'La Flor de Rubí', 1945

Era un petit celler amb botiga on s'hi venien articles molt diversos, però el més important era el vi a la menuda

La fotografia d'aquesta setmana prové de l'arxiu particular de Joaquim Conca i Grau i és d'autoria desconeguda. Ha estat publicada en diversos llocs, com el llibre L'Abans (de Meritxell Torné) o La vinya a Rubí (de Núria Julià).

L'establiment 'La Flor de Rubí' va ser instal·lat per Antoni Grau que, per cert, havia estat encarregat de les obres del Palau Nacional a Barcelona, a la cruïlla entre la baixada de Sant Joan i el carrer de Sant Jaume, on actualment comença el que podem anomenar la seva "part nova". Es trobava al costat dels antics horts de cal Dagueta, que varen ser adquirits per l'Ajuntament encapçalat per Manuel Murillo per tal d'ampliar el carrer de Sant Jaume cap al nord, cosa que va implicar la desaparició d'aquest negoci.

Va ser regentat per la seva esposa Maria Carrera i el seu gendre Joaquim Conca i Rey, pare del dibuixant Quim Conca. Era un petit celler amb botiga on s'hi venien articles molt diversos, però el més important era el vi a la menuda, que es comprava a cal Rosàs en la seva majoria. També s'hi podia adquirir licors, cerveses, queviures diversos, algunes llaminadures (per Nadal venien torrons) i "complements" per al vermut com ametlles, olives, llaunes d'escopinyes... De fet, els diumenges servien aperitius amb sifó (adquirit a cal Fàbregas) i olives.

Un altre article que es podia comprar a "La Flor de Rubí" eren les barres de gel per conservar els aliments, elaborades a la fàbrica situada a l'actual cruïlla entre el passeig de Pau Claris (en aquell temps del General Mola) i del carrer de Cadmo, i que anava a recollir en Joaquim Conca.

El 1962 l'establiment es va vendre a Martí Capellas, que el va convertir en un bar on, entre altres begudes, servien còctels.

En fer les obres d'ampliació del carrer de Sant Jaume, com hem dit abans, aquest edifici i els horts de cal Dagueta adjacents van desaparèixer.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació