Ramon Franquesa: “Els fons privats de pensions són un sistema per saquejar i robar a la gent”

L’activista i economista Ramon Franquesa ha intervingut a la concentració dels pensionistes de Rubí

Com un altre dimarts més, el Moviment per unes pensions públiques dignes de Rubí ha convocat una concentració a les portes de l’Ajuntament. Aquesta vegada, la jornada reivindicativa ha comptat amb la presència de Ramon Franquesa, activista i professor d'economia mundial de la UB.

Franquesa ha explicat als presents el controvertit model de la ‘motxilla austríaca’, que consisteix en què siguin els mateixos treballadors els que es paguin un fons privat de pensions amb una part del seu sou, que també ha de servir per pagar la indemnització en cas que es quedin a l’atur. Segons l’economista, darrere d’aquest model hi ha una estratègia financera perquè les persones inverteixin en fons de pensions privats. “La gent sap que els fons privats de pensions són una estafa i si no ho fan voluntàriament d’acord amb la propaganda de bancs i caixes ho hauran de fer de manera forçada”.

Concentració dels pensionistes de Rubí a les portes de l'Ajuntament. FOTO: Redacció

Franquesa ha insistit a dir que “els fons de pensió privats són un sistema per saquejar i robar a la gent (...) Durant molts anys els treballadors no poden treure els diners d’allà, i després de 20 o 30 treballant es troben que aquell fons s’ha devaluat i es queden amb la meitat o sense res”. L’economista ha manifestat que les pensions han de ser una responsabilitat de l’Administració i ha advertit dels partits polítics neoliberals que proposaven en el seu programa que la gent gran pogués treballar. “Traduït al llenguatge comú això significa que haureu de treballar per mantenir-vos. Treballa en un pàrquing, cuidant nens...i si no pots moret, perquè si no ets capaç de rendir ja no serveixes per a res en aquesta societat”.

L’activista també ha aprofitat l’ocasió per fer un reconeixement a l’esforç dels pensionistes de tot el país que lluiten contra la privatització de les pensions. “Si no hi ha resistència es privatitza”, i ha recordat la lluita dels veïns francesos i les manifestacions de les armilles grogues, que van començar com un moviment en contra del preu dels combustibles i ha acabat ampliant-se a la lluita contra la injustícia fiscal i el projecte de govern de Macron.

 

“La gent no està disposada a fer un pas enrere més, i és conscient que les pensions són molt importants”, ha prosseguit Franquesa en el seu discurs. El professor ha advertit que l’Estat espera devaluar les pensions a poc a poc i “convertir en pobres a persones que han treballat tota la vida”.

L’activista i economista Ramon Franquesa ha intervingut a la concentració dels pensionistes de Rubí. FOTO: Redacció

L’economista ha desmentit la teoria de què no hi ha prou diners per a les pensions perquè hi ha menys cotitzacions. “És mentida perquè hi ha més productivitat i ha augmentat la riquesa”, i ha assegurat que algunes de les grans fortunes del país ho són gràcies a l’empobriment de les majories.

Durant la concentració dels pensionistes de Rubí d’aquest dimarts també s’ha guardat un minut de silenci per la mort de Ramón Santana a l’edat de 74 anys i actualment membre de la Comissió Executiva del sindicat intercomarcal de Pensionistes i Jubilats de CCOO del Vallès Occidental-Catalunya central i representant de Comissions Obreres en el Moviment Pensions Dignes de Terrassa.

Més informació