Els centres d'estètica i bellesa, ofegats i indignats

Treballadors del sector expliquen com intenten sobreviure al tancament decretat per frenar l’expansió de la Covid-19

No poden més. Literalment. Les factures s’acumulen i els ingressos són inexistents. Molts autònoms preveuen que les ajudes, igual que en el sector de la restauració, arribaran quan sigui massa tard i ja sigui impossible fer front als deutes i poder apujar la persiana.

El sector de l’estètica i dels centres de bellesa a Rubí i a la resta de l’Estat van viure una breu treva durant el desconfinament però el segon tancament decretat per la Generalitat com a mesura per evitar l’expansió de la Covid-19 els hi ha donat l’estocada final.

Didier Tournon, un dels fundadors dels centres de bellesa French Kiss és clar i contundent: “estem destrossats, devastats i emprenyats. El Govern ha demanat tancar però no tenim cap compensació ni ajuda. Estem sols i continuem pagant els impostos, taxes i la seguretat social. Com ho fem?” es pregunta l’empresari.

Respecte a les ajudes previstes per la Generalitat, el Didier no hi confia gaire i explica que “ens han fet la promesa d’una ajuda de 1.500 euros que tindrem al febrer o al març de l’any que ve. És una broma total. Estem sols sense cap ajuda”. L’empresari és francès i assegura que al país veí la gestió de les ajudes és totalment diferent, ja que els comerços obligats a tancar han rebut una ajuda d’entre el 70 i el 100% del que van facturar l’any passat.

Ana Belen, propietària del centre d'estètica Naturana de Rubí, admet que ella encara no ha pogut realitzar el tràmit per sol·licitar l'ajuda de la Generalitat perquè està col·lapsat. "Em van tenir 20 minuts al telèfon per mirar què havia passat, ja que podia omplir el formulari, però després no em deixava enviar-lo, i em van respondre que el sistema havia tornat a caure", explica.

Didier també posa sobre la taula un assumpte espinós, i és la gestió dels ERTO per part del SEPE per als treballadors que s’han de quedar a casa perquè no els hi permeten obrir. “Estan totalment saturats” explica, i afegeix que algunes professionals han cobrat de l’administració quantitats errònies i en canvi altres porten més de tres mesos sense rebre res, arribant a una situació angoixant.

Frenck Kiss compta amb centres propis i altres afiliats, un d’ells al bell mig de Rubí, que dóna feina a tres persones. La seva propietària, l'Alba Tous, explica que el sector viu amb preocupació i incertesa la situació. "És un dels llocs on més mesures es prenen, no hem tingut cap contagi i de cop ens tanquen només a nosaltres, no és comprensible". 

Una qüestió que també aborda Didier són les mesures de seguretat que prenen als centres: “prenem la temperatura als clients quan entren, fem servir guants, mascaretes, després de cada client es desinfecta...”. Així, la propietària de Naturana assegura que també s'ha fet una gran inversió econòmica en aparells desinfectants a més de tots els que ja tenien d'abans per tal de poder reobrir amb més seguretat. "Tinc companyes que han invertit fins a 15.000 euros en diferents aparells com màquines d'ozó , a més de la pujada de preus de guants i mascaretes". 

De la mateixa manera, l'Ana Belen assegura que "les meves clientes pràcticament ni coincideixen perquè ja donem les hores amb marge i en cas de coincidir, es queda una a la sala fins que l'altra marxa, i fins que no es desinfecta el lloc on s'ha estat treballant, no pot entrar". 

En aquest sentit, professionals de centres d’estètica no entenen el greuge comparatiu amb les perruqueries. Per què aquestes poden obrir i els centres de bellesa no? Una situació similar explicaven els restauradors de la ciutat al TOT Rubí, que tampoc entenen perquè ells no poden admetre públic a l’interior dels locals o les terrasses i, en canvi, els comerços poden estar oberts amb una limitació d’aforament del 30%.

Més info: Malestar i incertesa entre els restauradors per les noves restriccions

D'altra banda, durant els darrers anys i de forma generalitzada, s'ha cregut que el sector de l'estètica és un luxe i no un servei essencial ni de primera necessitat. L'Ana Belen assenyala que malgrat que hi ha coses que si ho poden ser, també hi ha tractaments que són beneficiosos per la salut de les persones i en certa part, indispensables. "Tinc dones que venen al meu centre per fer-se diferents tractaments per millorar la circulació de les cames o bé, a fer-se massatges per ajudar a evitar la retenció de líquids, són situacions que també es donen i que no només és posar-se pestanyes, tot i que penso que segons quina persona pot necessitar-ho per ajudar-la a veure's millor".

Per a l'Alba, la seva major por és perdre la clientela que ha fidelitzat en els darrers anys. De fet, assegura que moltes perruqueries ofereixen serveis d'estètica i els continuen realitzant tot i que no és legal. "Això per a nosaltres comporta una pèrdua de clients perquè és un servei de necessitat, oferim una activitat molt demandada. És molt injust que pel motiu de tancar-nos només a nosaltres no sabem si podrem remuntar". 

La propietària de Naturana, assegura que el fet de tancar també provoca un "desgavell" a l'hora de tornar a reorganitzar totes les cites per una possible reobertura. A més, Ana Belen explica que té el telèfon del centre ple de missatges de Whatsapp per saber quan podran tornar. 

 

L'Alba és autònoma i assegura que actualment encara no ha rebut cap mena d'ajuda, ni d'aquest ni de l'anterior tancament. "Va sortir l'ajuda per pagar la meitat del lloguer, però tinc el local al carrer Major, imagina't el que costa. Impossible si no estic facturant", ens diu l'Alba, qui recorda que també ha de pagar la llum, els proveïdors, impostos, etc. 

En la mateixa situació es troba l'Ana Belen, qui afirma que la situació és horrible perquè "no només és el fet que les nostres cases depenguin dels ingressos en aquest treball sinó que per si no n'hi hagués prou, ara ens han pujat també la quota d'autònoms".

El sector de l'estètica segueix mobilitzant-se per tal de poder tornar a reobrir els seus centres. Així, el pròxim 11 de novembre tornaran als carrers a manifestar-se com ja van fer el passat 21 d'octubre quan més de 300 professionals van tallar la Diagonal de Barcelona. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.