Municipis catalans recuperen la figura del sereno

El sereno té com a objectiu vigilar els carrers a la nit i rebaixar la sensació d’inseguretat

A molts la figura del sereno els hi sona antic però d’altres encara tenen la imatge del vigilant fent la ronda nocturna pels carrers de la ciutat fent dringar un manoll de claus i amb un xiulet a la boca sempre a punt.

Fa dècades el sereno anava uniformat i s’encarregava de l’enllumenat, d’obrir i tancar portals, recórrer i vigilar els carrers així com acompanyar i donar auxili a qui ho necessités, entre altres tasques. La seva figura però, va desaparèixer sobre els anys 70. A partir d’aquell moment, i amb l’aparició dels porters automàtics i la tasca de vigilància de la policia, les seves funcions van quedar obsoletes.

Des d’aleshores ha plogut molt, la societat ha canviat a passos agegantats i una part de la ciutadania considera que la permissivitat excessiva i una legislació molt laxa ha permès que l’incivisme i la inseguretat s’instal·lin a molts barris. Per aquest motiu, alguns municipis catalans com Santa Coloma de Gramenet i Premià de Dalt han començat a implantar programes pilot per recuperar la figura del sereno, també anomenat agent cívic quan fa la seva tasca durant el dia. També ha sigut un dels punts de molts programes electorals de les darreres eleccions municipals.

L’objectiu d’aquesta mesura és per partida doble. D’una banda es dóna feina a persones en situació d’atur i, de l’altra, s’ajuda a rebaixar la sensació d’inseguretat i incivisme.

Darrerament el TOT Rubí s’ha fet ressò del malestar dels veïns de la plaça de la Constitució així com de la plaça Montserrat Roig, per l’augment de l’incivisme, que no respecta els límits dels decibels a les nits, i les baralles constants entre els clients dels bars de la zona així com el consum d’alcohol i drogues per part de joves al carrer.

Parelles mixtes fan ronda de nit a Badalona

En el cas de Badalona, el nou servei de serenos, engegat a principis d’aquest any, està format per homes i dones que en parelles mixtes fan rondes nocturnes pels diferents districtes de la ciutat. L’alcaldessa de la ciutat, Núria Parlón, pretén amb aquesta mesura augmentar la confiança i la sensació de seguretat de la ciutadania.

Aquests nous serenos van identificats amb armilles grogues i treballen de 23.30 a 6.30 h totes les nits de l’any, excepte el 18 d’octubre, que és la festivitat del sereno. A més compten amb un telèfon de contacte perquè els veïns i veïnes de la ciutat puguin mantenir una comunicació fluida amb ells quan així ho requereixin.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet informa que s’ha invertit en la recuperació dels serenos 400.000 euros anuals.

En el cas de Premià de Dalt s’han invertit 100.000 euros per tenir vigilants o serenos a part de la seva policia local i així rebaixar la sensació d’inseguretat entre el veïnat creada arran de l’última onada de robatoris al Maresme.