Unanimitat del ple per canviar el nom de la plaça Nova pel de Neus Català

També s’ha aprovat el nou pla d’igualtat de gènere i el pla local d’habitatge

Aquest dijous ha tingut lloc el ple municipal del mes de març i totes les forces polítiques han acordat per unanimitat el canvi de nom de la plaça Nova per la plaça de Neus Català i Pallejà, en record de la supervivent del nazisme i de totes les persones que van patir la deportació.

Més info: Les visites guiades per les Stolpersteine de Rubí incorporaran la nova plaça de Neus Català  

Tanmateix, ha tirat endavant el nou Pla d’igualtat de gènere per a la ciutadania de Rubí 2021-2024 amb els vots de l’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), Esquerra Republicana, Ciutadans i Veïns per Rubí. L’Alternativa d’Unitat Popular s’ha abstingut, ja que la seva portaveu, Betlem Cañizar, ha considerat que “manca una visió més global (...) és un pla força parcial”.

Més info: L'AUP creu que al Pla d'Igualtat que s'aprovarà al ple municipal " existeixen mancances"  

Marta Esparza, regidora d’ERC, ha explicat que el vot a favor del seu partit és “un sí crític” i confia en seguir amb el compromís de millorar-lo.

Pla local d’habitatge

Un altre dels plans aprovats en aquesta sessió plenària de març ha estat el Pla Local d’Habitatge, que ha rebut comptat amb el suport de l’equip de govern i de l’AUP. La resta de grups (ERC, Cs i VR) s’han abstingut.

Més info: El nou pla local d'habitatge de Rubí vol assolir un 15% de pisos destinats a polítiques socials  

El nou pla local inclou propostes en matèria d'habitatge per als pròxims 20 anys i haurà de comptar amb el vist-i-plau del Departament de Territori i Sostenibilitat. El seu objectiu és destinar un 15% mínim d'habitatges a polítiques socials respecte del total d'habitatges principals existents, tenint en compte que ara és del 3,8%. El pla, que preveu 34 actuacions, tindrà una vigència de sis anys i si es compleixen els objectius d’aquest 15%, se situarà en la mitjana europea.

Per a Xavier Corbera, portaveu d'ERC, el pla local habitatge porta anys de retràs, i ha assegurat que a Rubí hi ha pisos més cars que altres municipis com Terrassa o Sabadell. També ha manifestat que "aquest pla hauria de ser extremadament ambiciós i no ho és", i ha recriminat la falta de construcció de pisos socials. 

D’altra banda, s’ha acordat autoritzar a Proursa a concertar un préstec bancari per valor de 840.000 euros per fer front a les despeses d’urbanització del Subsector 4 A on, entre d’altres, hi ha ubicats els dos edificis d’habitatge del carrer Belchite propietat de l'entitat municipal. L’autorització ha comptat amb el vist-i-plau de l’equip de govern, Cs, VR i l’AUP i l’abstenció d’ERC.

Moció per controlar els preus del lloguer

El Ple també ha aprovat una moció presentada per En Comú Podem sobre el control de preus del lloguer, que ha comptat amb el suport d’ERC, ECP i l’AUP, l’abstenció del seus soci de govern, VR i el vot contrari de Cs.

En aquesta moció s’ha acordat instar al Govern de l’Estat a aprovar una llei estatal d’habitatge i a legislar per regular el mercat del lloguer.

Planificar de forma ordenada els futurs parcs eòlics i fotovoltaics

A la sessió d’aquest dijous han prosperat dues mocions relacionades amb les energies renovables i la sostenibilitat.

D’una banda, la Junta de portaveus ha acordat el text presentat per l’AUP per a la planificació de les energies renovable i han acordat instar al Consell Comarcal i a altres entitats supramunicipals a realitzar una planificació comarcal i coordinada dels futurs parcs eòlics i fotovoltaics, per tal de limitar-ne la dimensió, ordenar-ne les localitzacions i, així, avançar en una implantació equilibrada i distribuïda de les energies renovables.

Més info: 'Energies renovables sí, però equilibrades i de proximitat', la propera moció al Ple de l'AUP

 De l’altra, l’equip de govern, ERC, VR i l’AUP han validat la moció plantejada pels republicans per a l’adhesió de l’Ajuntament de Rubí a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP). 

Una moció per evitar el transfuguisme

Una altra moció que s'ha aprovat, gràcies als vots favorables d’ERC, Cs, ECP, VR i l’AUP i l’abstenció del PSC, ha estat la proposta dels republicans per rebutjar el transfuguisme com a pràctica de corrupció política. 

Més info: ERC Rubí demanarà un acord en el ple municipal per evitar els trànsfugues

Liquidació del pressupost 2020 del consistori

D’altra banda es va donar compte de la liquidació del pressupost general de 2020.  La regidora d’Hisenda, M. Carmen Cebrián ha assegurat que l’Ajuntament de Rubí continua estant “sanejat” i s’ha complet amb el termini mitjà als proveïdors, que no pot superar els 30 dies.

Tot i que hi ha hagut una baixada d’ingressos per la Covid-19 i una major despesa, la regidora ha assegurat que les xifres mostren la “salut” del consistori. La portaveu de l’AUP però, l’ha instat a fer servir el saldo positiu “a totes les urgències de la població perquè no es cert que s’hagin cobert” i ha tornar a insistir en la compra, per part del consistori, de l'última de les Torres Massana per solucionar el problema "d’inseguretat i narcotràfic" a la zona de Ca n’Alzamora.

 

Redacció del nou planejament de la ciutat

A nivell urbanístic, el ple també ha aprovat per unanimitat iniciar l’adjudicació del contracte per a la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Rubí, després de desestimar-se la tramitació del Text Refós en la sessió del mes de maig de 2020.

En aquest mateix àmbit, s’ha donat llum verda, de manera provisional, a la modificació puntual del Pla General de Rubí a la zona qualificada com a equipament sanitari al carrer d’Edison, entre els carrers de Marconi i de Pitàgores (CAP Anton de Borja).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.