L'oposició continua reclamant més informació sobre la seguretat de Los 40 en un ple extraordinari

Problemes de so han complicat el seguiment de les intervencions del ple extraordinari

Aquest dijous a les 23 h s'ha celebrat un ple municipal extraordinari, forçat per Esquerra Republicana, que demanava explicacions sobre la seguretat de Los 40 Primavera Pop, arran de l'atropellament mortal a la carretera comarcal C-1413.

Tot i que a primera hora del matí el govern municipal, format per PSC i En Comú Podem, anunciava que aquest punt s'incorporaria per urgència com a ordre del dia del ple ordinari, els partits de l'oposició, que no estaven d'acord amb una sessió plenària extraordinària fixada a una hora tan tard, han preferit pronunciar-se durant el segon debat municipal del dia per respecte a la sessió que havia demanat ERC. 

Problemes en la retransmissió per streaming però, han complicat força el seguiment de les intervencions d'aquest ple extraordinari i algunes d'elles gairebé no eren audibles. 

La regidora de Seguretat, Marta Oliva, ha repetit la seva intervenció del ple ordinari anterior, i ha insistit en què el dia del macroconcert hi havia personal de vigilància privada, controladors d'accés, Protecció Civil i es va augmentar el nombre d'agents de la Policia local fins a 17. Oliva ha explicat que al voltant de les 20 h els accessos estaven molt plens i es van haver de tallar, però "hi ha qui va voler accedir de totes maneres", i ho ha xifrat en 200 persones les que es van colar malgrat les limitacions. 

Tot i això, la regidora socialista ha assegurat que "a la zona de l'Escardívol no es va superar el màxim d'aforament" i hi havia vies d'evacuació per a 18.000 persones. "En cap moment va perillar la integritat dels participants i tot va transcórrer com estava previst en el pla d'autoprotecció", ha dit.

Novament, Marta Oliva ha tornat a explicar la seva sorpresa per les demandes d'explicacions per part d'ERC ja que assegura que el pla de seguretat es va explicar a tots els grups municipals en una Junta de Portaveus de més de dues hores, on també hi van participar representants de la Policia local i Protecció civil, i es van fer propostes de millora per a futures ocasions. 

El portaveu d'Esquerra Republicana, Xavier Corbera, ha replicat que han hagut de passar 20 dies des que el seu partit va fer una instància demanant tots els informes de seguretat per escrit i una compareixença pública de l'equip de govern per donar explicacions a la ciutadania. Segon el republicà, el ple extraordinari ha estat una manera de "forçar-los a donar explicacions, a donar la cara (...) actuen així per eludir responsabilitats" i ha posat en dubte que la ciutat estigués prepara per organitzar un macroconcert sense intuir que es podria produir un desbordament de persones.  

Corbera també ha mencionat que el diari el País i la cadena Ser ja preveien que en el concert se sobrepassarien les 20.000 persones d’altres edicions anteriors, ja que era un esdeveniment gratuït que arribava després de dos anys de pandèmia, per la qual cosa calia estar molt pendents de l'aforament. "Sabem que milers de persones no podien accedir al concert i ho van fer. La regidora de seguretat no està dient la veritat", ha dit. 

És per aquest motiu que des d'Esquerra han insistit en obtenir un informe tècnic sobre l’accident de trànsit per saber si la causa del sinistre està relacionat amb les circumstàncies de desordre viari que va causar l’esdeveniment. "Repetixo la importància de conèixer i disposar tota la informació, la ciutat ha de saber si estàven en disposició  de realitzar aquest macroesdeveniment, si teniem tots els elements necessaris per atendre a les necessitats derivades del possible caos amb l’arribada de tantes i tantes persones", ha apuntat Corbera.

Betlem Cañizar, portaveu de l'Alternativa d'Unitat Popular, ha començat la seva intervenció recordant la dificultat que suposa realitzar un ple "en aquestes condicions" i ha preguntat si l'Ajuntament va preveure que hi hauria tant de moviment durant el macroconcert. "Aquesta informació no la tenim perquè no es va donar en la Junta de Portaveus", i ha recordat que a la Festa Major tornarà a haver-hi milers de persones en la mateixa zona.

