Ple municipal marcat per la manifestació de la Comissió de l’1-O

El túnel de la llum ha estat el protagonista d’un intens debat i intercanvi d’acusacions durant el ple municipal del mes d'octubre

Aquest dijous 31 d’octubre s’ha celebrat un nou ple municipal marcat per la manifestació d’una seixantena de persones convocades per la Comissió de l’1 d’octubre a les portes de l’Ajuntament. Al crit de llibertat, els manifestants han protestat perquè no s’ha aprovat la moció contra la sentència que condemna els presos polítics, presentada per ERC Rubí i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) durant la mateixa tarda.

Tanmateix, al començament del ple els regidors dels grups municipals d’ERC i AUP i altres presents entre el públic s’han aixecat amb pancartes que resaven llibertat, amnistia i autodeterminació, fet que ha provocat certa confusió a l’hora d’iniciar les primeres votacions de la jornada.

Per començar, un dels tràmits aprovats ha estat l’acord d’extinció de la concessió de l’aparcament del Centre Esportiu Municipal 25 de Setembre – Duet Sports a l’empresa Par-Mer Aparcamientos y Mercados, després que aquesta hagi sol·licitat la declaració de concurs voluntari, hagi estat declarada en concurs i es trobi en fase de liquidació. Aquest punt ha prosperat amb els vots favorables de totes les formacions, excepte l’abstenció d’ERC.

Relatiu a aquest punt, Xavier Corbera ha declarat que es tracta “d’una mort anunciada, ja que el govern municipal sabia que aquest aparcament finalitzaria i ens sobta que durant aquest no hi hagi hagut planificació per posar solucions a aquest problema que afecta molts veïns de Les Torres i al comerç. En aquella mateixa zona del gimnàs del Duet Sports es va obrir un bar i justament a la tornada de vacances està tancat per problemes amb la cooperativa. Dóna mala imatge a la ciutat i mal servei a la ciutadania”.

Durant el ple s’ha aprovat diverses modificacions de crèdit, una d’elles relatives a la compra de la nau industrial de l'antiga fàbrica de televisions Superson, que ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern, i la resta de grups municipals en contra.

Per a Betlem Cañizar, “la compra de la Superson necessita més informació i un expedient més ampli per saber de quin projecte es tracta. Una proposta de dos milions i escaig d’euros ha d’estar molt ben justificada. Tampoc sabem a quins conceptes es refereix exactament el total. Respecte al centre i el projecte encara tenim menys informació. Caldria un esforç de rigor i transparència per projectes d’aquest tipus”, ha conclòs.

Segons el portaveu de Veïns per Rubí, Toni Garcia, “som conscients que fan falta equipaments per als més joves però no compartim aquesta compra, tenint en compte que tenim equipaments abandonats o infrautilitzats. Tampoc entenem el procediment de la compra que ja analitzarem quan tinguem l’expedient a la nostra disposició”.

La regidora d’ERC, Montse Soler ha mostrat també els seus dubtes respecte a aquesta compra. “No entenem per què al gener es parlava d’un valor de compra d’un milió dos-cent mil euros i no sabem a què es correspon aquesta diferència amb els dos milions d’euros actuals, tenint en compte la d’equipaments i projectes que s’han quedat aturats. A la ciutat ja tenim altres equipaments i edificis dels quals ja som propietaris i no caldria fer aquesta inversió”.

El regidor del PSC, Moisés Rodríguez, ha explicat que “el que es fa avui és la modificació pressupostària que farà possible la compra. Posar en dubte la justificació em sap greu perquè hi ha un munt de tècnics que estan treballant en això. Hem manifestat que aquest equipament de la Superson podria donar als nostres joves el que necessiten. Iniciem un tràmit per iniciar la compra i si és possible es farà justificada. L’escreix del preu és pels impostos i els tràmits”.

