‘Me llamo Violeta’, la realitat dels menors transgènere

Rubí va acollir el passi gratuït del documental ‘Me llamo Violeta’ al Teatre La Sala

Aquest divendres, el Teatre Municipal La Sala es va omplir de gom a gom per a la projecció especial i gratuïta del documental ‘Me llamo Violeta’, obra dels directors David Fernández de Castro i Marc Parramon. L’emotiva cinta, que explora el complex trànsit que realitzen els nens i nenes transgènere protagonistes, va ser aclamada pel públic.

La pel·lícula gira al voltant de la Violeta, filla dels actors Nacho Vidal i Franceska Jaimes, i es completa amb les experiències d’altres famílies amb menors transgènere, entre les quals figura la del rubinenc Alan Montoliu.

Abans de la projecció, David Fernández de Castro, un dels dos directors  presents a l’acte, va explicar que van decidir incorporar al documental la iniciativa de pintar un banc de la plaça Salvador Allende de Rubí amb els colors transgènere, en record a Alan Montoliu. Tot i que la protagonista principal és la Violeta, de Mataró, Fernández de Castro ha comentat que creien que “era important parlar de la història de l’Alan de Rubí, perquè la gent entengués que no tot és tan fàcil. La Violeta està tenint un trànsit fàcil i, en canvi, per a l’Alan no va ser així”. Castro ha assegurat que “ens fa molta il·lusió presentar aquest documental a Rubí. Si en un lloc té sentit mostrar-lo a la gent és aquí”.

El director ha recordat els problemes que han tingut alhora de produir el documental ja que la Fiscalia de Menors recomanava que el rostre de la Violeta no aparegués argumentant que podria ser objecte de vexacions si la reconeixien pel carrer o es podria penedir quan fos adulta. “El més surrealista és que vam contractar menors per fer d’actors i això, en canvi, sí es pot fer”.

Representants institucionals de Rubí i part de l'equip de la pel·lícula. FOTO: Ajuntament de Rubí -Localpres

Ivan Reche Piña és un altre dels protagonistes del documental que no ho està tenint fàcil en la seva transició per reticències familiars entre altres motius. “Aquest documental penso que pot donar suport a joves o fins i tot a adults transgènere que no s’atreveixen a fer el pas. I és que si la família et dona suport, això ho és tot”, ha assegurat Reche Piña, després d’haver vist el documental sis vegades. “La pel·lícula és una muntanya russa de sentiments i això és el que crida l’atenció del públic”.

Franceska Jaimes, la mare de la nena protagonista del film, ha lloat la feina dels directors a l’hora de crear aquest documental: “Realment era el que nosaltres volíem plasmar des de l’inici: que fos una història sense drames, molt maca i molt real, que es veiés el seu dia a dia amb normalitat. I volíem ensenyar-ho a tothom, perquè tothom pogués veure aquesta situació com una altra realitat i que s’ha de respectar a totes les persones”. I és que precisament a la família de la Violeta els va ajudar molt veure un vídeo d’un nen transgènere a YouTube per entendre què li estava passant a la nena, com ha explicat Jaimes.

L’Esther, mare del rubinenc Alan Montoliu va parlar davant del públic de La Sala instants abans de la seva projecció i, visiblement emocionada, va agrair a l’equip de filmació la iniciativa “perquè dóna visibilitat al col·lectiu trans. Que el que han fet no es quedi aquí o a la sala de teatre, que vagi a les escoles i als instituts i que serveixi per a moltes altres coses”.

L’alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez Martínez, ha agraït al Cicle Gaudí que hagi facilitat aquesta projecció ja que, “de manera simultània, la regidora d’Igualtat ja havia verbalitzat l’interès de poder-la veure, en consonància amb les polítiques que treballem des de l’Ajuntament relacionades amb aquest tema”.

Actualment el documental es pot veure a Movistar + i s'emetrà pròximament a TV3.