Refrescants propostes per a gossos: platges i parc aquàtic

Algunes platges permeten l'accés de les mascotes tot l'any

Cada vegada són més les opcions que tenen els gossos (i els seus amos) per passar una bona estona refrescant-se amb l'aigua. Igual que els humans hi ha les platges i la piscina. A pas de formiga, els espais es van tornant més permissius i els ajuntaments col·laboren a millorar els drets dels animals, sobretot amb l'estiu i les altes temperatures.

Aqua Park Canino

Parc aquàtic per a gossos

Fa uns anys, a la Roca del Vallès, a la Finca Mas Janer es va obrir el primer parc aquàtic per a gossos, oferint un espai d'oci sense precedents al país. Aquest Aqua Park Canino, ofereix un gran llac central amb una rampa de salts, una zona amb menys fondària per a aquells que no estiguin acostumats a remullar-se tant, un llac més petit, una zona de dunes i 5.000 metres quadrats de zones verdes per al joc lliure de les mascotes amb els seus amos. 

Aqua Park Canino Can Janer

Pel que fa a les platges, la llei estatal prohibeix d'entrada la presència de gossos a les platges però és competència de cada ajuntament regular, a partir d'ordenances municipals, aquesta autorització als gossos, segons explica el web animalados.com.

Platges permissives

A continuació detallem el llistat de les platges de Girona, Barcelona i Tarragona on es permet l'accés d'aquestes mascotes durant tot l'any.

Província de Girona

Platja de Rubina. Castelló d'Empúries

És la primera platja de Catalunya que va acceptar gossos. Fins i tot han rebut trucades d'altres consistoris catalans per demanar l'ordenança que així ho permet i copiar-ne el model. La zona està delimitada i és la part que està més al nord, en direcció Roses, la que permet l'accés als gossos.

Zona dels Griells. Estartit

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí també va ser pioner en destinar una part de les seves platges al bany amb gossos. El consistori va haver de delimitar la zona a un espai d'uns 600 metres quadrats per tractar-se d'un Parc Natural. L'espai està marcat amb pals i cordes i els gossos han d'anar lligats fins i tot dins el perímetre de bany.

Província de Barcelona

Platja de Llevant. Barcelona

És la platja ubicada davant el barri de Diagonal Mar. La zona està delimitada per unes tanques de fusta i ocupa 1.200 metres quadrats. Per accedir-hi cal portar la documentació que el gos està censat i que té microxip. L'any 2017, aquesta platja va passar la seva prova pilot i està previst que continuï oberta de manera indefinida. També s'hi poden trobar dutxes per a gossos i per a persones, un abeurador i un urinari per evitar que les mascotes embrutin l'espai.

Cala Vallcarca. Sitges

 

Aquesta cala queda una mica aïllada respecte les altres i té al seu entorn un petit bosquet però és l'única de Sitges que permet l'entrada de gossos. També està envoltada d'una fàbrica de ciment. Hi ha dues platges més a Sitges on els banyistes van amb els seus gossos tot i estar prohibida l'entrada. Es tracta de les platges de Grills i de Les botigues. 

Platja de les Salines. Cubelles

El Garraf disposa d'una de les seves platges obertes als gossos al municipi de Cubelles. L'espai està delimitat per una tanca i per l'antiga presa d'aigua de la Central Tèrmica. La platja té una longitud de 40 metres i un aparcament gratuït per als vehicles.

Platja La Picòrdia. Arenys de Mar

Arenys també té un espai de la platja de Cavaió habilitat per a gossos. És la platja a tocar de Canet de Mar. D'aquesta manera, els animals poden accedir-hi durant tota l'època de bany, sense restricció horària. A aquesta platja només poden accedir-hi els gossos que estiguin censats a l'Ajuntament d'Arenys. La resta de les platges del municipi, tenen permís restringit als mesos d'estiu. És a dir, tots els gossos hi poden entrar durant tot l'any excepte de juny a setembre que l'horari és de 20 h a 8 del matí. 

Província de Tarragona

La Platjola. Alcanar

Amb 300 metres de longitud i gairebé 15 d'ample, aquesta platja és la millor opció pels amants dels animals. L'espai està obert a tots els gossos i amos, sense que hagin de guardar cap relació amb el municipi. A més, La Platjola és considerada una platja verge.

Desembocadura Riera Alforja. Cambrils

Fins fa ben poc, la presència de mascotes estava prohibida al municipi durant els mesos d'estiu. La pressió ciutadana, amb 413 signatures recollides, va aconseguir que la normativa canviés i que s'aprovés per unanimitat. Des del consistori consideren aquest espai una prova pilot que si funciona s'estendrà a altres platges del municipi.

Cala Bon Caponet i Cala del Cementiri. Ametlla de Mar

Es tracta de dues cales petites de roca i pedra. Ideals per la tranquil·litat que proporcionen tot i que l'accés no és fàcil, la Cala Bon Caponet es troba a 500 metres del municipi i s'hi pot anar caminant. 

Bassa de l'Arena. Delta de l'Ebre

També s'hi permet l'accés als gossos sense restricció durant tot l'any. La platja està senyalitzada anant des de Deltebre en direcció Riumar. Envoltada d'un entorn verge i amb sorra fina, ideal pels gossos. 

Platges restrictives

Un cop s'acaba l'estiu, els amos ja no poden anar a la platja perquè no fa massa calor per banyar-se però és el moment en el qual moltes platges aixequen la seva restricció cap als gossos. Així doncs, a partir de l'octubre, aquests animals podran visitar les següents platges: El Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Adrià, Badalona, Montgat, Masnou, Premià de Mar, Cabrera de Mar, Mataró, Arenys de Mar, Sant Pol de Mar i Pineda de Mar.

 

 

 

 

Més informació