Nerea Andrés (VOX): "S'ha de canviar el model policial amb urgència"

Parlem amb la portaveu de VOX a Rubí per a fer balanç dels primers mesos del nou mandat

Nerea Andrés és la portaveu de VOX a Rubí. Una formació que mai havia tingut representació al consistori rubinenc, però que va entrar amb força al plenari després de les eleccions, amb tres regidors concretament.

Andrés ha viscut sempre a Rubí i va estudiar un doble grau en dret i criminologia. Ara mateix, a banda d'ocupar el seu lloc com a regidora, també treballa a l'empresa familiar de transport de mercaderies.

Aquesta entrevista forma part del seguit d'entrevistes als portaveus municipals i als regidors del govern de l'Ajuntament de Rubí.

Quins són els reptes de VOX per aquest mandat?

Les dades de criminalitat de l'últim trimestre parlen per si soles i és la seguretat. Han pujat els homicidis en grau de temptativa, s'han duplicat les agressions sexuals, han augmentat les sostraccions de vehicles i s'han produït 140 robatoris en domicilis i locals. No estem per a prioritzar refugis de gats o la creació d'horts urbans amb el que això suposa.

"No estem per a prioritzar refugis de gats o la creació d'horts urbans"

Una altra de les prioritats és la prestació de serveis amb prioritat nacional i amb perspectiva de família. Les famílies de Rubí de tota la vida, siguin de la nacionalitat que siguin, no poden estar passant-ho malament mentre que l'últim que arriba sí rep ajuda. Creiem que cal reconduir l'ordre de prioritats.

Des de quan pateix Rubí un problema de seguretat segons VOX?

Ha anat degradant-se a poc a poc, jo no recordo aquest Rubí quan era petita. Jo passejava tranquil·lament per la plaça Pearson i el barri de Les Torres i ara a plena llum del dia roben a la gent i els lladres estan alerta a veure qui surt i entra al tren.

Ha estat fruit de males decisions i mals models policials, està clar que com més pacífica sigui i menys present estigui la policia, no es traduirà en més seguretat. Ha de produir-se un canvi de model policial amb urgència per canviar la situació.

"Ha de produir-se un canvi de model policial amb urgència"

Llavors, un canvi de model policial seria la solució definitiva?

En gran part sí, però també crearíem una oficina anti ocupa i col·laboraríem amb la policia nacional per a sol·licitar en termes d'immigració qui són els que tenen antecedents als seus països d'origen. També implantaríem una sèrie de mesures a l'hora d'atorgar prestacions socials a aquestes persones.

La pujada del 12% d'IBI ha sigut un tema molt debatut pels grups municipals, ja que ha sigut una de les pujades més altes dels municipis de la comarca.

En els pressupostos de 2024 hi ha un munt de partides dedicades a ximpleries que es podrien haver evitat per no haver de pujar tant l'IBI. La partida en cooperació internacional, a la comissió catalana d'ajuda als refugiats, s'ha doblegat la despesa en festes populars... Són qüestions supèrflues que de no haver-les inclòs haurien suposat una mica de calma a les butxaques de les famílies.

Amb la pujada d'un 33% de la taxa de residus va haver-hi el mateix debat, incrementat també perquè part de la gestió dels residus serà competència del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Tot i això, aquesta pujada s'havia de produir per complir amb la normativa que obliga els Ajuntaments a recaptar el cost total de la recollida d'escombraries.

Hi ha una part que sí que té a veure amb la legalitat i una altra amb la voluntat. L'impost del Consell Comarcal era completament voluntari.

Per què han fet una pujada tan dràstica ara just després d'eleccions? Per què no l'han fet gradualment? Seria més intel·ligent. Segurament en 2027 no hi haurà cap pujada d'impostos perquè venen eleccions.

"Segurament en 2027 no hi haurà cap pujada d'impostos"

En l'elaboració de pressupostos vau poder reunir-vos amb l'equip de govern?

No, a nosaltres no ens volen ni veure. No tenim ni despatx a l'Ajuntament ni en cap equipament municipal. No es volen reunir amb nosaltres ni permetre'ns treballar amb un mínim de rigor.

Amb tot i això, vau poder fer-los arribar alguna proposta per a incloure-la en els pressupostos?

Vam voler tenir un acostament per parlar diferents temes i ens van dir que per qüestions polítiques no es reunirien amb nosaltres. Després ens diuen en el ple que som la millor pega per a les esquerres, la realitat és que ells estan desitjant ajuntar-se.

