipals de 2023, als jardins de l'Ateneu. FOTO: NHS

IEl candidat de Junts per Rubí per a les eleccions municipals de 2023, als jardins de l'Ateneu. FOTO: NHS

Quina és la vostra proposta per a una millor mobilitat a Rubí?

La mobilitat l’hem d’entendre en totes els seus vessants: a peu, en transport públic, amb vehicle privat, de mobilitat personal, etc. Sembla mentida que encara hi hagi carrers de la ciutat que no siguin practicables per a persones amb mobilitat reduïda, amb voreres estretes, pals de la llum enmig...

El govern municipal ha iniciat una guerra total contra la mobilitat privada, obviant, en molts casos, que és una mobilitat obligada. Per exemple, el Pinar, a partir de les 22 h ja no té servei d’autobús, m’expliqueu com els que treballen a Barcelona o en un torn de fàbrica tornen a casa? Cal reestructurar tota la xarxa d’autobús a la ciutat.

“Els veïns de les urbanitzacions no trepitgen la ciutat i això també perjudica el comerç”

L’Ajuntament en la seva creuada contra el cotxe ha renunciat a promoure la seva electrificació. Creiem que el futur de la mobilitat a Rubí passa per posar al vianant en el centre, amb un entorn més verd però que no sigui de pintura i promoure aparcaments soterrats.

Justament la manca d’aparcament és el pitjor valorat pels rubinencs. Vosaltres també reconeixeu aquest problema?

És evident. Ho podem lligar amb les urbanitzacions, quan anem a visitar els veïns d’aquí ens diuen que no trepitgen la ciutat i això també perjudica el comerç. Primer, perquè arribar ja és una complicació i aparcar és pràcticament impossible. Es va perdre una oportunitat històrica, en el seu moment, quan es va remodelar la plaça del Dr. Guardiet. Allà s’havia projectat un pàrquing subterrani que al final el govern d’ERC i el PSC van desestimar.

“Tenim un tant per cent molt elevat de la població que no viu al centre i que directament se’n va a Sant Cugat”

Ara sembla que es vol remodelar de forma integral la plaça Pearson i no hem de deixar perdre l’oportunitat. Allà seria un bon lloc per emplaçar un aparcament soterrani i alleugerir una mica els problemes de mobilitat. Beneficiarà tant al comerç com a la restauració, el dia a dia dels veïns, o el Mercat municipal.

L’illa de vianants està molt bé però tenim un tant per cent molt elevat de la població que no viu al centre i que directament se’n va als centres comercials de Sant Cugat. Per tant, hem de posar solució i si passa per aparcaments soterrats, busquem l’emplaçament.

"Rubí necessita un govern valent i que no sigui només d’imatge i postureig"

Una vegada se celebrin les eleccions, amb qui estaríeu disposats a pactar?

El nostre objectiu és el canvi en el sentit que determinin les urnes però sobretot el canvi. Canvis de govern, d’inèrcia, de maneres fer, de cares... Rubí és evident que necessita un govern valent i que no sigui només d’imatge i postureig. Volem fer valer la nostra representació i fer-la servir bé.

Perquè queda demostrat que tenir un bon nombre de regidors a l’oposició en quatre anys i simplement esperar l’oportunitat electoral per generar els canvis, com han fet alguns, és un mal símptoma per als que diuen que volen encapçalar un futur govern.

Nosaltres serem la clau d’aquest canvi i tindrem la clau de la governabilitat a partir del 28 de maig.

"Rubí necessita deixar passar una nova generació de servidors públics"

Quina és la teva visió de futur de la ciutat?

El panorama en el ple de l’Ajuntament ara mateix és desolador. Els dos principals partits viuen còmodes en els seus papers actuals. El primer viu en la comoditat d’una majoria absoluta que el sustenta, sense escoltar els veïns ni diàleg amb la resta de grups polítics, amb un projecte de ciutat esgotat, que no genera il·lusió i que no ha estat capaç de fer avançar la ciutat en cap àmbit.

I els altres, que tenen responsabilitat de fer oposició, no l’exerceixen. Han congelat les ganes de canvi durant quatre anys i de ser l’alternativa, amb l’única estratègia d’esperar a les properes eleccions. Creiem que al Rubí que mereixem necessita una nova empenta i deixar passar una nova generació de servidors públics. Volem promoure una manera de fer política centrada en les persones i pensada de baix cap a dalt.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació