contingut promocionat
logo ronda tot rubi

 

Limitació dels preus de lloguer. Una mesura esperada

En el cas de Catalunya, es considera gran tenidor la persona física o jurídica (empresa) que tingui 5 o més habitatges ubicats en zones de mercat residencial

El pròxim 13 de març entra en vigor la regulació del preu del lloguer, un mecanisme que defineix el preu mitjà dels lloguers en àrees determinades i que marca un topall del preu màxim per als arrendadors en el cas dels grans tenidors o d'un pis que no s'hagi llogat en els darrers cinc anys. Caldrà veure si aquesta mesura, molt esperada sobretot per controlar els preus disparats que la bombolla immobiliària ha dut els darrers anys, permet que la contenció de rendes sigui una realitat. Però com funciona exactament i com s'aplica? Analitzem algunes qüestions:

Què és l'índex de preu dels lloguers?
Un índex que marca un topall en unes zones determinades i amb unes característiques determinades i que ha establert el govern central, dins les mesures preses en la nova Llei de l'habitatge. S'aplica a les zones de mercat residencial tensat.

Què són les zones de mercat residencial tensat?
Són àrees territorials on hi ha un risc d'oferta insuficient d'habitatge assequible a causa de dos motius: el cost mitjà del lloguer més les despeses i els subministraments bàsics és superior al 30% de la renda mitjana de les llars i/o l'import dels lloguers ha augmentat almenys tres punts per sobre de l'IPC durant els cinc anys anteriors a la declaració d'àrea tensa. La Generalitat ha determinat que hi ha 140 municipis a Catalunya on s'aplicarà la regulació de lloguers, entre ells les quatre grans capitals catalanes. Els 140 municipis es poden consultar al web de la Generalitat.

En quins casos s'aplica l'índex?

A tots els nous pisos que s'incorporin al mercat del lloguer a partir del 13 de març i que no n'hagin format part els darrers cinc anys i a tots els contractes nous dels pisos de grans tenidors que ara tinguin el preu per sobre de la quota estatal de referència. Queden exclosos els contractes d'arrendaments de locals i els contractes d'arrendaments de temporada, d'habitacions o turístics.

Qui es considera gran tenidor?

En el cas de Catalunya, es considera gran tenidor la persona física o jurídica (empresa) que tingui 5 o més habitatges ubicats en zones de mercat residencial.

Com afecta la regulació al preu i com es calcula?

En el cas de renovació de contracte (d'un pis on ja es viu), el preu de la renda no podrà ser superior al del contracte anterior. Només en cas que el preu estigui per sobre de l'índex de preus, és a dir del preu mitjà, i la propietat sigui gran tenidor, el preu haurà de baixar al que marqui l'índex. En el cas del lloguer d'un nou habitatge, el preu estarà limitat en qualsevol dels següents supòsits: si l'habitatge havia estat llogat, la renda no podrà ser superior al preu que figurava en el contracte anterior (i vigent els últims cinc anys). En cas que el propietari del teu immoble sigui gran tenidor i el preu del contracte anterior sigui superior al previst a l'Índex de Preus de Referència, el preu del nou lloguer haurà de baixar al que indica l'índex. Si l'habitatge no havia estat llogat, el preu no podrà superar el que marqui l'índex de preus de referència.

Com funciona l'índex de preus?
Per saber quin preu de referència s'aplica a l'habitatge que volem llogar o que ja és casa nostra hem de seguir les següents passes: Entrar al web Sistema estatal de Referencia de precios de alquiler de vivienda, introduir la referencia cadastral o adreça de l'habitatge, completar les dades que es demanen (el certificat energètic es pot demanar al Buscador certificat energètic). Finalment, apareixerà un ventall dins del qual haurà d'oscil·lar el nostre lloguer.

Hi ha alguna excepció a aquesta limitació de preu?
Sí. En determinats supòsits estarà permès un increment addicional del 10% sobre la renda del contracte d'arrendament. Aquesta pujada només serà legal en cas que es justifiqui una rehabilitació de l'habitatge en els últims dos anys, millores que generin un estalvi energètic del 30%, o d'accessibilitat o quan la durada del contracte sigui de deu anys o més o es pactin pròrrogues obligatòries.

Si teniu dubtes, consulteu-nos. Des de Col·lectiu Ronda us podem assessorar en tot allò que té a veure amb el dret immobiliari.

  Demana cita, ara!

Més informació