Cañizar també ha manifestat que el festival de Los 40 Primavera Pop "no és un tipus festa que aporti massa al municipi i és una despesa enorme (...) però si es fa s'ha d'apostar per una bona mobilitat, sobretot per a la gent que ve d'altres municipis". La portaveu de l'AUP també ha dit que a la Junta de Portaveus ja es va parlar sobre si la carretera comarcal és competència de la Generalitat i si es podrien posar barreres fixes, tallar-la, o disposar d'aparcament alternatiu durant actes massius. "El cotxe mai pot ser el rei de cap esdeveniment", ha dit Cañizar, que ha criticat que en esdeveniments multitudinaris a la ciutat hi hagi vehicles aparcats per damunt les voreres i que la gent no pugui passar. 

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha lamentat la tragèdia i ha dit que esperava que el govern municipal sortís "en el moment oportú" per explicar els fets, "una compareixença pública que no es va produir" i ha demanat tota la informació relacionada amb el pla d'autoprotecció. "El vam rebre finalment però és un pla que no preveia cap pla de prevenció o vigilància a la carretera C-1413. Tots coneixem la situació que es produeix amb esdeveniments massius a l'Escardívol i moltes persones que acudeixen en cotxe aparquen als vorals de la carretera. Altres municipis habiliten aparcament alternatius". 

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha reclamat "més transparència" i ha dit que la informació sobre l'accident facilitada pel govern municipal a la ciutadania i als mitjans de comunicació "ha sigut un desastre (...) Tenim constància que diumenge al matí molts mitjans de comunicació tenien la informació dels fets però el consistori no va tenir la delicadesa d'enviar una nota amb un mínim d'informació". 

Respecte al nombre d'assistents, Martín ha assenyalat que "encara que es repeteixi fins a tres vegades que no s'ha superat l'aforament, nosaltres tenim dubtes si ens guiem pels números que s'han publicat. Creiem que el nombre d'agents locals no era suficient i hauríem de tenir un pla d'autoprotecció per a un esdeveniment d'aquestes característiques". Pel que fa a la carretera comarcal, el portaveu de Ciutadans ha afirmat que, tenint en compte que és "una vàlvula d'escapament en actes multitudinaris, com és possible que no s'hagi fet un pla d'evacuació específic per aquesta via. Aquest Ajuntament mai va demanar el tall d'aquesta via sabent la circulació de vianant que hi ha per aquesta".  

Per acabar la seva intervenció, Martín ha afegit que "és evident que ningú vol ni voldrà aquesta desgràcia i ningú és responsable que un presumpte homicida reaccioni així però ens ha de fer ser més prudents i no voler posar Rubí al mapa a qualsevol preu", i ha donat el condol a la família de la víctima i l'agraïment als dos agents de policia local que van trobar el presumpte autor de l'atropellament mortal que va fugir del lloc dels fets. 

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, també ha intervingut en el ple extraordinari per assegurar que l'Ajuntament treballa en un monogràfic que reculli propostes de millora en seguretat de cara a la pròxima Festa Major i també ha lamentat el fatídic accident. 

Respecte al pla d'autoprotecció, la primera edil ha manifestat que "ja es va explicar a la Junta de Portaveus, s'han llençat acusacions que no calien", i ha assegurat que es facilitarà tota la informació que hi hagi amb propostes de millora pel que fa a seguretat de la pròxima Festa Major, que preveu aparcaments dissuasoris i tres llançadores, a tots els grups municipals. 

"El debat ja l'hem fet, què més volen?", ha dit l'alcaldessa un cop han intervingut tots els portaveus dels grups municipals. "La regidora ha explicat que va haver-hi un dispositiu tècnicament ben organitzat i no va haver-hi cap incident excepcional. El que va passar després, lamentablement va passar allà, podia haver passat en qualsevol altre lloc. A partir d'això treballem millorant la Festa Major. No sé quin debat més volen", ha dit. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.