El ple municipal aprova el nou contracte del servei d’autobús

Tots els grups municipals, menys l’equip de govern, han preferit tractar el dispositiu de seguretat de Los 40 en un ple extraordinari posterior

El nou servei d’autobús de la ciutat, el romanent de tresoreria o la redacció del projecte del balcó de la riera han sigut alguns dels punts del ple municipal ordinari corresponent al mes d’abril.

Cal recordar que a última hora s’ha incorporat la seguretat de Los 40 Primavera Pop com a ordre del dia per urgència però tots els partits, menys l’equip de govern, han preferit pronunciar-se en el ple extraordinari posterior, fixat a les 23 h.

El ple d’aquest dijous ha aprovat el contracte de servei públic d’autobús urbà, que s’ha adjudicat a través d'un concurs públic a l’empresa Avanza, per 60 milions d’euros, i amb una durada de 10 anys. Ho ha fet amb els vots a favor de l’equip de govern, format per PSC i En Comú Podem, i l’abstenció de la resta de partits: AUP, Veïns per Rubí, Ciutadans i Esquerra.

De fet, Xavier Cots, regidor d’ERC Rubí, ha criticat que hagin hagut de passar 15 anys per actualitzar el contracte de transport col·lectiu públic de la ciutat i ha manifestat que s’esperaven més millores en el nou servei. “Les promeses electorals parlaven gratuïtat del servei”, ha dit.

Cots també ha dit que reprovat que no es porti a terme el bus a demanda i ha assegurat que el nou servei d’autobús no soluciona les demandes de les comunitats educatives ni les necessitats de mobilitat entre municipis.

Rafael Güeto, regidor de Mobilitat, ha replicat per al·lusions que amb aquest nou servei d’autobús s’aconseguiran millorar les freqüències de pas i que en el moment de la signatura del nou contracte el govern municipal plantejarà el seu compromís de  gratuïtat del servei. Pel que fa a l’autobús per demanda, el regidor socialista ha explicat que “s’han fet els encàrrecs tècnics per fer el desplegament al més aviat possible”.

En aquest mateix àmbit, la moció presentada per l’AUP per a la millora del transport públic als hospitals de referència de la ciutadania, a Terrassa, sha aprovat per unanimitat. Entre d’altres, s’ha acordat estudiar la implementació de bitllets a preus reduïts per a la població, quan es desplaci als hospitals del municipi veí per motius de salut; estudiar la implantació d’un servei de transport nocturn als hospitals de Terrassa, ja sigui en autobús o mitjançant convenis amb el servei de taxis a preus acordats i subvencionats per als desplaçaments als hospitals, o mitjançant altres fórmules; i valorar la millora de les freqüències i el temps de desplaçament, entre d’altres.

En relació a aquest darrer punt, el govern local ha explicat que han treballat una proposta conjunta amb els ajuntaments de Terrassa i de Sant Cugat, per on passa la línia B8, que redueix i racionalitza el recorregut, redueix les freqüències i el temps de trajecte. En aquests moments s’està formalitzant la petició que es presentarà a la Generalitat de Catalunya i que es vol compartir amb la plataforma Rubí Sanitat.

Ple municipal ordinari del mes d'abril de 2022

Ple municipal ordinari del mes d'abril de 2022

D’altra banda, s’ha aprovat l’execució d’un romanent de tresoreria de 3,2 milions d’euros que s’executaran en inversions de ciutat que la regidora d’Hisenda, M. Carmen Cebrián s’ha encarregat de detallar.

Cebrián ha manifestat que algunes d’aquestes partides es destinaran la millora d'equipaments esportius de la ciutat, organització de fires i activitats de dinamització, millores dels accessos a les urbanitzacions i il·luminació, de parcs infantils i el servei de recollida d'animals, estudis per al projecte del balcó de la riera i abocadors, recuperació del refugi antiaeri o la regularització del conveni Rosset.

La resta de partits polítics però, s’han abstingut adduint “falta d’informació” sobre els projectes on es destinarà la despesa del romanent.

Un altre dels punts del ple municipal del mes d'abril ha estat l'aprovació definitiva de l'avantprojecte del balcó de la riera, per renaturalitzar la seva llera entre el pont de Cova Solera i l'avinguda de la Llana. S'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern, l'abstenció de l'AUP, Veïns per Rubí i Ciutadans, i el vot en contra d'ERC. 

