Moció de Veïns per Rubí per reclamar un nou hospital de referència a la ciutat

També demanem reforçar els Centres d’Atenció Primària i un servei de pediatria 24 h

El grup municipal Veïns per Rubí (VR) ha anunciat que presentarà una moció en el ple municipal del mes d’octubre per reclamar al Departament de Salut un hospital de referència per a la ciutat. També demanen iniciar “de forma immediata” el reforç dels hospitals i CAPS de referència per als rubinencs, amb més personal sanitari i mitjans tècnics necessaris per donar un servei de qualitat a la ciutadania, incloent-hi un servei de pediatria 24 h.

Segons el partit, l’any 2005, el govern de la Generalitat de Catalunya, format pel tripartit PSC, ERC i ICV, es va comprometre a la construcció, abans de 2010, d’un nou hospital de referència per donar servei a la ciutadania de Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal, amb una capacitat d’entre 80 i 120 llits.

Durant l’any 2010, la Conselleria de Salut, encara amb el govern tripartit, va decidir reformular la proposta inicial reduint la capacitat del que havia de ser un nou Hospital Comarcal per convertir-lo en un “hospital de proximitat amb serveis sociosanitaris”. Fins i tot, es va presentar un projecte arquitectònic escollit entre 7 propostes finalistes de les 24 que es van presentar a un concurs d’idees impulsat per Mútua de Terrassa, qui en teoria havia de gestionar l’equipament.

Segons aquell projecte, el nou hospital s’havia d’ubicar a uns terrenys situats a Can Sant Joan, i tindria una superfície construïda de 16.371,68 m2, i un cost de 45 milions d’euros aproximadament.

Entre altres, l’hospital havia d’atendre tots els processos programats de poca o mitjana complexitat de la majoria d’especialitats, així com les proves diagnòstiques més freqüents (radiografies, ecografies, mamografies, tomografies, ressonàncies), i l’atenció urgent lleu i menys greu de medicina general, pediatria i traumatologia, amb l’objectiu de reduir els desplaçaments a Terrassa per a aquelles situacions estrictament necessàries que requereixin atenció d’alta complexitat. L’objectiu era començar a construir l’hospital el primer trimestre de 2011.

Des del grup municipal liderat per Toni García expliquen que, amb l’entrada al govern de Convergència i Unió, durant l’any 2011, es va descartar la construcció del nou hospital “argumentant manca de capacitat financera”.

El partit argumenta que a l’octubre de l’any 2016, amb el govern de Junts pel Sí, es va plantejar adquirir l’Hospital General de Catalunya per esdevenir el nou hospital comarcal de referència per a les poblacions de Sant Cugat del Vallès, Rubí, Cerdanyola, Castellbisbal, Montcada i Reixac, Ripollet i Barberà del Vallès. “Quatre anys després, aquesta proposta no s’ha fet realitat”.

Segons VR, el mateix mes d’octubre de 2016, l’alcaldessa de Rubí va anunciar públicament que hi havia un inversor disposat a posar els diners necessaris per a la construcció del nou hospital a Rubí, i que s’estava acabant de preparar la documentació de la proposta per presentar-la al conseller de Salut i als grups municipals. “Mai més vam tenir notícies respecte a aquest inversor”, asseguren i afegeixen que “han passat quatre anys, i els veïns i veïnes de Rubí, així com de Sant Cugat del Vallès i de Castellbisbal, continuem tenint els hospitals de referència a Terrassa”.

Des de VR recorden que en el ple municipal de Rubí d’octubre de 2016 es van aprovar dues mocions per reclamar de nou la construcció de l’Hospital Vicente Ferrer a Rubí, o bé un altre projecte consensuat amb els ajuntaments afectats.

“En aquests moments en els quals estem vivint una pandèmia mundial (...) s’han fet evidents més encara les conseqüències derivades de les retallades en sanitat pública a Catalunya, amb falta de personal sanitari, i amb llistes d’espera inacceptables, ja sigui per ser atesos per especialistes, per fer proves diagnòstiques o per realitzar intervencions quirúrgiques”.

Per aquest motiu, el grup municipal de Veïns per Rubí presentarà una moció al ple municipal reclamar de nou al Departament de Salut que recuperi el projecte de construcció de l’Hospital Vicenç Ferrer a Rubí, per donar servei als municipis de Sant Cugat del Vallès, Rubí i Castellbisbal, modificant-lo per adequar-lo a la realitat sociosanitària actual.

En cas que l’anterior projecte no fos possible, la moció que s’haurà d’aprovar a la sessió plenària instarà al Departament de Salut a impulsar un nou projecte que permeti a la ciutadania dels tres municipis tenir un servei hospitalari públic, amb el consens dels ajuntaments afectats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació