Victòria dels veïns de Sant Jordi Parc

14 veïns han aconseguit arribar a un acord amb el fons voltor Medasil Desarrollos perquè no els hi apugi el lloguer gairebé el doble

La història d’aquests veïns de l’immoble cantoner situat a l’avinguda Ferrer i Domingo de Sant Jordi Parc comença quan s’assabenten que els hi volen pujar gairebé el doble el rebut del lloguer si volen continuar vivint allà.

A partir d’aquí es crea una comissió i comencen les mobilitzacions del veïnat per intentar negociar amb el fons voltor Medasil Desarrollos, que va comprar els dos blocs de pisos a Sant Jordi Parc -catalogats com habitatge de protecció oficial i amb uns preus de lloguer inicials que no superaven els 600 euros-.

Tot i la negativa inicial del fons voltor a mantenir cap reunió, la comissió formada pels veïns afectats, juntament amb el Sindicat del Lloguer de Rubí, han aconseguit arribar a un acord després de 8 mesos d’intensa negociació.

Carlos Águila, membre del Sindicat del Lloguer de Rubí, ha explicat que finalment s’ha acordat que les pujades en el rebut del lloguer per als veïns i veïnes que fa anys que viuen en aquest immoble de Sant Jordi Parc sigui “d’entre el 0 i l’11 per cent”. Tanmateix, seran contractes nous de set anys, malgrat que Medasil volia que fossin renovacions de només un any, i no es farà fora cap família encara que el fons voltor  tingui dubtes de la seva solvència.

“Es queden totes les veïnes i veïns, s’han signat tots els contractes i, a més, s’han solucionat diverses problemàtiques”, ha assegurat Águila, tot referint-se a les pujades encobertes del lloguer que efectuava Medasil, que incrementava el preu de parts no regulades dels habitatges de protecció oficial, com els trasters, garatge, despeses de comunitat, etc.

Carlos Águila ha afegit que s’han establert uns topalls màxims d’habitatge de protecció oficial i “ja no ens trobem amb pisos que estaven per sobre del preu de mercat i altres irregularitats com la de veïns i veïnes que vivien en oficines o en altres estances que no eren habitatges”.

Avinguda Ferrer i Domingo a Sant Jori Parc

La unió dels veïns i veïnes, clau en la negociació

Un dels principals problemes amb el que es troba el Sindicat de Lloguer de Rubí davant d’un immoble adquirit per un fons voltor és l’intent de dividir als veïns per no arribar a una negociació col·lectiva. “Els fons voltors el que volen és dividir i per això primer parlen amb un veí i després amb un altre”, explicava Marina Barroso, també membre del sindicat.

En el cas de Sant Jordi Parc, la unió de la comissió de veïns i veïnes ha estat la clau per arribar a bon port durant els vuit mesos que ha durat la negociació amb Medasil. “Tot i que l’empresa pactava unes condicions col·lectives, després enviava propostes de forma individual per intentar dividir al veïnat”, ha assegurat Carlos Águila, qui ha afegit que el fet que tots els veïns es mantinguessin units i només acceptessin un acord col·lectiu ha estat la clau de l’èxit en les negociacions.

Edifici de pisos de l’avinguda Ferrer i Domingo, a Rubí

Cap suport per part de les administracions

Segons els membres del Sindicat del Lloguer de Rubí, les administracions en cap moment han sancionat les pràctiques abusives de Medasil. “Hem parlat amb l’Ajuntament de Rubí i la Generalitat, els hi hem explicat la situació però no han actuat davant de les irregularitats, només ens han informat”.

En aquest sentit, la feina del Sindicat del Lloguer no acaba aquí i el seu acompanyament en tot aquest procés de negociació continua ja que hi ha molts altres veïns als quals el contracte de renovació els hi venç properament.

Per a Laura Pérez, també membre del Sindicat del Lloguer de Rubí, “ara queda que aquests pisos no els desvalorin i que es bonifiqui l’IBI, ja que hem comprovat que hi havia errors en anys anteriors, i que es revisi la qualificació per zones, ja que un habitatge de protecció oficial a Rubí no pot tenir la mateixa que un de Barcelona”.

Demandes de desnonament per no tenir el contracte de lloguer en vigor

Les persones afectades per aquesta situació han estat mesos pagant el lloguer religiosament malgrat no tenir el contracte renovat ni signat amb la propietària de l’immoble. “Ha sigut un procés molt llarg, fa prop d’un any que vam començar aquesta lluita i ha estat molt dur, sobretot a nivell emocional”, assegura la veïna Noelia Moreno.  

La situació va arribar a tal extrem que alguns veïns tenien demandes de desnonament per part de Medasil, no per impagament sinó per la finalització del contracte, “tot sabent que estàvem en plena negociació i que teníem la intenció d’arribar a un acord”, explica Montse Flores, una altra veïna afectada.

Més informació