Juan José Giner (PP): "PSC i ERC han optat per apujar impostos i no per millorar la gestió pública"

Parlem amb el portaveu del Partit Popular, Juan José Giner, sobre els reptes que ha d'assumir Rubí en aquest nou mandat

Juan José Giner és el portaveu del Partit Popular a Rubí i també és l’administrador d’un negoci familiar de subministraments i manteniment.

La formació va deixar de tenir representació en el ple municipal després de l’expulsió de dos regidors en el 2018 i d’escollir-lo a ell com a nou representant del PP a escassos mesos dels comicis del 2019. A les eleccions del maig de 2023 van tornar al consistori amb dos regidors.

Aquesta entrevista forma part del seguit d'entrevistes als portaveus municipals i als regidors del govern de l'Ajuntament de Rubí.

Quines són les prioritats del PP per aquest mandat?

Els principals reptes són créixer com a ciutat, créixer econòmicament i industrialment, a més que hi hagi bons llocs de treball. La millor política social per a nosaltres és el treball.

Una altra de les grans prioritats hauria estat que les famílies rubinenques tinguessin més diners en les seves butxaques per a després gastar-ho en els comerços locals, però a través de la pujada que hem tingut d'un 33% de l'impost d'escombraries i el 12% d'IBI, serà difícil.

Al ple d'ordenances vau votar en contra d'aquesta pujada. Així i tot, aquesta pujada s'havia de produir per complir amb la normativa que obliga els Ajuntaments a recaptar el cost total de la recollida d'escombraries, com ho haguéssiu fet?

Això és un problema de fa anys. Nosaltres quan hem parlat amb el PSC no ens hem negat a la pujada, sabem que tot ha pujat, però nosaltres volíem fer-ho més gradualment, pujar enguany un 4% i a l'any següent un altre 4% etc, perquè les famílies no ho pateixin tan de cop.

Això del 33% és un problema d'exercicis anteriors que s'hauria d'haver fet una millor gestió pública. Perquè uns pressupostos funcionin tens dues opcions, o millores la gestió o apuges impostos. En aquest cas, PSC i ERC han optat per apujar impostos i no per la millora de la gestió.

"Perquè uns pressupostos funcionin tens dues opcions, o millores la gestió o apuges impostos"

Sabem que Rubí té una de les rendes per càpita més baixes de tot el Vallès Occidental. Si compares l'IBI amb els de les ciutats veïnes, és l'IBI més alt juntament amb Sant Cugat, la diferència és que a Sant Cugat el valor cadastral és més alt.

Un dels punts forts del PP en els quals continueu posant èmfasi en els plens és la seguretat. Com enfoqueu aquestes mesures?

Sense seguretat no existeix la llibertat. Quan un té un projecte de vida l'estableix sobre la base de la seguretat, si vols muntar un negoci en un barri de Rubí has de mirar que hi hagi seguretat, si no no t'arrisques a invertir.

Nosaltres insistim a fer un canvi de model policial independentment a l'augment d'agents que vam signar en el cartipàs. La nostra base és el model policial que ha tingut èxit en altres ciutats governades pel PP, en el qual s'implica un agent més de barri i pròxim.

"Nosaltres insistim a fer un canvi de model policial"

Per al PP, des de quan pateix Rubí un problema de seguretat?

El que hagi conegut el Rubí d'abans i el d'ara sap que s'ha degradat moltíssim. Rubí mai ha estat un model com per exemple Sant Cugat, però ara és exagerat. Caldria tornar al model que hi havia antigament, és complicat perquè som molta més gent, per caldria intentar-lo.

"El que hagi conegut el Rubí d'abans i el d'ara sap que s'ha degradat moltíssim"

La moció que presentem en el ple d'octubre no va ser més que un reclam dels veïns. Vam dialogar amb els veïns de Les Torres sobre el tema i ens van arribar moltes queixes.

En els pressupostos vau votar en contra, però, així i tot, va haver-hi alguna proposta vostra que es va incloure. Quines altres els vau fer arribar?

