Sant Joan: diversió per a uns, malson per a altres

Animals, persones amb problemes d’ansietat o trastorns de l’espectre autista pateixen pel soroll d’aquests dies

Arriba la revetlla de Sant Joan i amb ella els petards que des de fa dies ja se senten en diversos punts de la ciutat. L’estrèpit de la pirotècnia representa diversió per alguns infants i adults però per a moltes famílies amb gossos, nadons, persones amb ansietat o trastorns de l’espectre autista o altres malalties mentals, com l'Alzheimer, pot representar un autèntic calvari.

De fet, cada vegada són més les persones que decideixen marxar a llocs de muntanya o lluny de nuclis urbans cercant la major tranquil·litat possible durant aquests dies.

Per als que tenen gossos amb por als petards el suplici ha començat fa dies. En sentir un fort soroll molts d’ells s’amaguen, ploren, panteixen o donen voltes sobre si mateixos amb signes d’inquietud o ansietat. Hi ha gossos que realment tenen fòbia als petards i intenten escapar o saltar, de vegades amb conseqüències nefastes.

A més, una de les pitjors coses dels petards és la seva imprevisibilitat. Tot i que la revetlla és el 23 de juny, sovint es llencen a qualsevol hora, abans, després i durant la celebració de Sant Joan. En aquest sentit, l’any passat el ple municipal de Rubí va aprovar una moció per regular el seu ús i establir uns límits en el temps i l’espai per respectar persones i animals.

Aquesta normativa específica per a un major control de la pirotècnia a la ciutat encara no s’ha materialitzat. El regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, preguntat per aquesta qüestió, ha explicat que es desenvoluparà dins l’ordenança del soroll. “Fer una ordenança és un procés llarg, treballs que, si tot va bé, s’iniciaran en el segon semestre d’aquest any”.

Així ho ha corroborat l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, qui ha explicat que “no s’ha arribat a temps per aquesta revetlla perquè forma part d’un marc més ampli de treball normatiu” i ha avançat que el piromusical del 29 de juny, previst a les 23 h com a final de la Festa Major, durarà menys.

L’alcaldessa ha citat l’exemple d’altres municipis on hi ha zones específiques per a llençar petards, i no en el nucli urbà, o amb uns temps acotats. “De cara a l’any que ve hem de tenir aquesta normativa”, ha afegit.

Impacte negatiu dels petards en persones i el medi

Els gossos no són els únics animals que ho passen malament amb els petards. L'Associació El Mussol, en el Parc de Collserola, ha demanat en un comunicat major implicació de les administracions en campanyes de sensibilització i ha recordat l’impacte negatiu dels petards en persones, animals i medi ambient.

Segons aquesta associació, la contaminació acústica provoca trastorns evidents en les persones especialment sensibles (malalts, embarassades, gent gran...) i també afecta severament a les espècies animals, tant les silvestres (abandonament dels nius, mort de les cries i dels adults sensibles, estrès en els adults), com les domèstiques.

Sense oblidar la contaminació atmosfèrica a causa de la combustió de la pólvora i per metalls tòxics, així com les deixalles que generen: restes de petards, embolcalls, plàstics, cartons...

Un altra qüestió molt important és el risc d'incendi que comporten les fogueres i els petards. Des de l’associació El Mussol recorden que la normativa vigent prohibeix encendre focs a prop de zones arbrades i zones a menys de 500 m d'un bosc.

Com calmar un gos amb por als petards?

Per al propietari d'un gos és difícil no passar-ho malament quan veu el patiment de la seva mascota. Tot i això, el més recomanable és mantenir-se calmat i deixar que el gos trobi un lloc dins la llar on se senti segur.

És important, durant els dies previs i posteriors a la revetlla, portar sempre al gos lligat pel carrer i evitar llocs susceptibles de pirotècnia per impedir que fugin i siguin atropellats o desapareguin.

Si tanquem finestres i persianes esmorteirem el soroll dels petards de l'exterior.  A més, encendre la ràdio o el televisor també ens ajudarà a camuflar els esclats. La presència del propietari dins la llar sempre produirà un efecte beneficiós per a la seva mascota, que se sentirà més acompanyada.

Dies abans de la revetlla, se li pot administrar a l’animal pastilles naturals que contenen triptòfan i altres components que l’ajudaran a què estigui molt més relaxat. Tot i que actualment existeix en el mercat una àmplia varietat, el més recomanable és seguir sempre el consell d’un professional veterinari qui, a més, serà l’encarregat de receptar un calmant en els casos més extrems on el gos es vegi sobrepassat per la por als petards.

Precaucions a l’hora de llençar petards

Per als qui gaudeixen de la pirotècnia, l’Ajuntament de Rubí recorda algunes precaucions bàsiques per al seu ús, com per exemple, no llençar petards prop de zones amb vegetació, ni fer-ho als balcons o des d’ells. Tampoc dins d’espais tancats (locals, pisos, entrades d’edificis...) ni dins de papereres, contenidors d’escombraries o mobiliari urbà.

Des del consistori també recorden que no es pot tirar petards contra ningú, ni en llocs on hi hagi aglomeracions de persones. Altres recomanacions és no fer esclatar petards dins de totxanes o ampolles, perquè a l’explotar fan metralla i es poden provocar ferides.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.