Nerea Andrés, portaveu de VOX a Rubí. FOTO: Estela Luengo

Nerea Andrés, portaveu de VOX a Rubí. FOTO: Estela Luengo

Respecte a la proposta de Zona de Baixes Emissions, tant l'AUP com vosaltres vau votar en contra. En el cas de l'AUP van dir que era poc ambiciosa. En el vostre cas, què li sobra o que li falta a la proposta?

Li sobra tot i li falta tenir un mínim de respecte cap a les famílies treballadores que volen continuar conduint els seus cotxes de tota la vida. Qui som nosaltres per a decidir que cotxe s'ha de comprar ningú o com s'ha de desplaçar ningú? No tothom pot comprar-se un cotxe elèctric.

"No tothom pot comprar-se un cotxe elèctric"

Els petits autònoms que es dediquin al sector del transport, per exemple, no tots podran permetre's camions híbrids. És cert que als autònoms se'ls concedeix una pròrroga, però a parer nostre, és insuficient. Estan molt allunyats de la realitat i tant de bo el projecte d'alcaldessa als barris els posi de peus a terra.

Però tots els municipis de més de 50.000 habitants estan obligats a aplicar la ZBE.

També cal vetllar per l'estat de dret i estan pactant una amnistia, donen a entendre que tot és possible amb aquest govern. Si es pot pactar una amnistia i aprovar uns indults com si no hagués passat res, per què no ens podem oposar a la Zona de Baixes Emissions?

En els pressupostos, PSC i ERC s'han unit per aprovar-los i han arribat a un acord de treball a llarg termini. Como ho valoreu des de VOX?

Cap sorpresa. ERC aspirava a governar, per això ho portava en el seu eslògan. No han obtingut els resultats desitjats i no hi ha més remei que convertir-se en una crossa del PSC per al que ells requereixin. Això ens posa contents perquè ens situa directament en l'oposició real més directa.

"ERC no té més remei que convertir-se en una crossa del PSC"

Creus que pot tenir un gran impacte a la ciutat?

Tindrà l'impacte que el Partit Socialista vulgui. El PSC va movent-se en funció dels seus interessos, si demà ERC no li interessa, pactarà amb un altre. Tampoc crec que tingui un recorregut en el temps, sinó que aniran pactant en funció dels interessos dels socialistes.

Quins projectes espereu veure complerts a Rubí aquests 4 anys?

Per part nostra, ens encantaria una oficina anti ocupa, que permetrà als veïns que tenen un habitatge ocupat tenir unes garanties legals.

També ens agradaria que es comencés a donar protagonisme a zones més enllà del centre, incentivant així la seva economia, que tenen molta vida. Crec que amb la creació de POUM es farà alguna cosa semblant al que nosaltres tenim al cap, però per descomptat caldrà fer propostes.

"Ens agradaria que es comencés a donar protagonisme a zones més enllà del centre"

Que desaparegui el gris de la ciutat, que hi hagi més arbres i sigui una ciutat més harmoniosa és una altra de les nostres màximes.

Com valoreu l'inici de mandat per a Rubí?

És un inici de mandat feble, on el PSC se sent acorralat perquè està governant en minoria i sap que necessitarà pactes per tot. Va pactar el cartipàs amb Comuns i PP; ara amb ERC i quan li convingui pactarà amb l'AUP també. Haurà de negociar constantment, per descomptat amb nosaltres no. El sorprenent d'això, és que en altres Ajuntaments on governa el PSC almenys hi ha un respecte institucional, es dirigeixen a la nostra formació. 

"El PSC haurà de negociar constantment, per descomptat amb nosaltres no"

 

Altres entrevistes a portaveus i regidors:

Més info: Rafael Güeto (PSC): "La ZBE no ha de suposar problema en el funcionament normal de la ciutat"

Més info: Xavier Corbera (ERC): "Hem pres la decisió més beneficiosa per la ciutat"

Més info: Juan José Giner (PP): "PSC i ERC han optat per apujar impostos i no per millorar la gestió pública"

Més info: Marina Dolset (AUP): "La ZBE ha de servir per fer el canvi a una mobilitat més sostenible"

Més info: Andrés Medrano (ECP): "L'acord entre PSC i ERC té poc impacte"

Més info: Toni Garcia (VR): "Les nostres prioritats són el manteniment, la neteja i la seguretat"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.