Xavier Corbera (ERC): "Hem pres la decisió més beneficiosa per la ciutat"

Parlem amb el portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya, Xavier Corbera, sobre els reptes que ha d'assumir Rubí en aquest nou mandat

Xavier Corbera és mestre de formació i ha treballat a escoles com Ca n'Alzamora, Joan Maragall, o l'Escola del Bosc, i ara ja fa 20 anys que treballa i viu al municipi. Aquest serà el seu tercer mandat com a portaveu.

Esquerra Republicana de Catalunya és el partit majoritari de l'oposició des del 2015. Aquesta entrevista forma part del seguit d'entrevistes als portaveus municipals i als regidors del govern de l'Ajuntament de Rubí.

Quines són les prioritats d'ERC per aquest mandat?

Fer de Rubí una ciutat millor, i per tant hem decidit intentar utilitzar la nostra força perquè això passi. Els reptes són majúsculs i Esquerra el que ha volgut és no quedar-se de braços plegats i ser valents.

Després de fer una campanya molt dura contra el PSC, finalment heu pactat amb ells els pressupostos de 2024 i uns acords de treball a llarg termini. Que ha produït aquesta decisió?

Nosaltres seguim a l'oposició i el compromís adquirit continua sent el mateix. La nostra posició més còmoda hauria estat quedar-nos on érem i continuar criticant i denunciant les coses que no funcionen, però hem optat per l'opció menys còmoda per nosaltres però més interessant per la ciutat de Rubí.

És evident que ha canviat l'equilibri de forces, les necessitats que té el govern en arribar a acords. Nosaltres en els dos últims mandats vam intentar incidir en propostes, però van pactar amb qui van pactar i no es va obrir aquesta possibilitat. Ho vam intentar amb el cartipàs, amb una proposta molt valenta per gestionar durant una temporada la ciutat, però no ho vam aconseguir. Tot i així, vam continuar treballant perquè la ciutat millorés i deixar l'empremta d'ERC i és el que hem fet. Hem posat sobre la taula una sèrie de qüestions que donen una estabilitat a Rubí i tanquem la porta a possibles influències d'altres partits com per exemple el PP, que té una visió de ciutat totalment oposada a la nostra.

"Tanquem la porta a possibles influències d'altres partits com el PP"

Això no va de si beneficia a un partit o un altre i estem convençuts que un pacte així, amb les dues forces majoritàries que ho han estat així durant la darrera època a la ciutat, pot ser molt positiu.

Com van ser les reaccions dins del partit davant d'aquest plantejament d'acord?

Nosaltres fa molts anys que treballem de manera unitària, no només dins del grup municipal, sinó també a nivell de partit. Ho hem parlat molt i la confiança en l'equip d'Esquerra Rubí és molt gran, creiem que ens hem guanyat poder utilitzar aquesta força en benefici de la ciutat.

Algunes de les mesures que més vau plantejar durant la campanya i que gràcies a aquest acord s'han vist reflectides en els pressupostos són l'augment en inversió en el foment del català i en la Formació Professional. Han sigut aquests els punts forts del pacte?

Hi ha algunes partides que són significatives com aquests 50.000€ pel foment de la llengua o els 100.000€ per a les escoles públiques. Però el que vull destacar no són les partides, sinó els grups de treball que es plantegen en l'acord. Aquests grups ens han de permetre parlar de prioritats i de criteris d'execució sobre el verd urbà, l'FP o l'habitatge, entre d'altres.

"Aquests grups de treball ens han de permetre parlar de prioritats i de criteris d'execució"

Un dels grups anirà destinat a gestionar les obres públiques, i tenim l'exemple de la plaça Pearson, que s'ha de remodelar amb una perspectiva més sostenible, doncs hem d'aconseguir que això no sigui una decisió unilateral del grup de govern sinó que hi hagi un grup de treball amb uns criteris establerts.

En la presentació d'aquest acord vau dir que tot i ser entre PSC i ERC, no excloíeu parlar amb altres formacions pel que fa als temes que es tractin en els grups de treball. Això inclou tots els partits? Perquè Veïns per Rubí va comentar en el ple que se li va negar el diàleg dels pressupostos, per exemple.

Això correspon més preguntar-li al PSC, ja que una cosa és negociar uns pressupostos i l'altra cosa és posar sobre la taula criteris de com remodelem una plaça o com afrontem l'FP. Tot i així, nosaltres creiem que hem d'anar de la mà d'aquelles formacions polítiques amb les quals compartim uns certs ideals i unes certes maneres de fer. Per exemple, em sembla que acordar mesures mediambientals amb el PP i VOX no té sentit perquè estan als antípodes del que som nosaltres.

