El Síndic de Greuges investigarà els talls de llum

A Rubí els talls de llum afecten Can Solà i Can Mir i comerços del Passeig Francesc Macià i carrer Maximí Fornés

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació d'ofici arran dels talls de llum continuats en diversos barris de Catalunya. A Rubí, els talls de llum afecten dues urbanitzacions, Can Solà i Can Mir, i locals del Passeig Francesc Macià i carrer Maximí Fornés.

Més info: Municipis del Vallès Occidental demanen solucions urgents pels talls de llum

El Síndic investigarà el paper de l'administració i de la companyia elèctrica Endesa. Ribó ha demanat informació a la Direcció General d'Energia de la Generalitat i a Endesa. En concret, el Síndic vol conèixer el nombre de municipis afectats i la duració dels talls i incidències en el subministrament elèctric, les causes que els han provocat, i també les mesures adoptades per garantir els drets de les persones usuàries de tenir un subministrament elèctric de qualitat.

El Síndic recorda que el Codi de consum de Catalunya considera que els subministraments són un servei bàsic, és a dir, uns serveis de caràcter essencial i necessaris per a la vida quotidiana o que tenen un ús generalitzat entre les persones consumidores. A més, la Llei del sector elèctric assenyala que el subministrament d’energia elèctrica constitueix un servei d’interès econòmic general, ja que l’activitat econòmica i humana no es pot entendre avui dia sense la seva existència.

Major consum elèctric per l'onada de fred

D'altra banda, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) espera que la Generalitat fiscalitzi més l'estat de la xarxa d'Endesa. "Fins ara, l’actuació de la Conselleria no ha estat a l’alçada i ha consistit en comprar al 100% el relat d’Endesa, que vincula els talls exclusivament a les suposades connexions irregulars que deriven de plantacions de marihuana", critica l'APE, que lamenta que la Generalitat no esmenti l’estat de les xarxes de distribució propietat d’Endesa. L’APE diu que afirmacions com aquesta, "que situen tota la responsabilitat sobre les veïnes i, per tant, no posen el focus sobre la companyia, serveixen per criminalitzar els barris afectats i són impròpies d’un Govern que teòricament hauria de defensar els drets bàsics de la ciutadania, com és l’accés als subministraments".

"A més, durant aquestes últimes setmanes, en les quals hi ha hagut un augment considerable del consum elèctric domèstic per culpa del fred, hem pogut veure com la problemàtica s’ha generalitzar a tot el territori català, invalidant l’excusa dels cultius de cànnabis com la principal causa", conclou.

Segons les dades fetes públiques, fins a 390.000 persones de 29 municipis diferents podrien ser víctimes dels talls continus d’Endesa, una xifra que representa el 5% de la població catalana. Davant d’aquesta realitat, vincular els talls a les plantacions és "una broma de mal gust". Per això, reclamen que el Departament d’Empresa i Coneixement i el conseller Ramon Tremosa prenguin la iniciativa i exigeixin solucions immediates a Endesa, "sense oblidar els canvis estructurals que l’actual xarxa de distribució a molts barris de Catalunya, totalment obsoleta, necessita".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació