L’Ajuntament de Rubí organitza un taller per construir trampes biològiques i atrapar les vespes asiàtiques el pròxim dimarts 28 de març, a les 18 h, a la seu de l’Associació veïnal Castellnou–Can Tapis (carrer Berga, s/n). Cal recordar que, tot i que aquest insecte no és especialment agressiu per a les persones, és una amenaça per a les abelles i un problema per a l’apicultura.
La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que va introduir-se a finals del 2004 a França a través d’un contenidor que venia de la Xina. Posteriorment, es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. Es calcula que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.
Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.
La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.
La vespa asiàtica és molt perjudicial per les abelles, ja que les captura per alimentar-se; i, de retruc, té efecte indirecte envers les plantes conreades i la flora silvestre, ja que els serveis de pol·linització exercits per les abelles i altres insectes pol·linitzadors es poden veure afectades per la vespa asiàtica.
A més, pot suposar una percepció d'inseguretat pública davant la presència propera de vespers.
Guia pràctica per construir trampes contra la vespa asiàtica
A banda del taller, l'Ajuntament va editar, ara fa dos anys, una guia simple perquè la ciutadania aprengués a construir aquestes trampes biològiques. Aquests paranys és convenient instal·lar-los a partir del mes de juliol i fins a final de temporada.
Paral·lelament, l’Ajuntament també va elaborar un protocol d’actuació per gestionar la presència de vespes asiàtiques a la ciutat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.