El patinet elèctric, el cavall de batalla dels nous agents cívics de la ciutat

A diferència de l’última fornada, formada per quatre dones, el nou equip inclou un agent cívic, el que fa un total de vuit persones

Rubí ha presentat aquest dimarts al matí els nous agents cívics que s’encarregaran de passejar pels carrers de la ciutat amb l’objectiu de fomentar el civisme i el bon ús de l’espai públic. El nou equip, que s'hi suma a les quatre agents cíviques, està format per la Immaculada Villarejo, Eva Alonso, Susana Cubilla i el Rubén Martínez.

L’agent cívica Immaculada Villarejo també ha recordat que la seva tasca és fer saber al ciutadà que ha de cuidar l’espai públic, però també escoltar les seves necessitats i queixes, i derivar-los al servei municipal que correspongui. Respecte al patinet elèctric, motiu de queixa habitual per la sensació d’inseguretat que provoca entre els vianants, Villarejo ha reconegut que “encara no sabem on ubicar-lo “però el que tenim molt clar és que el vehicle motoritzat no pot compartir la vorera  amb el vianant”.

Els agents cívics Rubén Martínez i Immaculada Villarejo, amb l'alcaldessa de Rubí a la sala de plens de l'Ajuntament. FOTO: Redacció

    

En aquest sentit Just abans de l’inici de la campanya de Nadal, l’Ajuntament de Rubí va posar en marxa una disposició de caràcter excepcional i urgent per evitar l’ús del patinet elèctric per voreres i l'illa de vianants. Tot i això, no és una mesura sancionadora ja que només es podrà multar quan hi hagi una ordenança municipal específica, la qual s’espera en el nou pla de mobilitat al llarg del 2020.

Un altre de les agents cíviques, l’Eva Alonso, ha explicat que “el ciutadà, en general, respon bastant bé, tot i que hi ha que no són cívics. Pel que fa al patinet elèctric, els parem, la gent ens escolta i normalment continua caminant. També hi ha el que va molt ràpid, argumenta que ha de treballar i diu que no li interessa. En aquest cas no podem fer més”.

Com en anteriors vegades, es tracta de persones que es trobaven a l’atur des de fa anys i ara han estat contractades a través d’un pla d’ocupació de la Diputació de Barcelona per treballar en pro del civisme.

 

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha destacat la labor d’aquests treballadors, que tenen l’objectiu “d’informar i sensibilitzar la ciutadania de la importància de la cura de l’espai públic. De vegades ens oblidem que és de tots i que l’hem de cuidar”.

L'alcaldessa amb les agents cíviques Eva Alonso i Susana Cubilla. FOTO: Redacció

   

El contracte de treball és per fins al mes de juny i han rebut una formació específica en mediació, parcs i jardins, tinença d’animals, salut pública, medi ambient i seguretat, ja que aquestes són les principals qüestions a les quals hauran de donar resposta.

El nou equip d’agents cívics van amb una vestimenta identificativa ja ha començat a passejar per la ciutat des de principi d'any. En aquest cas, s’ha prioritzat l’horari de tarda per complementar l’altre grup. L’horari de les noves incorporacions és dilluns, dimecres i divendres de 15h a 20h. Dimarts i dijous de 9h a 13h i de 15.30h a 19h. Les zones s’han distribuït amb la intenció de cobrir el màxim de zones possible, incloent les urbanitzacions, com ja es fa des de la tardor.

Les seves funcions són informar dels beneficis del comportament cívic, atendre queixes, preguntes i suggeriments, detectar conductes incíviques i derivar als serveis municipals corresponents situacions que superin el seu àmbit, tenint en compte que no tenen cap poder sancionador.

Més informació