Una seixantena de persones s'han manifestat a les portes de l'Ajuntament. FOTO: Redacció

Esquerra Republicana i l’AUP han presentat un text per demanar l’amnistia per als presos polítics condemnats i en defensa del dret d’autodeterminació, que no ha vist llum verda ja que els vots contraris del PSC i Cs han estat superiors als vots a favor dels dos grups proposants. ECP i VR s’han abstingut en aquest punt.

Respecte a aquesta moció, la portaveu de l’AUP ha intervingut per assegurar que “el que s’està qüestionant va molt més enllà d’establir una frontera, si no de promoure una Catalunya més lliure i sobirana però també una Espanya que superi el règim del 78” i ha recordat que quatre persones de Rubí han resultat lesionades en les càrregues policials post-sentència.

Roberto Martín ha afirmat que “el nostre partit té una postura clara, estem a favor de la separació de poders i no comentem sota cap concepte la sentència ni les decisions judicials”.

Segons Xavier Corbera, “esperen que baixem el cap i que ens tornem cap a casa, perquè arrasin amb el nostre patrimoni econòmic i cultural, però no ho farem perquè tenim uns ideals per als quals lluitar. Els que feu pactes de sang amb els hereus del franquisme ho pagareu car”.

Pel que fa als comuns, Ànnia Garcia ha manifestat que “em sorprèn aquesta vehemència perquè des de la distància ideològica sempre hem buscat un consens i vam voler fer una versió modificada de la moció però no va haver-hi una contraproposta a la nostra proposta. Tot i això, Garcia ha assegurat que consideren que la sentència és injusta. “Ens mostrem en contra de la judicialització de la política i la dissidència i a favor del dret a decidir del poble de Catalunya en el marc de la legalitat, i aquí és on sorgeixen les diferències”.

Moisés Rodríguez ha determinat que “vivim en un estat de dret i amb separació de poders, amb les màximes garanties i total transparència. La sentència s’ha d’acatar. És hora d’obrir una nova etapa presidida per la legalitat i respecte a les institucions. El PSC treballarà per la convivència”.

Ple municipal del mes d'octubre. FOTO: Redacció

D’altra banda, s’ha tombat la moció presentada per Veïns per Rubí (VR) per a la redacció del pla director d’eficiència energètica i sostenibilitat de Rubí, que proposava que inclogués, entre d’altres, un inventari de tots els subministraments energètics i d’aigua dels quals sigui titular l’Ajuntament, així com una planificació per a substituir tot l’enllumenat públic que no sigui de màxima eficiència energètica per enllumenat LED. En aquest sentit, Andrés Medrano, responsable de Sostenibilitat, s’ha mostrat sorprès per aquest text ja que “posa a la taula aspectes que ja es van assolir o aprovar anteriorment, entenc que no cal tornar-ho a dir”.  Segons Toni Garcia “el nostre plantejament és un pla director, diferent a la moció del mes passat. Certament s’han fet coses, en cap cas diem el contrari, tot i que hi ha molt de camí per recórrer”.

Tot i així, el govern local s’ha compromès a organitzar una reunió amb la resta dels grups municipals per explicar-los quines accions s’estan duent a terme en el marc del projecte Rubí Brilla.

El túnel de llum ha tornat a ser el protagonista del ple municipal i d’acusacions entre diferents grups municipals. Esquerra ha presentat un acord municipal per unes festes de Nadal sostenibles i participatives que finalment no han comptat amb el suport necessari per tirar endavant. Per a Xavier Corbera, es tracta “és un malbaratament dels recursos públics de la ciutat i dóna un mal exemple tenint la ciutat amb un manteniment deficient i amb una urgència habitacional”. De la mateixa manera, Betlem Cañizar considera el projecte “espectacular, tot i que la qüestió és el pes econòmic que té. És absurd i no sé com es pot defensar una cosa com aquesta amb els problemes que té la ciutat. Tot plegat és rocambolesc”, ha assegurat.

