Els veïns de la plaça de la República esclaten contra l’incivisme

Els veïns comencen a mobilitzar-se per denunciar l’augment de l’incivisme i la inseguretat

Les últimes pintades obscenes a terra i al tobogan del parc infantil de la plaça de la República de Rubí ha estat la gota que vessa el got. Els veïns han explicat davant els mitjans de comunicació locals la creixent sensació d’inseguretat i la impunitat de la qual gaudeixen aquells que els hi fan perdre la son nit rere nit.

Joves amb altaveus de música que no respecten el descans veïnal, pixums, grafitis, restes de ‘botellón’ i gossos potencialment perillosos sense lligar han acabat amb la paciència d’aquests veïns de Rubí, que asseguren que a la mitja hora d’haver vingut la policia local per dissuadir als incívics, tornen a estar al mateix lloc.

Per aquest motiu, diversos veïns dels edificis que envolten la controvertida plaça han volgut mostrar el seu descontentament amb la situació viscuda, i estudien presentar una instància conjunta davant l’Ajuntament de Rubí, ja que fins ara només ho han denunciat a través de les xarxes socials.

 

“A altres hores de la matinada la gent no pot dormir, hi ha ‘botellón’, brutícia al parc i als bancs. Tampoc podem descansar i ja no podem més”, afirma l’Olga. “La zona dels nens petits no la respecten i està tota plena de pintades”, prossegueix aquesta veïna afectada per la situació. En aquest sentit, reconeixen que el consistori ja ha repintat en més d’una ocasió algunes parets de la plaça per eliminar els grafitis però no triguen gaire a aparèixer de nous, i així constantment.

Els veïns de la plaça de la República comencen a mobilitzar-se per denunciar la situació d'incivisme constant que pateixen

Els veïns que pitjor ho tenen són els que viuen en els baixos i en els primers pisos. De la mateixa manera que els hi passa als veïns de la plaça de la Constitució de Rubí, temen les represàlies si criden l’atenció a aquells que fan xivarri o peguen cops de pilota contra la paret matí, tarda i nit. Per acabar-ho d’adobar, també és usual que facin servir les rampes del parc per fer skateboard.

Pel que fa a la policia, l’Olga considera que “és molt escassa i passen pràcticament de llarg, sense fer res per fer-los fora del parc”. A més, “triguen entre 20 minuts i mitja hora en venir”. Un altre veí, el Quim, intervé per assegurar que “ve un motorista sol i llavors veu tot el moviment de persones i gossos que hi ha a la plaça.  Se’l poden menjar, llavors mira una mica i passa de llarg”.

Un altre motiu de queixa d’aquests veïns és que paguen impostos com a zona residencial “quan tenim una carretera comarcal just al costat, amb cotxes amunt i avall, i aquesta zona, que hauria de ser silenciosa, no ho és. No entenem que hàgim de pagar més que els altres”, explica el Rafa, un altre veí congregat a la plaça, que pertany a la plana de Can Bertran.

Admeten que encara no han contactat amb l’associació de veïns de la seva zona i que s’han de posar tots d’acord per fer una denúncia formal de la situació que es viu a la plaça, on sovint es reuneixen prop d’una trentena de persones segons càlculs dels veïns. “Això d’avui ha estat un arravatament de tant aguantar i aguantar. Els pocs veïns que som hem començat a mobilitzar-nos”.

Més informació