Novament el regidor d'Esquerra, Xavier Cots, ha estat l'encarregat de posar en dubte aquest projecte, que considera "mermat" i "amb poca ambició". Per al republicà, la iniciativa suposarà una lleu millora del barri de Can Fatjó, a la zona que hi ha al costat de la via del tren, però considera que en cap cas serà un balcó de la riera. "Desdibuixar la cicatriu de la riera es molt més que fer pèrgoles. Ara la veiem des del pont de Sant Joan, un pont que no dignifica res", ha dit, i ha afegit que caldria pacificar la carretera comarcal C-1413 i recuperar per a la riera el tram cimentat que hi ha al costat de Cova Solera i els vorals on aparquen sovint els camions sense control. 

La seguretat del macroconcert de Los 40 

El dispositiu de seguretat desplegat en el macroconcert de Los 40 Primavera Pop ha estat un altre dels punts que ha entrat en l'ordre del dia per urgència. Marta Oliva, regidora de Seguretat, ha començat la seva intervenció lamentant l'atropellament mortal i expressant el condol a famíliars i amics de la víctima. 

Oliva ha volgut agrair la tasca de la Policia local tant el dia de la celebració del festival, com durant l'accident i els dies posteriors per investigar i detenir el presumpte autor de l'atropellament que va fugir del lloc de l'accident, així com als Mossos i policia local d'altres municipis que van col·laborar. 

Segons la regidora socialista, el dia del macrofestival es va contractar personal de vigilància privada, controladors d'accés i es va augmentar el nombre d'agents de la Policia local. Oliva ha explicat que al voltant de les 20 h els accessos estaven molt plens i es van haver de tallar, però "hi ha qui va voler accedir de totes maneres", i ho ha xifrat en 200 persones que van accedir.

Tot i això, la regidora ha assegurat que " a la zona de l'Escardívol no es va superar el màxim d'aforament i disposaven de vies d'evacuació (...) en cap moment va perillar la integritat dels participants i tot va transcórrer com estava previst en el pla d'autoprotecció", ha dit.

Marta Oliva, de la mateixa manera que ha explicat el primer tinent d'alcaldia aquest dijous al matí, ha manifestat que el dispositiu de seguretat es va explicar a tots els grups municipals en una Junta de Portaveus de més de dues hores, on també hi van participar representants de la Policia local i Protecció civil, i ha mostrat també la seva sorpresa perquè Esquerra hagi forçat un ple extraordinari per demanar explicacions oficials.

Tot i que la resta de grups municipals han tingut l'opció d'intervenir en el debat, han preferit pronunciar-se sobre l'assumpte en el ple extraordinari que ja s'havia establert a les 23 h.

Més info: L'oposició continua reclamant més informació sobre la seguretat de Los 40 en un ple extraordinari

Altres mocions i declaracions institucionals

ERC ha presentat una moció per dedicar un carrer a Nativitat Yarza, la primera alcaldessa escollida democràticament al país, que ha comptat amb el suport de tots els grups i l’abstenció de Ciutadans. 

L’educació ha centrat una altra de les mocions d’aquest dijous. El text presentat pel PSC i ECP sobre un acord de coresponsabilitat i cogovernança amb el món local pel que fa al foment i al finançament de l’educació de 0-3 anys a Catalunya ha prosperat amb els vots afirmatius de tots els grups i l’abstenció d’ERC. 

D’altra banda, la Junta de portaveus ha consensuat la moció presentada inicialment per l’equip de govern per a l’avortament sense assetjament.

El ple municipal del mes d'abril també ha aprovat per unanimitat un protocol municipal juvenil sobre violències masclistes i lgtbi-fòbiques a l'espai públic, i l'adhesió a la "Declaració per a uns municipis i comunitats cuidadores", que afavoreixi la igualtat entre homes i dones en la corresponsabilitat de la vida familiar, personal i laboral.

Per últim, la moció d’ERC per aclarir l'espionatge del Catalangate ha estat rebutjada amb els vots en contra del PSC i Cs, l’abstenció de VR i els vots a favor d’ERC, ECP i l’AUP.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.