"Acordar mesures mediambientals amb el PP i VOX no té sentit"

En els pressupostos que hem negociat hi ha algunes qüestions que són compartides per l'AUP i ECP i crec que aquest és el camí. Durant el mandat anterior dèiem que la participació millora els projectes i ho mantenim.

Us heu trobat línies vermelles negociant els pressupostos?

Quan negocies no pots assolir el 100% del que tu vols, tothom ha de cedir. Nosaltres hem cedit en algunes qüestions i ells en unes altres. És evident que nosaltres no vam guanyar les eleccions i no hem pogut presentar els pressupostos, perquè haguessin tingut altres prioritats. No hem entrat en línies vermelles sinó que hem assumit quines qüestions són cabdals per uns i per altres i hem trobat la manera d'encaixar-ho.

Xavier Corbera, portaveu d'ERC Rubí. FOTO: Estela Luengo

Xavier Corbera, portaveu d'ERC Rubí. FOTO: Estela Luengo

Un exemple, els grans esdeveniments són models que no compartim, entenem que és una aposta de ciutat molt important pel PSC i que té una bona acollida per una part important de la població, però també hem de treballar a oferir altres esdeveniments culturals paral·lels a aquests, amb un altre tipus de públic.

La pujada de sous i la inversió en comunicació i propaganda van ser un dels punts més criticats per la resta de grups.

Nosaltres negociem sobre la proposta de pressupost que ens van presentar el 2024. No podem negociar sobre uns pressupostos que ja estan aprovats i executats per alguns partits del ple. Hem assumit que no hi ha un augment de sous sinó que com a tots els treballadors públics, va en funció de l'IPC, però nosaltres no ens podem fer responsables del que han pactat amb els altres amb anterioritat.

Pel que fa a la de comunicació i propaganda, d'aquí hem tret 50.000 € pel foment de català i ho hem tret de les partides d'acció institucional i comunicació. La revista de la ciutat la volien enviar cada un o dos mesos i nosaltres hem baixat la freqüència a un cop al semestre, en aquest sentit el PSC ha fet un gest que valorem positivament. També cal tenir en compte que si tu mires el pressupost del 2023 i el del 2024 hi ha hagut un augment pressupostari, per tant, és normal que totes les partides hagin augmentat.

Sempre heu mostrat molta desconfiança pel que fa als socialistes, per què aquest cop sí que els hi doneu aquest vot de confiança?

Ningú té una bola de cristall per saber que pesarà, però repeteixo, haguéssim pogut quedar-nos al lloc on érem i la que menys hagués sortit beneficiada seria la ciutat. La confiança s'ha de generar a mesura que camines, però hi ha un interès comú a què això funcioni.

"Hi ha un interès comú a què això funcioni"

Nosaltres ens comprometem a tirar endavant i treballar i seguir els acords que ens hem marcat pel bé de la ciutat. El partit socialista entenc que pensa igual i gràcies al pacte té una estabilitat institucional que li permet tirar projectes endavant. Hi ha un interès mutu i al final és qüestió de voluntat, nosaltres hem sigut molt crítics i hem fet una oposició molt dura, però això no impedeix que tinguem la capacitat de posar-nos d'acord.

Una de les novetats d'aquest mandat és l'entrada de VOX al plenari. Com heu vist aquesta arribada?

A mi em sorprèn que hi hagi gent usuària de la sanitat pública, de l'educació pública i del transport públic que voti a aquest partit que justament el que vol és carregar-se tot aquest tipus de serveis i t'ho embolcallen amb banderes. Aquesta gent ha de reflexionar molt com pot afectar a la seva vida el seu vot.

Altres entrevistes a portaveus i regidors:

Més info: Rafael Güeto (PSC): "La ZBE no ha de suposar problema en el funcionament normal de la ciutat"

Més info: Nerea Andrés (VOX): "S'ha de canviar el model policial amb urgència"

Més info: Juan José Giner (PP): "PSC i ERC han optat per apujar impostos i no per millorar la gestió pública"

Més info: Andrés Medrano (ECP): "L'acord entre PSC i ERC té poc impacte"

Més info: Marina Dolset (AUP): "La ZBE ha de servir per fer el canvi a una mobilitat més sostenible"

Més info: Toni Garcia (VR): "Les nostres prioritats són el manteniment, la neteja i la seguretat"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.