Els hi vam fer arribar una llista encara que no vam obtenir resposta. Aquí figurava una reducció de l'impost d'escombraries en habitatges ocupats, modificar el criteri d'avaluació per a famílies nombroses en referència també de la taxa d'escombraries, disminuir al 5% la taxa de càrrega i descàrrega per a comerços. També vam proposar crear un sistema mixt entre públic i privat per als edificis públics per a no estar pagant el seu manteniment. Per exemple, El Celler es podria obrir perquè empreses fessin conferències.

Juan José Giner, candidat a l'alcaldia pel Partit Popular de Rubí, a la terrassa de la Biblioteca Mestre Martí Tauler. FOTO: NHS

Juan José Giner, candidat a l'alcaldia pel Partit Popular de Rubí, a la terrassa de la Biblioteca Mestre Martí Tauler. FOTO: NHS

Quins futurs projectes us agradaria veure complerts a Rubí?

Sobretot els que vam acordar al cartipàs, que són una via verda de 7km que aniria des de Vallès Park fins al Castell, aparcaments prop de la riera perquè la gent de les urbanitzacions tingui més facilitat d'arribar al poble a comprar, augmentar la ràtio policial o crear l'oficina de l'autònom perquè aquests puguin rebre assessorament, entre altres.

Una altra de les propostes que veiem que ja s'ha implantat en les grans ciutats és crear una zona permanent de fires, d'aquesta manera tenen aquí les seves preses de llum i d'aigua i és més còmode per a futures fires i festes.

Confieu que es compleixin?

Sí, és cert que som nous en això perquè fa molt que no tenim representació, però esperem que totes les idees es puguin complir en aquesta legislatura. Nosaltres anem amb tota la bona intenció i posant sempre en el centre al ciutadà rubinenc.

"Esperem que totes les propostes es puguin complir en aquesta legislatura"

Per votar l'aplicació de la ZBE, tots els grups es van abstenir excepte VOX i AUP que van votar en contra. Al final passa com amb la pujada d'impostos, és una cosa que s'ha d'aplicar per a complir la legalitat.

La ZBE és una normativa europea que sabem des de fa anys que s'ha d'aplicar i és una cosa que s'hauria d'haver treballat amb anterioritat. Ens vam abstenir precisament perquè sabem que és una cosa que s'ha de fer, però no entenem per què no s'han treballat punts com la construcció de pàrquings dissuasius en els límits de la ZBE, establir una major freqüència d'autobusos o plans de subvencions econòmiques per a les famílies més vulnerables, persones amb mobilitat reduïda o per a l'autònom de barri.

"La ZBE és una normativa europea que sabem des de fa anys que s'ha d'aplicar"

Hauríeu entrat en un govern amb el PSC si s'hagués donat?

No, estem més còmodes donant suport a mesures puntuals i fent una oposició constructiva. Entrar en un govern és complicat perquè o governes tu o no governes, o us el repartiu dos anys uns i dos anys els altres.

Com heu vist l'entrada de VOX al ple?

Vox té el seu camí i nosaltres el nostre, però és cert que en algunes comunitats autònomes i ciutats són socis preferents.

"VOX té el seu camí i nosaltres el nostre"

I si em preguntes pels pactes de PSOE en l'àmbit nacional, opino que abans de pactar amb un grup polític que ha assassinat a companys meus o abans de pactar amb els que volen trencar la convivència dels espanyols amb pròfugs de la justícia, pactaria amb VOX.

Altres entrevistes a portaveus i regidors:

Més info: Rafael Güeto (PSC): "La ZBE no ha de suposar problema en el funcionament normal de la ciutat"

Més info: Xavier Corbera (ERC): "Hem pres la decisió més beneficiosa per la ciutat"

Més info: Nerea Andrés (VOX): "S'ha de canviar el model policial amb urgència"

Més info: Marina Dolset (AUP): "La ZBE ha de servir per fer el canvi a una mobilitat més sostenible"

Més info: Andrés Medrano (ECP): "L'acord entre PSC i ERC té poc impacte"

Més info: Toni Garcia (VR): "Les nostres prioritats són el manteniment, la neteja i la seguretat"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.