Rubí commemora l’aniversari de la Constitució amb una conferència de Joan Botella

L’Ajuntament ha organitzat l’acte per celebrar 41 anys de Constitució a l’Estat espanyol

Quan falten tres dies pel 41è aniversari de la Constitució Espanyola, l’Ajuntament de Rubí ha organitzat una conferència per tal de “commemorar la data”, segons ha afirmat Mª Carmen Cebrián Ordóñez, tercera tinenta d’alcalde del consistori. L’acte es va celebrar ahir dimarts a les 19 h a la Biblioteca municipal Mestre Martí Tauler.

El ponent convidat d’enguany ha estat Joan Botella Corral, catedràtic de ciència política de la UAB i president de l’entitat Federalistes d’Esquerres. Sota el títol ¿La Constitución y sus possibles reformas?, Botella ha analitzat la situació actual de la Carta Magna espanyola, aprovada l’any 1978, i també ha valorat els reptes que haurà d’afrontar en el futur pròxim.

Botella ha reafirmat que “és indispensable” una reforma constitucional. El catedràtic ha fet referència a les “extremades precaucions que es van adoptar a l’hora d’elaborar la Carta Magna” per explicar per què s’està trigant tant a abordar un possible canvi en la Constitució. “El procés de reforma és molt complicat, calen majories molt grans i es necessita molt temps” va rematar Botella, “tot i així, avui en dia es pot confiar més en la ciutadania espanyola que fa 40 anys, potser en qui no es pot tenir tanta confiança és en els polítics”.

El catedràtic ha expressat dubtes a l’hora de parlar sobre els reptes de futur de la Constitució: “Tinc dies de tota mena, avui et diria que el seu repte principal és mantenir-se”. Segons Botella, no està ben adequada al sistema de partits actual, sinó que està pensada per una hipòtesi de societat diferent de la d’avui.

Més de 25 persones van assistir a la conferència. FONT: Redacció

A part de Botella i Cebrián, a l’acte també hi va intervenir Víctor García Correas, regidor municipal del PSC. L’alcaldessa de la ciutat, Ana Maria Martínez, no va assistir a l’acte a causa de la seva presència a Madrid per participar a la Cimera Mundial del Clima COP25.

2019 ha estat el quart any consecutiu que Rubí organitza celebracions institucionals per commemorar l’aniversari de la Constitució. Els actes d’anys anteriors van estar envoltats de polèmica política; intents de boicot per part de col·lectius independentistes el 2018 i el 2016 i coincidència amb la campanya de les eleccions autonòmiques del 21-D just fa dos anys.

Protesta en silenci de les integrants del club de lectura Veus de dona. FOTO: Cedida

 

Aquest cop però, la jornada va transcórrer amb tranquil·litat. L’únic incident es va produir per causes més concretes. Les integrants del club de lectura Veus de dona van manifestar-se en silenci a l’interior de la biblioteca en veure ocupada per la conferència de l’Ajuntament la sala d’actes on sempre celebren el club de lectura bimensual. Volien reivindicar que no s’havia respectat la seva reserva del local. Les queixes no van afectar al correcte transcurs de la conferència de Botella.

 

Més informació