El Ple aprova definitivament la pujada de l'IBI i de la taxa de residus

També s'ha aprovat, de manera inicial, la modificació urbanística que permetrà construir pisos a la zona de l'Escardívol

Aquest dijous s'ha celebrat el darrer ple de l'any 2023. Aquest ha estat centrat pel debat de la modificació urbanística que permetrà construir tres blocs de pisos a la zona de l'Escardívol, al costat de Correus, i per l'aprovació definitiva de les ordenances de 2024, que constaven d'una pujada del 12% de l'IBI i un 33% de la taxa d'escombraries.

Pel que fa a l'aprovació de les ordenances, Ànnia García d'En Comú Podem, ha agraït que s'hagi inclòs la modificació que van presentar. Es tracta d'incrementar fins a un 95% la bonificació per aquells habitatges amb una renda limitada. "95% és el màxim que permet la llei. És una mostra de política fiscal útil".

Toni García ha reiterat la seva negativa a la pujada de l'IBI, ja que "és desproporcional i no té en compte la renda familiar disponible". També ha recordat que la recollida selectiva a Rubí és un "fracàs" i que no s'està treballant per canviar-ho.

Nerea Andrés, de VOX, també s'ha pronunciat i ha explicat que "seria de justícia" fer un estudi sobre l'impacte socioeconòmic que pot tenir la pujada de l'IBI. Finalment, les ordenances han tirat endavant amb els vots en contra de VOX, PP i Veïns per Rubí. Amb les abstencions d'AUP i ECP i amb els vots a favor d'ERC i PSC.

Modificacions del Pla General d'Ordenació (PGO)

Pel que fa a les dues modificacions puntuals del Pla General d'Ordenació (PGO), han votat a favor el PSC, ERC, VOX, PP i ECP; VR s'ha abstingut i l'AUP hi ha votat en contra.

Marina Dolset, portaveu de l'AUP, ja advertia fa una setmana de la seva posició totalment en contra d'aquesta modificació urbanística. "Tot just iniciem un debat sobre el POUM i el que pretén el Govern és hipotecar el futur d'una peça clau tant pel seu emplaçament com pel seu valor històric." A més, Dolset ha remarcat que es tracta d'una zona inundable, i que per respectes a les víctimes i supervivents de la rierada del 62 no s'hauria de permetre construir allà. També ha destacat la necessitat de crear espais verds de qualitat a la ciutat i que es podrien fer aprofitant aquesta àrea.

Més info: L'AUP demana que s'aturi i es repensi la modificació urbanística de l'Escardívol

Andrés Medrano, portaveu d'ECP, ha dit que es tracta "d'una modificació necessària", ja que permet introduir la figura de l'habitatge protegit, i ha agraït que tot això es faci sense una despesa pública. "Si ho haguéssim de fer des de l'Ajuntament hauríem de comprar un terreny, assumir el manteniment d'una nova zona de la ciutat sense generació d'ingressos". Juanjo Giner, del PP, ha traslladat el seu suport a aquesta mesura, ja que és una zona "que no dona la millor imatge", tot i que ha dit que no estaven d'acord amb el caràcter d'urgència ni les formes. Joan Puntí, regidor d'ERC, ha explicat que els hi costa veure que no sigui una mesura beneficiosa quan d'aquesta manera es podrà incorporar més habitatge en una àrea tensionada com és Rubí.

Rafael Güeto, regidor del PSC, ha explicat respecte al tema de la inundabilitat de la zona que totes aquestes modificacions es parlen i es treballen amb els tècnics de la comissió territorial d'urbanisme i amb el departament de territori, i que si no fossin aprovables no es portarien a aprovació. "Aquesta modificació ha tingut en compte els estudis de l'ACA, de totes maneres ara estem aprovant el planejament i després s'haurà d'aprovar la urbanització, que també necessitarà els informes de l'ACA, el mateix quan s'hagin de donar les llicències".

De nou, Dolset ha retret a ERC i ECP el canvi de criteri."ERC va presentar una proposta per estudiar la inundabilitat de Cova Solera que té el mateix risc d'inundació que el que proposen aquí. També ens sorprèn que ECP no tingui memòria històrica ni criteris ambientals per votar a favor".

Altres tràmits que han obtingut llum verda

La moció presentada al ple de novembre per VR d'instar el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a millorar els serveis de salut mental a la ciutat, ha sigut aprovada definitivament per tots els grups municipals de l'Ajuntament de Rubí.

Més info: Veïns Per Rubí demana una millora dels serveis de salut mental

Un altre punt que ha tirat endavant ha estat la modificació de l'apartat de les Bases Generals que afecta la convocatòria de borses de treball. Tots els grups municipals han estat d'acord amb un canvi que allargarà la vigència de les borses de treball fins als quatre anys, incrementant així la disponibilitat de candidats per cobrir substitucions, vacants sobrevingudes i altres necessitats de personal temporal. Aquí, el regidor del PSC Moisés Rodríguez, ha remarcat que és una bona notícia, "fruit de negociacions i del consens amb els sindicats".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.