contingut promocionat
logo ronda tot rubi

 

Silicosi, xerrada informativa a Cerdanyola

La majoria de les persones que contrauen la malaltia han estat treballant al sector de la construcció

El pròxim divendres 22 de març de 2024, a partir de les 18 h, les advocades del Col·lectiu Ronda Ana Abrain i Raquel Lafuente estaran a la Biblioteca Central de Cerdanyola oferint una sessió informativa d'assistència lliure i gratuïta sobre la silicosi i els drets de les persones que pateixen aquesta malaltia pulmonar causada per l'exposició a la pols de sílice que pot arribar a ser molt greu.
La silicosi és una vella coneguda. De fet, va ser la primera malaltia professional reconeguda a Espanya i és objecte de normativa específica en matèria de prevenció des dels anys 40. No obstant això, gairebé 80 anys després, continua sense estar erradicada i en temps recents hem constatat un notable repunt en la xifra de víctimes, també a Cerdanyola, on diferents sentències judicials han reconegut l'origen professional dels casos de silicosi que afecten treballadors d'empreses com ara Marbres Styl o Marbres Fornell, entre d'altres. 



Durant dècades, la silicosi ha estat relacionada amb la mineria, especialment amb l'extracció de carbó, però des de fa anys, la majoria de les persones que contrauen la malaltia han estat treballant al sector de la construcció i, específicament, exposats a la pols derivada de la manipulació, tallat i instal·lació d'aglomerat de quars, un material molt conegut sota diferents denominacions comercials com ara Compac o, sens dubte la més popular, Silestone. L'impuls que durant dècades ha viscut el sector de la construcció al nostre país i la creixent demanda de Silestone i similars per equipar les cuines dels incomptables habitatges construïts durant el denominat "boom" de la construcció es troba darrere d'aquest intolerable increment dels casos de silicosi a Espanya, afectant tan treballadors de la indústria dedicada a la fabricació d'aglomerat de quars com a operaris de la construcció que s'han encarregat de la seva instal·lació i manipulat. I en moltíssimes ocasions, com admeten ja sentències dictades a jutjats de tot Espanya, la silicosi d'aquests professionals deriva de forma evident de la manca de mesures de seguretat adoptades en la manipulació d'aquest material.


Drets i responsabilitat empresarial



L'afectació d'un treballador per silicosi derivada de la seva activitat professional donarà origen a què la patologia es consideri d'origen laboral i, en funció del grau i amplitud de l'afectació a la seva capacitat física, a una invalidesa en grau de total o absoluta. La determinació d'origen laboral atorga el dret a obtenir un increment en l'import de la prestació corresponent que, si es determina que la patologia va ser causada per la falta d'adopció o insuficiència de les mesures de seguretat, haurà d'abonar l'empresa responsable, ja sigui l'ocupadora directa o, fins i tot, el mateix fabricant -encara que l'afectat no tingui relació laboral amb l'empresa- si aquesta va incomplir el seu deure d'informació. A més del recàrrec de prestacions -és a dir, l'increment de l'import de la prestació d'invalidesa de què parlàvem abans- el treballador afectat també pot exigir una indemnització civil addicional pels danys i perjudicis de tota índole patits.

Què és la silicosi?



És una malaltia del sistema respiratori causada per la inhalació de partícules de sílice que podem trobar en el carbó, la pissarra, el marbre i, especialment, en l'aglomerat de quars emprat en la construcció

Quines professions són les que impliquen un major risc?

  • Instal·ladors de cuines (Silestone, Compac, etc.)
  • Construcció
  • Marbristes
  • Fabricació de vidre, porcellana i productes ceràmics
  • Mineria


Quines poden ser les conseqüències de determinar l'origen laboral de la malaltia?

  • Invalidesa en grau de total o absoluta
  • Increment en l'import de la prestació corresponent
  • Indemnització addicional pels danys i perjudicis

  Demana cita, ara!

Més informació