Mor l'economista Arcadi Oliveres, activista per la pau i la democràcia

Va estar a Rubí el gener de 2019 per reivindicar la pau i la solidaritat al món

Ha mort l'economista i activista per la justícia i la pau Arcadi Oliveres, aquest dimarts 6 d'abril a l'edat de 75 anys a causa d'un càncer, tal com ha anunciat la seva família. L'activista presidia la Universitat Internacional de la Pau, entitat que va néixer l'any 1984 amb l'objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, la reflexió i l'intercanvi d'opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau.

Oliveras, professor d'economia a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Barcelona, va estar a Rubí en el 2019, en un acte per reivindicar la pau i la solidaritat al món. Durant la trobada va parlar sobre la violència de la fam, i va recordar que al món hi ha aliments suficients per a tota la població "el que passa és que estan mal distribuïts i no hi volem destinar diners".

Més info: Arcadi Oliveres: "La violència de la fam és la més agressiva de totes"

Compromís amb la democràcia i la pau

Arcadi Oliveres va mostrar un ferm compromís amb la democràcia i la pau durant el franquisme, en el marc de la seva època d'estudiant, implicant-se l'any 1966 amb el Sindicat Democràtic d'Estudiants, i participant en la famosa Caputxina del 1966. Ja en la dècada dels 70 es va implicar en diferents activitats en favor de la democràcia i l'autogovern de Catalunya participant en l'Assemblea de Catalunya. Al mateix temps, va militar, a partir de 1971, en l'organització Cristians pel Socialisme.

 

El 1974 va començar a participar en l'organització internacional catòlica Pax Christi, dedicada a la promoció de la cultura de la pau i la reconciliació entre els pobles, de la qual va ser copresident, a Catalunya (juntament amb Frederic Roda i Àngel Colom), entre 1974 i 1990.

En els últims anys del franquisme Pax Christi, amb Justícia i Pau, va promoure diverses campanyes d'oposició a la pena de mort. L'any 1976 va ser detingut per la Guàrdia Civil per la seva participació en una columna de les Marxes per la Llibertat i va passar tres dies detingut.

En la seva vida d'activista per la justícia social ha participat en un seguit de campanyes i activitats adreçades a potenciar els moviments de pau en diferents conflictes a escala internacional.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.