Els polítics de Rubí opinen sobre la Constitució espanyola

El TOT pregunta als polítics de Rubí què pensen sobre la Constitució en el seu 41è aniversari

La Constitució Espanyola celebra avui el seu 41è aniversari entre diverses discrepàncies sobre la vigència del text, que es va ratificar el 6 de desembre de 1978 per establir el marc jurídic de l'Estat espanyol, i va donar inici a la coneguda com a Transició a la democràcia.

En la data dels 41 anys de la ratificació de la Constitució, els partits polítics de Rubí amb representació a l'Ajuntament, a excepció de Veïns per Rubí, reflexionen sobre la situació actual del text i el seu futur.

La major part dels membres dels partits consultats coincideixen en la necessitat d'una o altra reforma de la Constitució, tot i que amb diferents matisos cadascun d’ells.

 

Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí amb el PSC

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez (PSC), considera que el text que va marcar un abans i un després en la democràcia espanyola hauria d’actualitzar-se per garantir majors drets socials i abordar un nou model territorial basat en l’Estat federal.

“La Constitució és el marc de convivència que garanteix els drets i deures de tots els ciutadans i ciutadanes i que promou valors com la llibertat, la igualtat i la justícia. Es tracta d’un text que en va suposar un abans i un després com a societat i que ens va conduir a una democràcia després de 40 anys de règim franquista. Avui dia, però, la realitat ha canviat tan profundament que necessitem ampliar i garantir amb més força els drets socials bàsics.

Per aquest motiu, des del Partit dels Socialistes, defensem la necessitat d’actualitzar aquest marc legal que, actualment, no s’adequa a les exigències i a la qualitat democràtica que demanda la ciutadania. Parlem per exemple de reforçar els drets socials, d’incorporar l’europeisme al text o de reformular el sistema electoral. A més, considerem que una de les qüestions més importants que ha d’abordar la reforma constitucional és el model territorial. És hora de parlar d’un Estat Federal, d’un model de finançament just i d’una reforma del Senat que el converteixi en una càmera territorial. 

Volem i necessitem afrontar la reforma constitucional amb voluntat de negociació, diàleg i pacte. Sense por, amb il·lusió i responsabilitat. La nostra és una proposta oberta, que haurà de comptar amb la participació i el consens majoritari dels actors polítics, però sobretot amb la mateixa ciutadania. En un moment tan important com va ser la transició vam ser capaços de posar-nos d’acord, ara ho hem de tornar a fer”.

 

Xavier Corbera, portaveu del grup municipal d'Esquerra Rubí

En canvi per al líder d’ERC a Rubí, Xavier Corbera, la Constitució és una herència de l’antic règim i advoca per una nova constitució catalana que permeti decidir el futur de Catalunya.

“La Constitució espanyola és una norma caduca, que no ha estat votada per la majoria dels ciutadans de l'Estat i que ha estat interpretada tal com han volgut els hereus de l'antic règim.

Aquesta constitució hauria de permetre fer un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya, no té més recorregut que aquest.

Nosaltres optem per una nova constitució catalana que reflecteixi els valors de la jove República Catalana on la justícia social, la igualtat d'oportunitats i la defensa dels drets civils i polítics estiguin garantits. Haurà de ser el reflex d'una societat moderna i avançada”.

 

Elena Montesinos, portaveu d’En Comú Podem a Rubí

La reivindicació per al desplegament real dels drets de la ciutadania centra la visió de la portaveu d’ECPR, Elena Montesinos, sobre la qüestió constitucional.

“Una celebració és quelcom compartit, quelcom assolit, quelcom satisfactori, allò que el record porta al present i que forma part de la nostra història com a fet tancat o immutable. I és, tenint en compte això, que pensem que no podem caure en l’autocomplaença de limitar-nos  a celebrar la Constitució actual que no ha donat desplegament a articles tan importants i necessaris avui com els que fan referència a l’habitatge (art.47) i al treball (art 35) entre d’altres.

