Una gossa mor en menjar llavors tòxiques d’una palmera petita

Els fruits de la ciques o falsa palmera són letals per als gossos

La Yuki, una gosseta de raça canitx va menjar a Cabrera una llavor de ciques, una espècie de palmera petita molt utilitzada com a planta ornamental també anomenada falsa palmera o sago palm. En poc menys de 24 hores la gosseta va morir intoxicada.

La Jenny Martínez, treballadora d'El reino animal de Rubí i familiar de la propietària de la gosseta, alerta que aquesta llavor és "pitjor que el mata-rates". Per aquest motiu ha volgut alertar a través de la pàgina de Facebook de l'establiment que regenta del perill que representa aquesta llavor per als gossos. Tot i que a Rubí no se'n veuen gaires exemplars d'aquesta espècie, la Jenny recorda que sovint es posa en parcs i jardins particulars de decoració.

Les llavors d’aquesta planta poques vegades cauen al terra però les fortes ratxes de vent dels últims dies o el trasllat que fan els ocells en poden deixar exemplars escampats. Si s’obre closca que recobreix la llavor i un gos la ingereix s’intoxicarà ràpidament i caldrà portar-lo al veterinari al més aviat possible.

El fruit de la sago palm és letal per als gossos. FOTO: Wikipedia
La Jennifer, professional en l'àmbit d'animals domèstics, recorda que pràcticament tots els fruits secs són tòxics per als gossos. El quadre que presentava la Yuki era similar a una gastroenteritis, amb vòmits i apatia, però la reacció li va provocar una fallada multiorgànica i no es va poder fer res per salvar-li la vida.