Les denúncies per violència de gènere al Vallès Occidental arriben al seu màxim històric

A Rubí les denúncies s'han mantingut respecte del primer trimestre del 2023

El dissabte vinent es commemora el Dia Internacional en Contra de les Violències vers les Dones. Aquesta data ens recorda que la violència de gènere existeix i que està molt present al dia a dia de la societat. Només al Vallès Occidental s'han presentat 650 denúncies, la xifra més elevada des de 2013 i molt superior a la mitjana registrada durant els segons trimestres (478), acord amb les dades de l'Observatori del Vallès Occidental.

La comarca està dividida en quatre partits judicials on s'inclouen tots els municipis, aquests són Rubí, Terrassa, Sabadell i Cerdanyola del Vallès. El de Rubí inclou Sant Cugat i Castellbisbal i consta de sis jutjats i tribunals. En aquest cas, el partit judicial de Rubí ha rebut 99 denúncies entre l'abril i el juny, per la qual cosa s'ha mantingut augmentant una denúncia respecte del primer trimestre, on se'n van registrar 98.

Distribució de les denúncies segons procedència. Àmbits territorials i partits judicials del Vallès Occidental. 2T 2023 FONT: Observatori del Vallès Occidental

Distribució de les denúncies segons procedència. Àmbits territorials i partits judicials del Vallès Occidental. 2T 2023 FONT: Observatori del Vallès Occidental

Pel que fa al segon trimestre del 2022, aquestes s'han reduït, ja que l'any passat va haver-hi 113 denúncies. Als segons trimestres del 2021 i del 2020 es van produir 77 i 66 denúncies respectivament, però aquí cal tenir en compte el context de quarantena i restriccions que hi havia.

A Rubí ciutat, el Servei Psicològic té 234 expedients actius, 124 dels quals es corresponen amb casos nous d'aquest any. El Servei Jurídic ha fet 133 visites per temes civils i de família i la Casa d'Urgències, servei destinat a acolliments de curta durada de dones i menors a càrrec seu que pateixen violència de gènere i que estan en una situació de perill, ha registrat 2 ingressos de dones. Pel que fa al servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen violència masclista en l'àmbit de la parella (ATENPRO) amb risc alt de patir algun episodi en contra de la seva integritat, compta amb 66 usuàries, 16 de les quals s'hi han incorporat aquest any.

Més info: Rubí es consolida com a ciutat compromesa contra la violència masclista

Vallès Occidental

Les dades generals de la comarca són bastant negatives, ja que es troben en el seu màxim històric. Des d'abril a juny del 2023 es van registrar 650 denúncies per violència de gènere al Vallès Occidental, un 7,3% més que al trimestre anterior. És la xifra més elevada des de 2013 i molt superior a la mitjana registrada durant els segons trimestres, que és de 478.

El nombre de denúncies presentades també ha augmentat respecte del mateix període de l'any anterior (+3,5%). Tanmateix, l'increment ha estat menys accentuat que el trimestral, atès que durant el segon trimestre de 2022 va ser el primer en què es van superar les 600 denúncies. És a dir, l'elevat valor de 650 denúncies registrat en el segon trimestre d'enguany continua amb la dinàmica de les xifres més elevades del període iniciada un any enrere.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.