Toni Garcia, de VR, també s’ha mostrat crític amb el túnel de llum i ha al·ludit directament als nous socis de govern del PSC, els comuns. Garcia ha dit que “la licitació d’aquest contracte es va publicar el 8 d‘octubre, quan En Comú Podem ja formava part de l’equip de govern”. Garcia ha declarat que “quan s’hagi aprovat els pressupostos del 2020 seran prescindibles perquè el PSC té 10 regidors. Tampoc és sostenible la pista de gel, amb la qual Iniciativa per Catalunya  era molt crítica”.

El líder de Ciutadans, Roberto Martín, tampoc s’ha mostrat d’acord amb el túnel de llum. ”Encara no hem estat capaços de trobar un sol document tècnic capaç de justificar aquest augment de l’enllumenat nadalenc ni un sol comerç a favor d’aquesta iniciativa. Ens hem reunit amb comerciant i estan farts de decisions unilaterals. Cada cop estem més a prop de lluitar per ser la ciutat més estrambòtica”.

Tot al contrari, Moisés Rodríguez ha assegurat que “la llum és un pol d’atracció per a la clientela dels nostres comerços i les estadístiques demostren que la ciutadania estava contenta amb el túnel de llum i va ser l’acció més valorada, amb un impacte positiu de 450.000 euros”. Tot seguit ha acusat al líder d’ERC de no estar present en la primera mesa d’urbanitzacions que va tenir lloc dimecres d’aquesta setmana. “D’Esquerra  no va venir ningú a la darrera mesa d’abocadors, ni a la constitució de la mesa d’urbanitzacions, amb un portaveu que només ve al ple, no assisteix a les comissions informatives, i a les juntes de portaveus només ha vingut a una. D’això també se’n pot dir malbaratament de recursos públics”.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, li ha recriminat a Xavier Corbera que no vingués a la mesa d’urbanitzacions perquè estava a l’assemblea de càrrecs electes. “Perquè per a vostè primer és la república i després són les urbanitzacions”.

Per al·lusions, Corbera ha assegurat que a la mesa hi havia un representant d’ERC que viu en una urbanització de la ciutat i ha considerat que algunes de les acusacions tenien caràcter difamatori i ofensiu.

Assistents al ple també han portat pancartes. FOTO: Redacció

També referent a les festes nadalenques, els republicans han presentat una altra moció per millorar l’oferta d’activitats de Nadal per als infants i joves de la ciutat, que tampoc ha aconseguit suficients suports per a ser validada. Com en les anteriors mocions, l’equip de govern ha votat en contra i la resta de partits, a favor. Sandra Casas, regidora d’ERC, ha intervingut per assegurar que “no sabem res del que es farà en tema comercial ni per a la infància aquest Nadal”, i ha afegit que caldria posar llum per les festes de desembre a d’altres barris de Rubí i no només al centre.

Per al regidor d’Educació, Víctor Garcia, “aquesta moció és una repetició de la moció anterior” i ha fet un repàs de tots els espectacles i activitats nadalenques programades. Ha justificat el túnel com a tret diferenciador del Nadal de la ciutat, motiu d’atracció de persones de fora i com a eina de projecció de la ciutat.

L’AUP també ha presentat una moció per potenciar la política de difusió i promoció de les diverses programacions que impulsa el teatre municipal La Sala. Segons Cañizar, “tenim una programació força bona però la sala sovint no està plena a excepcions de la projecció de l’altra dia, amb la projecció de ‘Me llamo Violeta’. Creiem que és important donar millor difusió de l’oferta de La Sala a través d’una web i xarxes socials, i alhora integrar-la en el programa Apropa Cultura” que ofereix oci cultural de teatres a entitats socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat.

Tanmateix, l’AUP ha decidit retirar de l’ordre del dia la moció per a la creació d’un servei municipal d’atenció a les urgències socials, després que la regidora de benestar social s’hagi compromès a treballar aquesta qüestió i a destinar-hi recursos. Cañizar ha assegurat que “hem arribat a un acord de compromís de feina i volem donar aquest vot de confiança”.

 

Més informació