Celebrem la substitució d’una dictadura per un Estat de Dret i, sobretot, celebrem la democràcia i l’existència d’un document, la Carta Magna, que recull els Drets de la ciutadania. Ho fem, però, des del convenciment que cal seguir reivindicant els Drets i conquerint-ne de nous.

La Constitució del 78 va desenvolupar un paper fonamental a una etapa de la nostra història que a gran part de la població ens queda lluny i que, si bé, val la pena mantenir viva en el nostre record, no es correspon amb la situació actual. Les persones menors de 59 anys ni tan sols vam votar aquesta Constitució. Al segle XXI ens cal engegar un procés constituent que possibiliti la participació de la ciutadania i la implicació dels diferents agents, que incorpori les transformacions esdevingudes a nivell mediambiental, social i econòmic, així com els canvis produïts en Lleis de menor rang, i que pugui donar resposta als reptes de futur”.

 

Roberto Martín, regidor de Ciutadans a Rubí

Des del partit de Cs, Roberto Martín considera que la Constitució espanyola és de les més modernes d’Europa, tot i que cal reformar-la per adaptar-se als nous temps.

“En Ciutadans Rubí somos conscientes de que la Constitución del 78 para algunos/as resulta un instrumento “arcaico y desfasado”, pero nada más lejos de la realidad. Nuestra Carta Magna es una de las constituciones más extensas y más “modernas” de Europa. Es más joven, por ejemplo, que la francesa (61 años), más que la alemana (70 años) y también que la italiana (72 años).

Pero, ¿qué es lo que falla?... El espíritu reformista, que es fundamental para adaptarse al siglo XXI. Ahora es más necesario que nunca que este documento garantice la igualdad entre mujeres y hombres, los derechos sociales, la sanidad pública y universal sin diferencias entre comunidades y, por supuesto, blinde las pensiones de nuestros mayores.

Como todo el mundo sabe, la Constitución fue un gran ejercicio de generosidad que puso fin a una dictadura cruel. España se consolidó, por fin, como un Estado social, democrático, de derecho y fue entonces cuando se abrió una ventana a la libertad añorada durante décadas. Muchísima gente dejó atrás todo lo que les separaba y se centró en aquello que les unía.

Si somos capaces de pactar y trabajar desde el respeto y la discrepancia, si somos capaces de respetar los principios de igualdad, libertad, unión y solidaridad, lograremos afrontar los retos presentes y futuros”.

 

Betlem Cañizar, regidora d’Alternativa d’Unitat Popular a Rubí

Per a Betlem Cañizar, portaveu de l’AUP, considera que malgrat l’àmplia majoria que va votar a favor del text, cal trencar amb la immobilitat del text original i afrontar la seva revisió.

“La Constitució va tenir un valor i un sentit determinat en el seu origen que, malgrat que a moltes ens pesi, va obtenir un consens considerable.

Veníem de la Dictadura de Franco, i evidentment redactar una Constitució suposava un salt qualitatiu. Però en aquell moment ja es van aixecar algunes veus crítiques des de les esquerres, els independentismes o de col·lectius com les feministes.

41 anys després, i sigui com sigui que valorem el seu origen (transició pactada amb el règim franquista, avenç democràtic, consolidació de cert status quo, manca de ruptura, etc.), es fa difícil de comprendre la immobilitat del text original.

Les societats evolucionen, ho fan les relacions, les nostres necessitats. I una democràcia que no tingui por de ser-ho no hauria de témer afrontar una revisió del text constitutiu. Ja sigui per actualitzar els drets socials que s’hi reconeixen o per debatre i canviar, si cal, la forma del propi Estat o per donar cabuda al dret a l’autodeterminació dels pobles.

En tot cas, els pobles, en la seva diversitat, evolucionen més enllà dels textos legislatius. I ho continuaran fent. Quan els textos no s’adeqüen a l’evolució social, queden obsolets i van perdent legitimitat. I ja sabem que, quan la injustícia es fa llei, la desobediència construeix noves realitats”.

Més informació