PSC i En Comú Podem tiren endavant els pressupostos 2020 enfront les crítiques de l’oposició

L'equip de govern aprova el projecte de pressupost de 2020 de 83,2 milions d’euros en el Ple municipal de desembre

El Ple municipal de Rubí del mes de desembre s’ha centrat en l’aprovació del projecte de pressupostos 2020 que ha presentat l’equip de govern, format pel PSC i En Comú Podem.  S’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern, l’abstenció d’ERC i amb els vots en contra de l’AUP, Ciutadans i Veïns per Rubí.

Aquest projecte de pressupost suposa una despesa en diverses partides de 83,2 milions d’euros, el que suposa una rebaixa de gairebé un milió d’euros respecte a l’exercici actual.

Mª Carmen Cebrián, regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics del PSC, ha assegurat que aquesta proposta de pressupostos ha estat consensuada amb el grup municipal d’En Comú Podem, i ha destacat que l’Ajuntament de Rubí ha reduït el seu endeutament a nivells històrics. “És una administració sanejada” i ha explicat que el pressupost del 2020 s’ha vist rebaixat en gairebé un milió d’euros però els capítols de personal, béns corrents, subvencions i aportacions es manté.  

Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, ha intervingut per defensar l’estalvi del consistori mitjançant la municipalització d’alguns serveis públics i ha declarat que el projecte de pressupostos 2020 són continuistes i “estan escanyant les àrees liderades per En Comú Podem”, fent referència a la reducció de la partida en PROURSA, el qual considera que afecta directament a l’emergència habitacional, i a les relacionades amb medi ambient, com el projecte Rubí Brilla.

D’altra banda, ha criticat en aquest pressupost l’increment de 700.000 euros en salaris per als òrgans de govern i els grups de l’oposició. Cañizar ha admès que des de l’AUP no s’ha fet cap proposta per als pressupostos 2020 “però se’ns hauria d’haver fet partícips de la seva elaboració, es va penjar el 9 de desembre i això no dóna gaire marge per introduir noves modificacions, per la qual cosa no hi havia una voluntat real de participació i consens”.

Toni Garcia, al capdavant de Veïns per Rubí, ha ratificat la postura del seu partit i ha tornat a recordar l’incompliment de l’article 168 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals,  “que estableix que l’alcaldessa ha de remetre el pressupost general, informat per Intervenció, abans del 15 d’octubre”.  Garcia ha criticat la pobre inversió en urbanitzacions “molt lluny del compromís del PSC i En Comú Podem d’arribar al 15% en inversions en urbanitzacions”. El portaveu de Veïns per Rubí també ha criticat la falta d’inversions per treure les línies d’alta tensió de Can Fatjó i, en la mateixa línia que l’AUP, s’ha mostrat sorprès per la reducció d’inversions en PROURSA i en aquelles partides destinades a l’adquisició d’habitatges per tanteig i retracte. “La prioritat d’aquest govern no és l’habitatge públic sinó les llums de nadal, Los 40 Principales, comprar la Superson, etc.”, ha afegit.

Resum de la proposta de pressupost 2020

Pel que fa al grup municipal de Ciutadans, Roberto Martín, ha resumit els nous pressupostos com “més del mateix” i ha manifestat que “és un escàndol que portem més d’una dècada sense que joves i majors puguin accedir a habitatge social, i no hi ha voluntat política en millorar aquesta situació”. També ha acusat que per a problemes del dia a dia, com el mal estat de carrers, les zones d’esbarjo per a gossos o treure barreres arquitectòniques, les partides destinades són molt inferiors en comparació amb altres operacions que no tenen repercussió en la qualitat de vida dels veïns, com la compra de la Superson o de les antigues oficines de la Caixa a l’avinguda Barcelona.

La segona tinenta d’alcaldia, Ànnia Garcia, d’En Comú Podem, ha replicat les crítiques afirmant que PROURSA té un pressupost amb un sostre de despesa marcat. També ha assegurat que hi ha un increment en qüestions importants, com és la redacció d’un nou planejament del Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM), o el nou plec de clàusules del transport urbà que comportarà millores les freqüències i les línies d’autobús.

“És evident que hi ha serveis que ens agradaria que la proposta de pressupost fos ambiciosa però tindrem temps en els diferents exercicis d’abordar els nostres objectius. El decreixement de la partida de PROURSA es deu al no endeutament de la societat. No m’agradaria que es qüestionés la feina que fan els professionals de PROURSA i de serveis socials pel que fa a l’emergència habitacional, ja que es fa front amb uns recursos que no sempre són els que voldríem”, ha dit Garcia.

Pel que fa a Esquerra Republicana, Xavier Corbera ha insistit novament en la manca de participació i negociació amb la resta de formacions municipals en l’elaboració del projecte de pressupostos 2020 i ha assegurat que “les coses s’han fet diferent però pitjor i no s’ha tingut en compte les idees i aportacions de la resta de forces polítiques”. Corbera també ha recordat que aquests pressupostos són provisionals ja que han de passar després de la seva aprovació per exposició pública i ha explicat el vot de l’abstenció perquè volen reclamar durant el període d’al·legacions que es reforcin les polítiques d’habitatge i garantir alguns dels serveis que consideren bàsics.

El portaveu d’ERC també ha coincidit amb la resta de grups de l’oposició en la reducció en polítiques d’habitatge. “És molt greu que un govern que fa polítiques socials faci aquesta disminució, que condiciona la bombolla de lloguer que patim en aquesta ciutat”, fent al·lusions a la gestió d’En Comú Podem d’aquesta àrea.